De vakbond en de pitbull

      Reacties uitgeschakeld voor De vakbond en de pitbull
Delen

Zijn de vakbonden nog wel legitiem? Een kleine, niet-representatieve groep die een enorme impact heeft op een grote, maar niet altijd georganiseerde groep?

Vakbonden zijn ooit ontstaan door een socialistisch netwerk opgericht door Karl Marx en Friedrich Engels in Brussel rond de helft van de 19e eeuw. Tijdens de industrií«le revolutie dus. Ruim 150 jaar geleden dus. Zijn vakbonden verblind, subjectief en trekken zij (net zoals bij de ledenraadpleging van de ANWB over de kilometerheffing) vooral de principií«le tegenstanders van werkgevers en kabinet naar zich toe?

Je kent het sentiment wel: grijze mensen komen op voor andere grijze mensen, life-time employmentdenkers versus korte-dienstverbanders (en helemaal ZZP-schillers), consequentieloze loonsverhogingen versus verhoging van arbeidsproductiviteit. Ook: dalende leden (vooral jongeren en onder hen vooral hoger opgeleiden haken af), steeds legere Malievelden en vertrekkende bestuursleden waarvoor geen opvolging gevonden kan worden.

Regelen de (oude) vakbondsleden het goed voor zichzelf en betalen de jongeren? OK, de jongeren profiteren nu nog even van de loonstijgingen van enkele procenten, maar gaan massaal het schip in als het pensioentijd is. De hen voormalig vertegenwoordigende vakbondsleden zijn er dan ongetwijfeld niet meer om dan verhaal bij te halen.

Vakbonden hebben een ernstig gebrek aan self-identifying leiders met wysiwyg-mentaliteit. Ze moeten het doen met een Jongerius (wel, oh nee toch niet samen met Wilders, het AOW plan (67) is van de baan oh nee toch niet, ik berust in 67 oh nee toch niet) en net toen ik begon te wennen aan het gezicht van Doekle Terpstra was hij alweer weg naar de HBO-raad. Wees eens eerlijk, ken jij nog een andere vakbondsman zo 123 bij naam? Hebben de vakbonders een goed gevulde kweekvijver?

(Hoe is het eigenlijk vergaan met Mei Li Vos en haar alternatieve vakbond? Zijzelf kwam op 1 maart 2007 met de hakken over de sloot in de Tweede-Kamer, maar bestaat de AVV nog wel? Is de AVV alsnog geworden wat ze ervan gedacht had? Heeft de AVV wel bestaansrecht nu Mei Li Vos weg is)?

Je eigen mening over de vakbonden (en deze column) is waarschijnlijk bepaald door je eigen economisch sociale situatie en of je manager bent of “gewoon” werknemer. Vakbonden komen namelijk wél op voor een grote groep die dit niet zelf kan (de minder mondige, minder mobiele, vaak lager opgeleide werknemer met een lang dienstverband). Bovendien is het een verworven recht dat wij Nederlanders (onder andere via vakbonden) wél een niet-onderdrukt instrument hebben om de overheid kritisch te volgen en te beí¯nvloeden.

De vakbonden hebben nieuwe grote kalibers als Wim Kok nodig. Een soort omgekeerde kruising tussen de looks van Wouter Bos en pitbullmentaliteit van Geert Wilders; minder controversieel (dus socialer geaccepteerd), maar wel met uitstekende neus voor free publicity en gevoel voor de gewone man. Een allitererende Wouter Wilders dus.


Delen