HRM: Gaat HR minder adverteren op vacaturebanken? (mini-enquíªte)

Delen

Amerikaanse HR-managers en recruiters gooien hun budgetten voor 2011 rigoureus om, is te lezen in de Wall Street Journal. Het gevolg daarvan zou zijn dat veel HR-managers en recruiters het aantal advertenties op vacaturebanken drastisch gaat verlagen.

Het artikel refereert hiervoor naar de resultaten van een onderzoek uit december 2010, waaruit blijkt dat 24 procent van de werkgevers minder gaat besteden aan vacaturebanken omdat het plaatsen van advertenties op vacaturebanken, weliswaar veel sollicitaties oplevert maar ook ontzettend veel kosten met zich meebrengt. Het doorspitten van de vele sollicitaties van zowel geschikte als ongeschikte kandidaten (en volgens de respondenten van het onderzoek leiden advertenties op jobboards tot veel ongeschikte kandidaten) kost recruiters veel tijd. Amerikaanse HR-managers geven dan ook aan meer te willen werven via sociale netwerken als Facebook, LinkedIn en referral recruitment.

Het genoemde artikel in de Wall Street Journal vormde voor Co Unlimited de aanleiding om een mini-enquíªte op te starten om uit te vinden hoe HR-Nederland hier over denkt want, net als in de VS hebben vacaturebanken in Nederland, zoals bijvoorbeeld Monsterboard, het moeilijk.

Dus ben jij recruiter of HR-manager? En heb je inzage in het HR-budget van 2011? Vul dan voor vrijdag 18 februari de vier vragen  in van de enquíªte in en klik daarvoor op deze link om de mini-enquíªte in een apart venster te openen.

De resultaten zullen binnenkort gepubliceerd worden op Employer Brand Experience.


Delen

1 comment on “HRM: Gaat HR minder adverteren op vacaturebanken? (mini-enquíªte)

  1. Pingback: Tweets die vermelden HRM: Gaat HR minder adverteren op vacaturebanken? (mini-enquête) -- Topsy.com

Comments are closed.