Donner: Arbeidsmarkt snel aanpakken

      Reacties uitgeschakeld voor Donner: Arbeidsmarkt snel aanpakken
Delen


Demissionair minister Donner van Sociale Zaken wil de problemen op de arbeidsmarkt door de economische crisis snel aanpakken. Begin maart wil de minister een brief aan de kamer sturen met daarin plannen voor de aanpak van de arbeidsmarkt. Nadruk ligt, volgens Donner, op het verbeteren van mobiliteit.

Werkbezoek aan Hardenberg

Afgelopen dinsdag bracht minister Donner een werkbezoek aan het Overijsselse Hardenberg. Minister Donner bezocht daar het transfercentrum “˜de Noaber’. Dit transfercentrum is opgericht door werkgevers. Ontslagen personeel wordt (tijdelijk) bemiddeld naar ander werk in de regio en/of wordt bijgeschoold. Overtollig personeel komt in dienst bij centrum om kennis en werkervaring op peil te houden. Zij behouden hierdoor een band met de oude werkgever en kunnen dan weer makkelijk terugkeren als de markt weer aantrekt. Of overtollig personeel kan overstappen naar sectoren waar wel meer vraag is.

Het project in Hardenberg is bedoeld als crisismaatregel. Minister Donner is er erg van onder indruk en laat onderzoeken in hoeverre dit soort projecten opgezet kunnen worden binnen de huidige WW-regels. Werkgevers en vakbonden willen graag dat de werklozen in dienst bij het transfercentrum ook een WW-uitkering ontvangen en dat deze later verrekend wordt, zodra ze weer aan het werk zijn. Om dit te kunnen bewerkstelligen zal er wel een aanpassing van de huidige WW-regels moeten komen aangezien het nu zo is dat je alleen een WW-uitkering ontvang als je ontslagen bent.

Niet alleen als crisismaatregel is het project in Hardenberg interessant. Als het zou blijken dat dit sneller werkt dan de huidige arbeidsbemiddeling dan zouden de werkgevers meer verantwoordelijkheid moeten krijgen voor de WW.


Delen