Het kopií«ren van vacatureteksten: “˜Inspireren of dupliceren, compliment of diefstal’

Delen

vacatureteksten schrijven - kopií«ren van vacatureteksten

Ondanks dat ik honderden vacatureteksten heb geschreven; mijn vacatureteksten herken ik uit duizenden. Zo ook afgelopen week: op de website van een landelijke uitzendorganisatie trof ik twee van “˜mijn’ vacatureteksten aan. Eén tekst was een volledige kopie, de andere tekst was voor 92% letterlijk overgenomen.

In de afgelopen jaren is het dikwijls gebeurd, vermoedelijk nog vaker dan ik heb opgemerkt: een met zorg geschreven vacaturetekst wordt, gedeeltelijk of geheel, gekopieerd. De tekst wordt vervolgens onder de naam van een andere arbeidsbemiddelaar (of werkgever) elders op het internet gepubliceerd.

Compliment of diefstal

Natuurlijk kun je deze kopieí«n op verschillende manieren opvatten: bijvoorbeeld als compliment of als diefstal. Maar duplicatie van (delen van) tekst, zonder de bron te vermelden, is in geen geval netjes of origineel. Diegene die het auteursrecht aan de laars lapt, ontkent de waarde van een (vacature-)tekst. Ook aan het belang van authenticiteit wordt voorbij gegaan.

Waarde van een vacaturetekst

Elke geschreven vacaturetekst kost tijd en inzet én wordt betaald door een opdrachtgever die het belang van goede (vacature-)teksten inziet. En afgezien van de financií«le waarde: hoe zit het met de waarde die een vacaturetekst toevoegt aan jouw (employer-)brand? Bij elke gepubliceerde vacature staat de naam van jouw organisatie genoemd.

Zelf maak ik weleens de vergelijk tussen recruitment – en werkenbij-sites met winkels, waar vacatures de producten zijn. Als winkeleigenaar zorg je toch ook dat de (eerlijk verkregen) producten optimaal worden gepresenteerd?

Effect op de branding

Elke vacature wordt over het algemeen op meerdere vacaturebanken gepost en gespidert door verticals (vacature-zoekmachines). Voor je het weet, staat de vacaturetekst op tientallen plekken op het internet. De keren dat een vacature wordt gelezen ligt nog eens vele malen hoger. Kortom: dé manier om jouw (employer-)brand op eigen wijze, stevig in de markt te zetten. Maar… effectieve branding door middel van vacatureteksten werkt alleen met originele, op maat geschreven teksten; teksten die passen bij dat wat jouw organisatie wilt uitstralen. Door andermans teksten te kopií«ren, creí«er je nooit een authentiek brand. Sterker nog: met gekopieerde teksten zal het brand waarschijnlijk in waarde dalen.

Inspireren in plaats van dupliceren

Vaak ligt de reden voor duplicatie van andermans teksten bij tijdgebrek, afwezigheid van inspiratie, drukte en/of gemak. Als tekstschrijver maak ik het ook mee: inspiratieloze momenten, gebrek aan creativiteit, een writer’s block, deadlines en in het ergste geval: alle vier tegelijk. Op die momenten ga ik “˜googlen’: speuren naar inspiratie, ideeí«n, kreten. En ik ga specifieke recruitment-websites af waar de bevlogenheid van de vacatureteksten afspat. Dat is mijn manier om mezelf op te laden met inspiratie en creativiteit en om het writer’s block te verbreken. Maar niet meer dan dat: ik laat me inspireren in plaats van klakkeloos te dupliceren!

Meer lezen van Voor Tekst? Lees dan ook eens:

AMC: Een “˜gewaagd’ blog over clichés in arbeidsmarktcommunicatie
AMC: Vacature Sinterklaas
AMC: Vacature Piet, wie kent hem niet?
AMC: “˜De pot verwijt de ketel’
Employer brand en vacature-uitingen: pluk de vruchten
“˜De toegevoegde en onderschatte waarde van de vacaturetekst’


Delen

About Nicol Tadema - de Voor

Nicol Tadema – de Voor van VoorTekst schrijft op Hi-RE.nl over arbeidsmarktcommunicatie, geeft tips over het schrijven van vacatureteksten, maar ook over online recruitment en SEONaam: Nicol Tadema – de Voor

Beroep: Tekstschrijver, gespecialiseerd in het schrijven van vacatureteksten

Bedrijf: VoorTekst

 

Professioneel profiel van Nicol Tadema – de Voor

Recht door zee, eigenwijs, creatief, scherp, zonder omweg en met visie: Nicol Tadema – de Voor blogt, zoals zij zelf is. Veel blogs over vacatureteksten, het meest gebruikte middel in de arbeidsmarktcommunicatie, omdat daar gewoon veel over te vertellen is. Maar ook blogs over arbeidsmarktcommunicatie in het algemeen, online recruitment, SEO en gerelateerde events deelt Nicol hier op Hi-Re.

Na een marketingloopbaan van zo’n 10 jaar in de werving- en selectiebranche, bundelde Nicol in 2011 haar passie voor schrijven, kennis van arbeidsmarktcommunicatie en ondernemersdrift. Met als resultaat: Voor Tekst, het tekstbureau voor online (arbeidsmarkt-) communicatie. In 2013 is daar de service Voor Vacaturetekst aan toegevoegd, het gespecialiseerde tekstbureau voor vacatureteksten. Samen met haar team van tekstschrijvers schrijft Nicol tekst die doel treft.

Waar kun je  Nicol Tadema – de Voor online vinden?

Website Nicol - Voor Tekst E-mailadres Nicol Tadema – de VoorLinkedIn profiel Nicol Tadema – de Voor Nicol op FacebookNicol Tadema – de Voor op Google+Voor Vacaturetekst op TwitterVoorTekst op Twitter

Contactgegevens Nicol Tadema – de Voor

Mobiel +31 (0)6 11760846

E-mail: nicol@voortekst.nl

Meer artikelen van Nicol vind je hier...

3 comments on “Het kopií«ren van vacatureteksten: “˜Inspireren of dupliceren, compliment of diefstal’

 1. David Vertegaal

  Hi Nicol,

  ik snap dat het niet direct de strekking van je verhaal is. Maar toch: op http://www.file-reg.com registreer je moeiteloos je copyrighted teksten voor een habbekrats. Mocht je dit verschijnsel vaker tegenkomen dan sta je sterk en kun je de ‘dader’ succesvol aanspreken op dit plagiaat. Je juridische positie na deze registratie (vergelijkbaar met notaris of belastingdienst) is sterk.

  succes!

  David

 2. Pingback: Top 20 Best gelezen AMC artikelen op Hi-RE in 2011 | HI-RE Social Medium

 3. Pingback: Het Wereldwijde Kopieerapparaat | Text for Web

Comments are closed.