Kopij

      1 reactie op Kopij
Delen

Alle artikelen voor Werf& 9 zijn – in elk geval zo goed als – klaar. Dinsdag alles bekeken in een redactiebijeenkomst. Het resultaat van de jacht op nieuwtjes, het houden van interviews, het schrijven van artikelen en het regelen van foto’s en grafieken. Dáár is het resultaat. Wat voor teksten zijn er, is het beeldmateriaal compleet, is het een goed geheel? Zijn we er blij mee?

Vroeger noemden we het geheel aan redactionele input “˜kopij’, maar het feit dat ik bij het gebruik van deze term verbaasde blikken kreeg van m’n redactiegenoten (Wáár moeten we naar kijken?! Nou, naar de kopij), wierp me in één keer jaren in mijn leven terug. Naar de tijd dat iedereen wist wat kopij was…

Stencilmachine

In die jonge, politiek actieve jaren, was ik hoofdredacteur (what’s in a name) van het afdelingsblad van onze lokale jongerenpartij. Een blad maken was in die tijd ook al een kwestie van jagen op allerlei soorten nieuwtjes, maar deze vervolgens met behulp van een elektrische schrijfmachine netjes in kolommen uittypen en er eigenhandig uitgeknipte plaatjes tussen plakken. Als alles dan compleet was, toog de redactie naar de basisschool waar mijn moeder werkte en waarvan de directeur zo aardig was om ons op zondagmiddag toe te laten tot de stencilmachine, die het blad – meestal na een aantal valse starts en met aanmerkelijke papierverliezen tijdens het proces – in een ieniemienie-oplage uitspuugde. Later – toen één van de leden een baan kreeg bij Multicopy – ging e.e.a. (niet helemaal legaal, maar het delict is intussen wel verjaard) met de fotokopieermachine.

Voor de jongere lezers doe ik er voor de zekerheid een afbeelding van een stencilmachine bij. Ik ga alleen niet uitleggen hoe hij werkt. Het doet me wel denken aan de keer dat ik de jongens – toen rond de zes en tien – meenam naar het Museum voor Communicatie in Den Haag. “Kijk jongens”, riep ik enthousiast. “Een fax!” Eén keer raden naar de reactie. “Mama, wat is een fax?” Wat is een fax! E-mail met de printer eraan vast? Een fotokopieermachine-op-afstand? Het nut van het ding ontging deze generatie – die e-mail ouderwets vindt en de hele dag aan MSN gekoppeld is – volledig. En gelijk hebben ze; wat moet je nou met een fax.

De kopij voor Werf& is zo ongeveer goedgekeurd, gaat op weg naar eindredacteur, vormgever en drukker om straks – eind april – op weg te gaan naar de lezers, die er hopelijk veel plezier aan zullen hebben.


Delen

About Annemarie Stel

Annemarie Stel is voorlichtingskundige en gedurende 22 jaar gepokt en gemazeld bij de Rijksoverheid, zowel bij ministeries als bij uitvoeringsorganisaties. Zij heeft een achtergrond in ICT en sinds 1992 in arbeidsmarktcommunicatie, als beleidsmedewerker, adviseur, coördinator en campagnemanager, als laatste van Werken bij het Rijk. Sinds 2007 adviseert ze onder de naam Wervingsvisie.nl organisaties over arbeidsmarktcommunicatie, employer branding en recruitment.

 

Wervingsvisie.nl helpt je bij het bedenken wat je nodig hebt, bij het goed formuleren van de vraag en de mogelijke oplossingen. Het ontwikkelen van een arbeidsmarkt- of employer-brandingstrategie is immers een flinke klus, waarbij je het hoofd moet bieden aan veel ontwikkelingen en onderscheid moet maken tussen ‘best practices’, ‘hypes’ en ‘trends’

 

Meer informatie? Kijk op www.wervingsvisie.nl.

1 comment on “Kopij

  1. Pingback: Tweets die vermelden Kopij | HI-RE Interim Blog -- Topsy.com

Comments are closed.