Arbeidsmarkt: Ambtenaren vs. managers

Delen

In de strijd tegen het kokerdenken of voor het vergroten van het wederzijds begrip of om wat voor andere reden dan ook, heeft de minister van VWS een briljant plan bedacht: ze gaat ambtenaren tijdelijk detacheren in het ziekenhuis.

Andersom gebeurt ook: ziekenhuismedewerkers – managers – mogen een jaar lang rondkijken en meedenken op het departement. Dan leren ze elkaar beter kennen en dat kan leiden tot “˜kruisbestuiving’. Wat duurzaamheid betreft verdient dit plan de hoofdprijs: weinig ideeí«n zijn zo vaak gerecycled als deze. En daar is een reden voor.

In het verleden zijn er meerdere initiatieven geweest om ambtenaren kennis te laten maken met het veld waarvoor ze de hele dag beleid maken en omgekeerd: medewerkers uit het bedrijfsleven konden aan den lijve ondervinden hoe het is om zoveel belangen te moeten afwegen. Doorslaande successen zijn het nooit geworden. En feitelijk geeft de minister zelf al aan waarom dat is, als ze zegt dat managers uit het bedrijfsleven ambtenaren kunnen leren om “risico’s te managen in plaats van ze alleen maar te mijden”.

Draagvlakmachine

Ik vind het wat onaardig om van ambtenaren te zeggen dat ze risico’s mijden. Maar het vak van ambtenaar houdt nu eenmaal wél in dat je met zeer veel aspecten rekening moet houden – van het belang van een complete sector en het imago van de minister tot het financieringstekort. En daarbij komt ook nog de taak om iets te bedenken waar zoveel mogelijk partijen zich in kunnen vinden; in dit polderland zijn de ministeries de draagvlakmachines.

Voor een directeur van een ziekenhuis ziet een probleem er heel anders uit dan voor een beleidsmedewerker; op z’n minst bevat het wat minder dimensies. Ambtenaren daarentegen zien soms wat tevéél dimensies. Begrip voor elkaars positie over en weer moet dan ook absoluut aangemoedigd worden. “˜Uitwisselingen’, “˜stages’ of “˜detacheringen’ hebben daar echter zelden blijvend aan bijgedragen. Men wil best van elkaar leren, maar wie met honden slaapt, krijgt nu eenmaal vlooien. De omgeving waar zo’n manager of beleidsmedewerker weer in terugkeert, heeft zo’n sterke invloed dat de gunstige effecten van het half jaar of jaar uitwisselen binnen de kortste keren weer verdwenen zijn en vooral de politiek is dusdanig turbulent, dat prioriteiten min of meer continu wijzigen. Zeker in de zorg.

Misschien moet de minister gewoon zelf beter leren luisteren.

Meer lezen van Annemarie? Zij schreef ook :


Delen

About Annemarie Stel

Annemarie Stel is voorlichtingskundige en gedurende 22 jaar gepokt en gemazeld bij de Rijksoverheid, zowel bij ministeries als bij uitvoeringsorganisaties. Zij heeft een achtergrond in ICT en sinds 1992 in arbeidsmarktcommunicatie, als beleidsmedewerker, adviseur, coördinator en campagnemanager, als laatste van Werken bij het Rijk. Sinds 2007 adviseert ze onder de naam Wervingsvisie.nl organisaties over arbeidsmarktcommunicatie, employer branding en recruitment.

 

Wervingsvisie.nl helpt je bij het bedenken wat je nodig hebt, bij het goed formuleren van de vraag en de mogelijke oplossingen. Het ontwikkelen van een arbeidsmarkt- of employer-brandingstrategie is immers een flinke klus, waarbij je het hoofd moet bieden aan veel ontwikkelingen en onderscheid moet maken tussen ‘best practices’, ‘hypes’ en ‘trends’

 

Meer informatie? Kijk op www.wervingsvisie.nl.

1 comment on “Arbeidsmarkt: Ambtenaren vs. managers

  1. Pingback: Evenementen: Evenementen overzicht deze week | HI-RE Blog

Comments are closed.