S.O.S Vacature Suriname, hoe vervul je als headhunter zo’n vacature?

Delen

Het zal je maar gebeuren, een telefoontje uit Paramaribo, Suriname. “We zoeken een ICT-manager en een onderzoeker en we willen het liefst iemand uit Nederland.” Waar ga je dan beginnen als goede headhunter met zo’n opdracht?

Welke stappen neem je als headhunter?

Als eerste duik je sowieso je database maar eens in om te kijken of je mensen kent met een profiel dat past bij deze vacatures. Je mailt ze met de vraag of ze mensen kennen die wellicht interesse hebben in een avontuur in Suriname. Je hoopt natuurlijk dat ze iemand kennen of dat ze eigenlijk zelf wel willen. In mijn geval was er niemand geïnterresseerd en moest ik over naar plan B.

Plan B oftewel de klassieke aanpak: het schrijven van een goede tekst en die plaatsen op de verschillende jobboards. Nou dat heb ik geweten… Op deze vacatures kwamen meer dan tachtig reacties binnen. Nu kritisch selecteren en de avonturiers er uit halen, want aan gelukzoekers hebben we geen behoefte. Strak selecteren op de harde criteria leverde een aantal interessante kandidaten op. Deze kandidaten heb ik snel uitgenodigd voor een gesprekje en geïntroduceerd bij de klant. Na een paar dagen ontving ik een reactie van de klant dat ze kandidaten wel interessant vonden maar dat ze de topper nog miste. Ok… plan C.

Plan C: Het inschakelen van je netwerk. Als headhunter/recruiter beschik ik gelukkig over een wijdvertakt netwerk over de hele wereld. Via LinkedIn potentiële kandidaten getargeted en contacten benaderd met het verzoek of ze in hun netwerk eens willen kijken naar kandidaten die aan het profiel voldoen. Net als bij de jobboards ontving ik nu ook weer vele reacties. Het is fijn om te merken dat je netwerk met je meedenkt en je helpt. LinkedIn is daar een fantastische tool voor. Voor de vacatures kreeg ik reacties van Nederlanders uit Brazilië, Peru, Tanzania, USA, UK, Duitsland en natuurlijk vanuit Nederland. Fantastisch! Wat een hulp.

Bij een internationale opdracht houd je als headhunter je gesprekken via skype of video-conferences.

Het leverde mij vijf zeer goede kandidaten op. Via de telefoon en e-mail contact gelegd en de kandidaten een aantal kritische vragen gesteld. Uiteraard gevraagd naar motivatie, werkervaring en salaris. Deze kandidaten wederom geïntroduceerd bij de opdrachtgever. Deze was aangenaam verrast en kwam met het verzoek om deze kandidaten te spreken.

Oeps…. Spreken?!? Hoe regel je dat nou vanuit het koude kikkerlandje dat Nederland is? Via vier video conferences en telefoonmeetings de opdrachtgever en de kandidaten met elkaar in contact gebracht. Voor de kandidaten in Nederland hebben we video conference room afgehuurd voor een hele dag (á 160 Euro per dagdeel) in Leiden. Naar aanleiding van de video conferences is er een definitieve keuze gemaakt en is er een kandidaat gestart.

Van een headhunter wordt, naast kennis en creativiteit, ook wat geluk verwacht. Je hebt gewoon een beetje mazzel nodig. Het is immers geen exacte wetenschap.

Als headhunter heb je soms een beetje mazzel nodig. Het is immers geen exacte wetenschap


Delen

1 comment on “S.O.S Vacature Suriname, hoe vervul je als headhunter zo’n vacature?

  1. Pingback: Tweets die vermelden S.O.S: Vacature Suriname | HI-RE Interim Blog -- Topsy.com

Comments are closed.