Vacatureteksten, het blijft lastig

Vacatureteksten schrijven
Delen

Het schrijven van vacatureteksten is lastig. Een aantal tipsVolgens onderzoek zijn vacatureteksten “˜te weinig informatief’. Of liever: ze gaan vooral over dingen die de eventuele sollicitant niet direct wil weten en naar wat hij/zij wél wil weten, is het zoeken. Of het staat er helemaal niet in.

Organisaties putten zich uit in informatie over de afwisseling in het werk en het bedrijfsimago, maar de vraag of flexibele werktijden mogelijk zijn of – hoe simpel – wat het salaris is, wordt niet altijd beantwoord. Het enige wat redelijk overeenkomt, is informatie over de functie-inhoud; en daarin schieten de vacatureteksten dan vaak weer door, de andere kant op. Met de bekende uitputtende opsommingen, liefst met bolletjes, zodat het mooi overzichtelijk is. Het valt niet mee.

Het is relatief eenvoudig om een goede vacaturetekst te maken. Het wordt al een stuk lastiger om zo’n goede tekst ook geaccepteerd te krijgen. Er zijn nog veel managers, c.q. vacaturehouders, die vasthouden aan uitgebreide omschrijvingen en die zich niet kunnen voorstellen dat een beknopte tekst óók goed kan werken. In dat geval is het een kwestie van met zoveel autoriteit als je in stelling kunt brengen – onderbouwd met onderzoek en succesverhalen – op de overtuigtoer gaan.

Tips voor vacatureteksten

De basis voor een goede vacaturetekst is uiterst eenvoudig: denk vanuit de doelgroep. Wat vinden ze belangrijk in een baan? Heb je dat in de aanbieding? Dat is de basis. Maar daarnaast zijn er nog een paar todo’s:

  • maak duidelijke keuzes: geef aan wat de grenzen van de functie zijn én de eisen aan degene die je zoekt – er is al genoeg vaagtaal
  • spreek mensen rechtstreeks aan: niet “van de gezochte functionaris wordt verwacht…”, maar “dit ga je doen”
  • laat de sollicitant in zijn/haar waarde: een secretaresse of een inkoper weet heus wel wat het werk inhoudt; het gaat erom dat je ze overtuigt om dat werk nu juist bij jou te komen doen
  • maak de functie aantrekkelijk door aan te geven wat er bereikt moet worden, doelen, vergezichten voor mijn part en geef geen ellenlange opsommingen van functie-inhoud
  • pas je tekst en formuleringen aan aan de doelgroep: jargon mag soms best en ook de ene keer “˜u’ en de andere keer “˜jij’ is echt niet dodelijk

En – hopelijk een volstrekt overbodige tip – spreek de waarheid. Je mag de zaak best een beetje oppoetsen, maar de beschreven en aangetroffen realiteit moeten wel overeenkomen. Wil je meer concrete tips? Dan kun je hier kijken.

Meer lezen van Annemarie Stel? Annemarie schreef ook:

Ambtenaren in de uitverkoop
Doet u mij maar een homo – PR is alles
Samenwerken is moeilijk
Recruitment: Zelf doen of uitbesteden?

Meer lezen over het schrijven van vacatureteksten, kijk dan ook eens hier


Delen

2 comments on “Vacatureteksten, het blijft lastig

  1. Pingback: Tweets die vermelden Recruitment: Vacatureteksten, het blijft lastig -- Topsy.com

  2. Pingback: Recruitment: Laat je vacaturetekst testen

Comments are closed.