Thuisblijfmoeder – en toch ook niet

Delen

Freelancen is een vak apart, daar ben ik na bijna drie jaar wel achter. Ik was er niet lichtvaardig aan begonnen, maar je kunt blijkbaar niet alles voorzien… Een belangrijke reden om de keuze te maken, was voor mij: “Geen baas meer hebben, geen baas meer zijn, alleen over m’n eigen tijd”. Dat is gelukt, al is het betrekkelijk (opdrachtgevers zijn nu de baas; maar die maakt het hopelijk niet uit dat ik het werk soms midden in de nacht doe). En ik moet ook nog wel eens denken aan een zin die ik ooit las, over nieuwe manieren van werken: “Misschien is het de mens ooit vergund om weer naar huis terug te keren”. Naar huis, waar in veel gevallen ook kinderen zijn (wat op dit ogenblik een uiterst actuele omstandigheid schijnt te zijn). Over dat onderwerp zag ik laatst een bijdrage die mijn aandacht trok: “Drie lessen die kinderen kunnen leren van freelancende ouders”.

In het kort zijn dit de lessen uit het artikel.

  • Ouderschap en carrií¨re kunnen goed samengaan.
  • Je passies nastreven betekent niet per definitie doodgaan van de honger.
  • Aanwezigheid is beter dan overladen met cadeaus.

Persoonlijk kan ik me hier goed in vinden. Maar hoe kijken de jongens er tegenaan? Ook deze kids hebben heel goed door dat “there’s something strange about their Mom” – ze heeft geen baan, ze zit wel veel achter de computer, de hypotheek wordt betaald, we kunnen op vakantie en er kan soms zelfs een nieuwe doos Star Wars-lego af. Maar wat snappen ze er nou echt van? Tijd voor een klein interview. Onder protest vanzelfsprekend, want eigenlijk hadden ze het te druk: er moest een karretje vol explosieven naar de overkant in Nitrohaul.

Vraag: Weten jullie wat je moeder doet?
Antwoord: Je hebt een eigen bedrijfje en daardoor verdien je meer geld en betaal je minder belasting (calculerend burgertje van 13). En volgens mij vind je het leuk, anders was je er al lang mee gestopt (human interest van een tienjarige).

Vraag: Wat vind je ervan?
Antwoord
: Grappig, want je bent nu vaker thuis, dat is leuk. En volgens mij loopt je bedrijfje goed.

Akkoord, de diepgang kan misschien beter, maar eigenlijk zijn dit exact de antwoorden die ik wilde horen. O ja, ik heb ook geprobeerd om de poes te interviewen. Maar die had niet echt een mening.


Delen

1 comment on “Thuisblijfmoeder – en toch ook niet

  1. Pingback: Arbeidsmarkt: Het Nieuwe Werken, flexibiliteit en betrokkenheid | HI-RE Interim Blog

Comments are closed.