Arbeidsmarkt: Publieke markt stort in?

Delen

Accenture ziet de publieke markt instorten, meldt Recruitment Matters. En BMC moet maar liefst140 medewerkers ontslaan omdat gemeenten – maar ook andere overheidsinstellingen – na de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart zo ongeveer van het ene op het andere moment zijn gestopt met het inhuren van “˜externen’.

Tja, zelf noem ik me voor het gemak – en voor de noodzakelijke branding in een toch wel wat volle markt – ook “˜expert op het gebied van dingen voor elkaar krijgen in publieke organisaties’ en het is voor mij ook niet helemáál onopgemerkt gebleven…

Nu zijn 140 ontslagen natuurlijk geen kattenpis. Maar eerlijk gezegd vind ik het niet zo erg dat er eens flink huis wordt gehouden in de doorgeschoten externe dienstverlening richting de publieke sector; het zal hopelijk enerzijds het niveau van de “˜overblijvers’ over de hele linie opkrikken en anderzijds de publieke sector stimuleren om wat minder hulpeloos te doen. Het aanbod is wel heel groot en de met enige regelmaat aangetroffen houding van “˜wij komen die ambtenaren wel even helpen’ heb ik altijd denigrerend en onsympathiek gevonden. Als ambtenaar kon ik het niet verdragen en als ondernemer doe ik dat dus ook niet.

Moderne managementtheorieí«n

En er is nog een derde mogelijk positief effect van “˜minder externen’. Ik heb nog niet zo vaak meegemaakt dat buitenstaanders een goed, echt begrip hadden van de taken, de eigen(aardige) cultuur en werkwijze bij de overheid. Wat betekent dat allerlei vers op de universiteit – of elders – opgedane theorieí«n, methoden en technieken rí¼cksichtslos worden toegepast. Met als gevolg dat de overheid intussen zit opgescheept met allerlei bizarre systemen en processen en daardoor haar eigenheid – noem het voor mijn part de dienstbaarheid die aan haar handelen ten grondslag zou moeten liggen – dreigt te verkwanselen ten gunste van bedrijfsmatige modellen en moderne managementtheorieí«n. Behalve dat het niet past en de dienstverlening niet bevordert, doet het ook afbreuk aan het karakter van de overheid als werkgever. Degenen die beschikken over “˜public service motivation’ haken verschrikt af; degenen die vooral hun eigen ideetjes en persoonlijke ambities willen realiseren, zijn niet degenen die de overheid nodig heeft.

Het zou mooi zijn als de shake out onder externe dienstverleners als één van de gevolgen heeft dat de publieke sector haar eigen aard terugvindt.


Delen

About Annemarie Stel

Annemarie Stel is voorlichtingskundige en gedurende 22 jaar gepokt en gemazeld bij de Rijksoverheid, zowel bij ministeries als bij uitvoeringsorganisaties. Zij heeft een achtergrond in ICT en sinds 1992 in arbeidsmarktcommunicatie, als beleidsmedewerker, adviseur, coördinator en campagnemanager, als laatste van Werken bij het Rijk. Sinds 2007 adviseert ze onder de naam Wervingsvisie.nl organisaties over arbeidsmarktcommunicatie, employer branding en recruitment.

 

Wervingsvisie.nl helpt je bij het bedenken wat je nodig hebt, bij het goed formuleren van de vraag en de mogelijke oplossingen. Het ontwikkelen van een arbeidsmarkt- of employer-brandingstrategie is immers een flinke klus, waarbij je het hoofd moet bieden aan veel ontwikkelingen en onderscheid moet maken tussen ‘best practices’, ‘hypes’ en ‘trends’

 

Meer informatie? Kijk op www.wervingsvisie.nl.

2 comments on “Arbeidsmarkt: Publieke markt stort in?

  1. Pingback: Tweets die vermelden Arbeidsmarkt: Publieke markt stort in? | HI-RE Blog -- Topsy.com

  2. Herman Punt

    Op zich kan ik mij helemaal vinden in dit stuk. Wat ik echter lastig vind is dat de overheden van het ene op het andere moment naar nul gaan. Dit heb ik ook zien gebeuren in de re-integratie en ik vind dat de overheden zich hiermee een wispelturige en onzekere partner tonen. Dit kan de kwaliteit van de dienstverlening niet ten goede komen en ze bewijzen zichzelf hiermee volgens mij geen dienst. Op deze wijze tref je ook de goede bureaus en consultants, beschadig je de relatie en verbrand je ook de opgedane kennis. Het jojo effect zou meer bestreden moeten worden en maatregelen zouden wat mij betreft meer gedoseerd moeten worden doorgevoerd. In een split second van 100 naar nul of omgekeerd is volgens mij geen goede zaak tenzij je in de racerij zit, niet als je met mensen werkt!

Comments are closed.