HRM: Weg met Human Resources!

Deze uitspraak van Henry Mintzberg is door Lieke Lange opgetekend in haar verslag van het 13de World HR Congress in Montreal. Mintzberg, autoriteit in organisatiestructuren, gooit met zijn uitspraak de beruchte “knuppel in het hoenderhok”. Is dit de opmaat naar een definitieve verandering in de positionering en waardering van HRM?

2011: Het jaar van de waarheid

In de afgelopen jaren is al veel geschreven over de vraag wat de toegevoegde waarde van HRM is voor organisaties. Volgens velen zou HRM moeten stoppen met alleen maar naar binnen kijken in haar eigen kamer. Zelf heb ik eerder geschreven dat HRM zich meer en beter dient te positioneren als strategisch partner op MT niveau. Ik ben zelfs van mening dat HRM als strategisch partner vertegenwoordigd dient te zijn in de Raad van Commissarissen (RvC). Vanuit deze strategische positionering kan de uitvoering van HRM, de beheerstaken, effectief en efficiënt worden ingericht als service centre voor de organisatie. Dit nieuwe jaar 2011 is voor organisatie een uitstekend moment om met beleid en goed doordacht de eerste stappen te zetten in deze strategische positionering van HRM.

Organisatiestructuur

Onlangs hoorde ik Herman Wijffels uitspreken, dat structuren binnen organisaties er moeten zijn om de mensen zich thuis en betrokken te laten voelen binnen de organisatie. Daardoor kunnen zij zich het beste ontwikkelen in hun talenten. Door de organisatiestructuur deze functie toe te bedelen, dient deze structuur uiteindelijk optimaal de organisatiebelangen. Deze gedachte sluit prima aan bij de strategische betekenis, waarde, die HRM voor organisaties heeft binnen het MT en de RvC. Het betekent dat de organisatie zich inspant om de cruciale talenten van haar medewerkers te herkennen, onderkennen, en tot ontwikkeling te brengen. Het gevolg daarvan is dat de organisatie voor zowel de aandeelhouders als haar leveranciers, klanten, en medewerkers, meer toegevoegde waarde heeft.

Toch weg met HRM

Het lijkt misschien een contradictie de woorden van Mintzberg grote betekenis toe te dichten. Toch heeft zijn uitspraak: “Weg met Human Resource”, veel meer betekenis dan zomaar even afscheid nemen van HRM. Uiteindelijk zal iedere organisatie beseffen dat HRM getransformeerd dient te worden naar HRD: Human Relations Development. Niet in de laatste plaats vanwege de ingrijpende ontwikkelingen in de arbeidsmarkt binnen afzienbare tijd.

500.000 babyboomers met pensioen in 2011

Dit jaar gaan er 500.000 babyboomers gebruik maken van de AOW, meldde het NOS journaal gisteren. Het was een bijna achteloos gebracht item. Toch gaan er achter dit feit meer gevolgen schuil dan we misschien denken. Natuurlijk neemt de financiële druk op de AOW enorm toe. Echter, ook binnen de arbeidsmarkt zijn de gevolgen zeer ingrijpend. Kunnen organisaties zo’n grote uitstroom aan ervaren en deskundige mensen nog wel opvangen? En wat betekent dat dan in termen van kwaliteit? Is de nieuwe generatie werkers er klaar voor om deze babyboomers op een goed niveau te vervangen? En wat doen organisaties eraan om het verlies aan ervaring en deskundigheid zo beperkt mogelijk te houden.

Van HRM naar HRD

Alle argumenten om de transformatie van human resource management (HRM) naar human relations development (HRD) in gang te zetten zijn alom aanwezig. De (sociaal)economische -, arbeidsmarkt(politieke) -, en de financiële belangen op macroniveau dwingen ons om deze transformatie serieus te nemen. Op micro niveau zijn het de belangen voor de organisaties zelf pasting.

Andere HRM-artikelen:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (2 votes cast)
HRM: Weg met Human Resources!, 8.5 out of 10 based on 2 ratings

About Simon Stoltz

Vanuit Coadin BV Werk ik als interim (HR) manager en adviseur, maar ook als raadsman in arbeidszaken en bestuursrechtelijke kwesties. Recent heb ik mijn laatste interim opdracht afgesloten als hoofd P&O voor een Wsw bedrijf waar ik eindverantwoordelijk was voor de implementatie van arbeidsontwikkeling als primair proces. Ik mag graag columns schrijven op mijn weblogs hradviseur.wordpress.com en ingrijpen.wordpress.com en ik ben te volgen op twitter.

 

De artikelen van Simon Stoltz op Hi-RE.nl vind je hier...