Hoeveel vertrouwen hebben HRM’ers in de arbeidsmarkt?

Delen

Het hoge woord is er uit, de kranten staan er bol van: Nederland zit in een recessie. Volgens het CPB zal de  economie volgend jaar met 0,5 procent  krimpen en de werkloosheid zal oplopen  naar zo’n 475.000 mensen (stijging van 90.000). ING gaat reorganiseren (2700 banen), TomTom schrapt 457 banen en bij Logica gaat men versneld reorganiseren en zullen er 1300 banen verdwijnen waarvan er 450-550 in Nederland en Belgií«. En ja dan moet je op zoek naar een nieuwe baan bij een oplopende werkloosheid. Zou jij daar vertrouwen in hebben?

 

Uit het AGO blijkt dat er toch nog vertrouwen is in het vinden van een nieuwe baan op hetzelfde niveau. Onderstaande cijfers laten zien dat 31 procent van de Nederlandse beroepsbevolking snel weer een baan denkt te hebben (0-2 maanden). 92 procent van de Nederlandse beroepsbevolking denkt in ieder geval binnen een jaar een nieuwe baan te hebben. Er is weinig verschil tussen de Nederlandse beroepsbevolking en HRM’ers. 28 procent denkt binnen 0-2 maanden een nieuwe baan te hebben en 89 procent in ieder geval binnen een jaar.

In de onderstaande tabel vind je het vertrouwen dat de Nederlandse beroepsbevolking heeft in de arbeidsmarkt, maar ook het vertrouwen dat HRM’ers in deze arbeidsmarkt hebben. De onderliggende vraag is: Stel dat u nu uw huidige baan verliest en u moet op zoek naar nieuw werk. Hoe lang denkt u er dan over te doen om weer een baan op uw huidige niveau te vinden?

Arbeidsmarktvertrouwen
Nederlandse Beroepsbevolking Doelgroep HRM
Binnen 0-2 maanden 31% 28%
Binnen 3-4 maanden 20% 26%
Binnen 5-6 maanden 24% 23%
Binnen 7-12 maanden 16% 12%
Meer dan 12 maanden nodig 8% 11%
Totaal 100% 100%

Bron: AGOIntelligence Group

Over de cijfers

De cijfers zijn dus afkomstig uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO). De doelgroep HRM is gedefinieerd uit respondenten die als huidige of gewenste functie Personeel en Organisatie/HRM hebben aangegeven. Het aantal respondenten is in dit geval 315. Zij geven antwoord op de vraag: Stel dat u nu uw huidige baan verliest en u moet op zoek naar nieuw werk. Hoe lang denkt u er dan over te doen om weer een baan op uw huidige niveau te vinden?


Delen