Figuranten moeten lachen!

Delen

Elk jaar is weer een film
Waarin politici acteren
Waarin strategen met een glimlach
Nieuwe wapens demonstreren

Elk jaar is weer een film
Die gemaakt wordt voor het geld

Dus je ziet maar weinig liefde
Je ziet alleen maar veel geweld

Elk jaar is weer een film
Voor het Hollywood-archief

Met een vuurwerk boven
Bagdad, Sarajevo, Kigali

Maar wie spreekt er van de figuranten
Gewone mensen in alle landen

Mensen zoals jij en ik
Op zoek naar het geluk
Mensen zoals jij en ik
Op de vlucht
De figuranten

De figuranten zijn gemaakt
Voor de grote massascenes

Je ziet ze gaan in lange rijen
Om te vluchten of te sterven

En ze verdwijnen in de tijd
Voor een eindeloze reis

Geen van hen wou ooit een oorlog
Maar zij betaalden wel de prijs

En aan het einde van de film
Zie je alleen de grote namen

Dat zijn de helden van het jaar
Die de geschiedenis bepalen.

Figuranten” door Stef Bos.

Dit lied was het intro van ds. Gerard Rinsma. Het trof mij. Niet alleen om de mooie tekst en zijn boodschap, maar vooral om de metafoor van hoofdrolspeler en figurant. Tijdens zijn “performance” bedacht ik de titel van deze blog: Figuranten  moeten – lachen. En wel om 3 redenen:

1. Figuranten

Gerard Rinsma vroeg aan de kinderen, die voor hem op de grond zaten: “”Wat wil je later worden als je groot bent?”. Toen de kinderen niet los kwamen met suggesties, zong “Frits” (een handpop van Rinsma) een lied, waarin hij vele droomberoepen noemde: Astronaut, brandweerman, etc. Ik bedacht me dat het dagelijks werk ook wel op een film lijkt. Maar speel je nu een hoofdrol in je droombaan of ben je figurant? Wil je strategisch acteren met veel geld op “Hollywood” top niveau? Of begrijp je dat elke baan een schakel in het geheel vormt. Van koffiejuffrouw tot directeur en van datatypiste tot salesmanager. Een organisatie zonder medewerkers is als een film zonder figuranten. Kijk nu eens zelf wie de hoofdrolspelers en figuranten zijn in jouw werk. In plaats van het jagen en jachten, versnellen tot steeds meer, hoger en voor meer geld kan je ook genieten van jouw bijdrage op dit moment. Het gaat niet om de macht, het gaat om de voldoening.

2. Moeten

Regels zijn nodig om met elkaar te werken. Maar in ons overgereguleerde Nederland worden we gek van deze regeltjes die ons monddood en passief maken. Om te kunnen leren, ontwikkelen en verbeteren hebben we een kader nodig van regels, slechts de vrijheid om te kunnen presteren. Net als een vis de oceaan nodig heeft om in te zwemmen (buiten de oceaan is het snel afgelopen met de vis). Die regels moeten niet klemmen, maar ons de ruimte geven om de vrijheid te ontdekken. We moéten niks, maar kúnnen alles. We kunnen laten zien wat we in ons mars hebben en dat tovert een glimlach op onze lippen. Dus í  la Toon Hermans: Waar is op heden de lach gebleven?

3. Lachen

Valt er eigenlijk nog wel iets te lachen? We laten de crisis of een “Blue Monday” toch niet de overhand krijgen? Lachen is gezond. Een lach werkt bevrijdend. Zo komen er in het lichaam dat schatert van de lach, endorfine vrij, stoffen zoals serotonine en dopamine die ontspannend zijn. Het werkt tegen zwaarmoedigheid, pijn en depressie. Een lachbui kan zo heerlijk opluchten. Heerlijk, even wat anders dan de sleur. Even uitbreken en de boel de boel laten. Je voelt een glimlach op je gezicht verschijnen wanneer je iets hebt gepresteerd waar je trots op bent. Waarom niet even voluit een lach? Een hoofdrol is niet altijd het belangrijkst. Dus blijven lachen: het is gratis en je geeft jezelf een cadeautje.

Kortom:
In de aftiteling van de film zijn alleen de grote namen zichtbaar. Alleen de grote namen ontvangen de hoofdprijs. Maar zonder de figuranten stellen zij niets voor. Laten we eens goed kijken en zien wat we nu eigenlijk presteren. Iedereen is belangrijk……….En voluit lachen, hoor! Be AVAfit!

Luister naar het lied “Figuranten“.

Meer lezen van Esmeralda de Vries? Esmeralda schreef ook:

Op zoek naar: de ambassadeur van gastvrijheid!
Bang voor de tandarts?
And now…..Something completly different!
Fast, faster, fastest!
Zelfredzaamheid: zelfstandig of alleen?
Gebruik je lach als communicatiemiddel!
Jip en Janneke in Social Media Land
HRM: Fit? Flexibel? Of Mobiel?


Delen

About Esmeralda de Vries

Esmeralda de Vries is arbeidsmarkt-watcher en organisatie-socioloog. Met een technische en HRM achtergrond heeft zij vanuit haar bureau E. de Vries Personeelsadviezen een methode ontwikkeld voor strategisch HRM en werkONDERNEMERschap: het AVAfit model. AVA staat voor Afstemming in de Vraag náár en de Afstemming ín werk. Fit staat voor de fits en schakels er tussen. Deze systematiek maakt het mogelijk om stap voor stap strategisch HRM doelgericht te gebruiken. AVAfit is toepasbaar op persoonlijk, HRM, organisatorisch en branche niveau.

Momenteel verricht zij - als buitenpromovenda aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit van Twente - onderzoek naar de omgevingsinvloeden op (nieuwe) arbeidsverhoudingen en een fit SHRM.

Als onderzoeker, blogger en spreker is haar kernwoord "nieuwsgierigheid". Niet alleen speurt zij naar ontwikkelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt en vertaalt deze naar praktische acties op de werkvloer, maar laat zij anderen ook nieuwsgierig worden naar de mogelijkheden die deze veranderingen bieden. In zowel gastcolleges op hogeschool en universiteit als (key-note) spreker slaat zij tijdsbruggen tussen alumni & studenten, oud & jong, profit & non-profit, werkgever&werknemer.

Emeralda maakt gebruik van nieuwe mogelijkheden zoals social media. Je kunt haar volgen op Twitter, LinkedIn, Facebook en www.avafit.com .