Arbeidsmarkt: Krappe arbeidsmarkt? Waar dan?

Delen

Gedurende de gehele maandag 11 oktober telde ik in mijn tijdlijn tientallen – en als zoekopdracht in Twitter honderden – berichten over “˜de krapper wordende arbeidsmarkt’. Gemiddeld werd er iedere vier minuten een tweet over geplaatst. Jammer dat niemand er een hashtag van gemaakt heeft; anders hadden we er een onvervalste Hollandse trending topic bij.

Op zich is het bericht “˜de arbeidsmarkt wordt krapper’ in een aantal opzichten goed nieuws. Blijkbaar gaat het beter met de economie. En iedereen die zich op de één of andere manier met arbeidsmarkt of recruitment bezighoudt, vindt dit – na de magere jaren – natuurlijk erg prettig om te horen. Ik ben daar geen uitzondering in. Maar ik wilde het wel eerst zelf lezen.

Ik heb dus het totale onderzoek gedownload (en op de iPad gezet, dat vind ik één van de allerbeste functies van dit apparaat, hooguit op Flipboard na). In totaal is het rapport 60 pagina’s groot en het overgrote deel (56 pagina’s) gaat over zaken als inrichting van de HR-afdeling, beloning, c.q. verschillen daarin, auto’s van de zaak en de HR-functie in het algemeen.

Vier pagina’s hebben betrekking op wat de Twitterstorm veroorzaakte, en dan gaat het met name om de tabellen 3.6. en 3.10.Van de 819 voor het onderzoek ondervraagde P&O’ers (er zijn er naar schatting zo’n 40.000 alles bij elkaar) verwacht 32% volgend jaar problemen met het vervullen van vacatures. In 2010 bedroeg dat getal 26%. Een stijging van wel zes procentpunt dus. Als er moeilijkheden worden voorzien – let wel, dit geldt dus voor 32% van de respondenten – dan met name in ICT en techniek; geen of weinig problemen voor HR zelf, juridisch personeel en voor ondersteuning, inkoop en marketing en communicatie (deze groepen scoren ook nog royaal onder de 10% “˜problematisch’). Mijn conclusie kan dan ook alleen maar zijn: hier en daar wordt de arbeidsmarkt krapper, c.q. beleefd als krapper en dan vooral op plekken waar dat de afgelopen twee jaar ook al het geval was. Weinig nieuws onder de zon dus en het probleem valt reuze mee.

Interessanter

Wat ik veel interessanter vind om te lezen, is dat bijna driekwart van de ondervraagde HR-afdelingen niet beschikt over eigen budgetten voor het inhuren van HR-diensten. Of dat mannen bijna 15% meer verdienen dan vrouwen in dezelfde functie, een verschil dat niet volledig verklaard wordt door leeftijd of aantal jaren ervaring. Of dat interne medewerkers een hoger ziekteverzuim hebben dan externe. Of dat twee keer zoveel mannen als vrouwen in dit vakgebied in een auto van de zaak rijden. Of dat meer dan 90% van de ondervraagden binnen twee jaar wil verkassen naar een andere werkgever. Dat toch nog 12% zich nooit bezighoudt met arbeidsmarktcommunicatie. En dat iets meer dan 38% lid is van de NVP, wat ik als actief verenigingslid natuurlijk veel te weinig vind.

Maar het verhaal over de “˜krapper wordende arbeidsmarkt’ zullen we vrees ik voorlopig met een korrel zout moeten nemen; in ieder geval als het gebaseerd is op dit onderzoek.


Delen

1 comment on “Arbeidsmarkt: Krappe arbeidsmarkt? Waar dan?

  1. Pingback: Tweets die vermelden Arbeidsmarkt: Krappe arbeidsmarkt? Waar dan? | HI-RE Interim Blog -- Topsy.com

Comments are closed.