Social Media: LinkedIn en Esmeralda de Vries

Delen

LinkedIn ging op 5 mei 2003 online en heeft sinds die dag een enorme groei en ontwikkeling doorgemaakt. In 2007 was LinkedIn het snelst groeiende sociale netwerk in de VS. Het groeide dat jaar met 189 procent. Nederland staat in de top 10 van Landen met de meeste gebruikers. Ruim 2 miljoen mensen maken gebruik  van LinkedIn in Nederland. Eind 2008 waren dat er nog ongeveer 850.000.

Nederlander zijn dus actief in hun gebruik van LinkedIn en dat geldt natuurlijk ook zeker voor professionals in het recruitmentlandschap. Reden voor HI-RE om een aantal mensen uit het vakgebied eens wat vragen voor te leggen over hoe zij LinkedIn gebruiken.

Vandaag leggen we de vragen voor aan Esmeralda de Vries. Esmeralda is HRM specialist en arbeidsmarkt-socioloog en blogt zowel op Hi-RE als op haar eigen blog AVAfit.

 

 

1. Sinds wanneer ben je actief op LinkedIn?

Sinds 8-8-2007.

2. Waar gebruik je LinkedIn vooral voor?

Allereerst om met mensen uit mijn netwerk in contact te blijven. Daarnaast houd ik bij waar mensen uit mijn netwerk mee bezig zijn en meng ik mij af en toe in een discussie. Mijn connections en leden van mijn groepen informeer ik over mijn activiteiten, blogs en events/workshops/lezingen die ik geef of organiseer.

3. Gebruik je LinkedIn actief?

In het begin zeer actief. Tegenwoordig log ik 1 keer per dag in. De rest van de tijd maak ik gebruik van Twitter of Facebook. Op Wave, Buzz en Google+ is te weinig dynamiek.

4. Hoe vaak gemiddeld per week?

Elke dag, met soms een day-off tijdens het weekend.

5. Hoeveel connections heb je?

Ik heb me nooit het doel gesteld om een 500+ status te bereiken, maar gaandeweg blijk je meer connections te hebben. Gelukkig krijg ik nog steeds verzoeken tot linken en ontmoet ik nog steeds nieuwe mensen met wie ik graag gelinked wil zijn.

6. Ken je ze allemaal persoonlijk?

Als voorwaarde stel ik minimaal het drinken van een kop koffie of thee. Dus “kennen” is een groot woord, maar ik heb ze wel gezien en gesproken. Ik weet of ze wel of niet op hun avatar lijken.

7. Ben je ook lid van groepen?

Ik ben lid van diverse groepen. Ik wissel regelmatig van groep om te kijken welke discussies, artikelen of jobs er geplaatst worden. Soms doe ik ook mee aan een training of meeting. Er zijn er bij die blijven, maar er zijn er ook waar ik tenslotte afscheid van neem.

8. Welke en waarom?

Deelname aan een groep heeft te maken met de onderwerpen en activiteit die “op tafel komen”. Zodra het niet meer aansluit bij mijn interesse stap ik over naar een andere groep. Je hebt snel 50 groepen en dan móet je wel kiezen…..

9. Doe je ook mee in discussies?

In het begin was ik redelijk fanatiek, maar ik zie dat deelnemers aan discussies hun eigen bril ophouden. Als de discussie eenmaal een andere kant uit gaat, houden zij die richting vast en wijken af van de oorspronkelijke en interessante vraag. Komen er dan ook nog bla-bla verhalen en grote ego’s bij kijken dan haak ik af. Bij groepen gaat het mij om uitwisseling van kennis, niet van ego’s.

10. Gebruik je LinkedIn om kandidaten te vinden?

Nee, ik ben geen recruiter.

11. Check je de CV’s van sollicitanten ook op LinkedIn? Zo ja, waarom? 

Nee, ik ben geen recruiter.

12. Zou je zelf LinkedIn gebruiken bij het zoeken naar een baan?

Ik kijk regelmatig naar de Job’s via LinkedIn. Zeker in bepaalde groepen zitten daar bijzonder interessante banen, opdrachten of interims in. Ook ben ik zo via via wel eens aan een opdracht voor een lezing gekomen.

13. Welke producten gebruik je nog meer van LinkedIn?

Ik plaats mijn AVAfit blogs of LinkedIn en stuur uitnodigingen van AVAfit lunches. Het staat iedereen vrij om hierop in te gaan of niet. Reacties zijn natuurlijk meer dan welkom.

14. Wat mis je aan LinkedIn?

Wat ik aan Google+ zo leuk vind, zijn de “circles”. Dat heeft LinkedIn niet. Op deze manier kan je boodschappen en berichten meer gericht versturen. Dat schept minder verwarring. Ook een foto archief zou zinvol kunnen zijn als je meer “smoel” wilt creí«ren.

Weten wat de bevindingen zijn van andere vakgenoten? Lees dan ook:

Social Media: LinkedIn en Olfertjan Niemeijer
Social Media: LinkedIn en Marieke Swaneveld
Social Media: LinkedIn en Ernst Jan Berger
Social Media: LinkedIn en Sevda Alizadeh
Social Media: LinkedIn en Robin Overweel
Social Media: LinkedIn en Mathijs Huibers
Social Media: LinkedIn en Thomas Nipius
Social Media: LinkedIn en Saskia PostmaDelen

2 comments on “Social Media: LinkedIn en Esmeralda de Vries

  1. Pingback: 'No Talent to Waste' (Whitepaper Cammio) | HI-RE Social Medium

Comments are closed.