Talentmanagement: Iedereen heeft talent

Delen

Wie herinnert zich niet de gezichtsuitdrukkingen bij de jury van Britain Got’s Talent, toen Susan Boyle voor het eerst het podium betrad? Haar uiterlijk, en haar reacties op vragen van de jury, deden het ergste vermoeden. Totdat Susan haar eerste tonen zong: iedereen was met stomheid geslagen.

“Dit kan niet waar zijn”, zag je de jury denken. Tegelijk waren de juryleden ook wat beschaamd, want hun vooroordeel werd door Susan’s zangkwaliteiten ongenadig afgestraft.

Zoals Susan Boyle met hart en ziel haar lied zong, zo werken veel mensen ook met hart en ziel voor hun werkgever. Iedereen die zijn of haar werkzame leven kan invullen met waar hij of zij goed in is, en zich er prettig bij voelt, groeit tot grote hoogten.

Talentontwikkeling niet alleen voor toppers

Het is een regelmatig gehoorde misvatting, dat talentmanagement of talentontwikkeling alleen is bedoeld voor de hoogopgeleide toppers binnen onze organisaties. Alsof een lager opgeleide man of vrouw geen talent is. Het tegendeel is waar: juist de lager opgeleide medewerkers zijn vaak de cruciale talenten binnen de organisatie.

Bij WSW bedrijven, in de volksmond de Sociale Werkvoorziening genoemd, is schoonmaak belangrijk werk. Binnen het WSW bedrijf waar ik als interim manager werkte, werden medewerkers opgeleid tot gediplomeerd schoonmaker.

Meer dan de buitenwacht vaak denkt, zijn het juist deze mensen die begrijpen dat schoonmaker zijn een vak is. Wanneer zij bijvoorbeeld een gang schoonmaken, zorgen zij ervoor dat niemand over de natte vloer loopt en kan uitglijden. Zij willen er graag voor zorgen dat bezoekersruimten door een ringetje zijn te halen. Met andere woorden, in de presentatie van het bedrijf zijn deze vakmensen, naast marketing en sales mensen, cruciale talenten die we niet mogen onderschatten.

Waardevolle bijdrage

Zoals de schoonmakers binnen dit WSW bedrijf, zo zijn veel medewerkers op de werkvloer cruciaal voor onze organisaties. Hoe vaak horen we niet: ‘Ze zouden daarboven eens wat meer naar de werkvloer moeten luisteren’. Vanuit hun betrokkenheid bij het werk en de organisatie, denken ook de mensen op de werkvloer na over hoe zaken kunnen worden verbeterd. Vaak zijn zij het ook die praktische oplossingen zien voor problemen die door ‘daarboven’ (het kantoor, de hoger opgeleiden) veel te ingewikkeld, te theoretisch, worden benaderd.

Wanneer zij de ruimte krijgen, en gehoord worden, kunnen ook de lager opgeleiden een waardevolle bijdrage leveren aan de organisatie.

Aan boord houden van talenten

In 2009 verwachtte 8% van de bedrijven een groei van het personeelsbestand. Nu is dat inmiddels de verwachting bij 28% van de bedrijven. Het vinden en behouden van de juiste medewerkers is voor nu, en zeker voor de nabije toekomst, een hoge prioriteit voor organisaties.

De uitdaging die daarin schuilt is het vinden en behouden van de cruciale talenten. Niet door hoge salarissen of bonussen, maar door mensen op alle niveaus een waardevolle bijdrage te laten leveren aan de organisatie. Door mensen de ruimte te geven met hart en ziel betrokken te zijn bij de organisatie en hun talenten daarvoor in te zetten. Per slot van rekening: iedereen heeft talent.

Andere artikelen van Simon:


Delen

About Simon Stoltz

Vanuit Coadin BV Werk ik als interim (HR) manager en adviseur, maar ook als raadsman in arbeidszaken en bestuursrechtelijke kwesties. Recent heb ik mijn laatste interim opdracht afgesloten als hoofd P&O voor een Wsw bedrijf waar ik eindverantwoordelijk was voor de implementatie van arbeidsontwikkeling als primair proces. Ik mag graag columns schrijven op mijn weblogs hradviseur.wordpress.com en ingrijpen.wordpress.com en ik ben te volgen op twitter.

 

De artikelen van Simon Stoltz op Hi-RE.nl vind je hier...

3 comments on “Talentmanagement: Iedereen heeft talent

  1. Lodi Planting

    Goede post!

    Ik ben het absoluut eens met de auteur: iedereen heeft talent! Daarom pleit ik ook voor een talentmanagement dat door hierarchische niveau’s en lagen gaat.

  2. Pingback: HRM: Effectief invoeren strategisch HRM | HI-RE Blog

  3. Pingback: Arbeidsmarkt: Van vaste kracht naar flexkracht | HI-RE Blog

Comments are closed.