HRM : Talentonwikkeling tegen verzuim

      Reacties uitgeschakeld voor HRM : Talentonwikkeling tegen verzuim
Delen

Het is een publiek geheim dat grote groepen mensen lijden aan zondagavondstress. De gedachte dat ze de volgende ochtend weer naar het werk moeten is daar de oorzaak van. Toch hebben deze mensen geen hekel aan het verrichten van arbeid. Wat is er dan wel aan de hand?

Lang niet iedereen werkt in een functie die werkelijk goed aansluit bij de persoonlijke wensen, ambities en talenten. Vroeg of laat breekt hen dat op, waarbij zondagavondstress een belangrijk signaal is en de kiem voor onnodig verzuim is gelegd.

Sterke reductie ziekteverzuim

Wie zich gelukkig voelt in zijn werk, is dat ook in privé en andersom. Mensen die hun talent kunnen ontwikkelen zijn per definitie gelukkig in hun werk. Ze zijn meer gemotiveerd, meer loyaal naar hun werkgever, en meer betrokken in de bedrijfsprocessen waaraan zij bijdragen. Daarin ligt de basis voor een laag ziekteverzuim binnen de organisatie.

Controleren en dreigen helpt niet

Verzuimreductie wordt niet bereikt door strenge controle en het dreigen met maatregelen. Het maakt het onnodig verzuimgedrag van kwaad tot erger. Mensen die zich gelukkig voelen in hun werk melden zich niet zomaar voor een of enkele dagen ziek; zij kennen geen behoefte aan een baaldag op kosten van de werkgever. En voor zieke medewerkers die niet langer in hun eigen functie werkzaam kunnen zijn, werkt controleren en pushen in het geheel niet.

5 basistips

1. Match de talenten en hun werkzaamheden: Herken en onderken wat de talenten van uw medewerkers zijn en plaats hen in de juiste procesrol.

2. Faciliteer uw leidinggevenden: Help uw leidinggevenden in het maken van die match en faciliteer hen in hoe te handelen vanuit talentontwikkeling.

3. Beoordeel de medewerker op waar het werkelijk om gaat: kijk naar de procesrol die wordt vervuld en laat die leidend zijn in de beoordeling van de medewerker in plaats van niet ter zake doende bijtaken uit de functiebeschrijving.

4. Investeer in ontwikkeling in plaats van kosten maken: ziekteverzuim is een kostenpost. De financií«le middelen die daarvoor nodig zijn, leveren materieel en immaterieel meer profijt op wanneer zij worden ingezet voor scholing en training.

5. Iedereen heeft talent: Kijk niet alleen naar de hoog opgeleide medewerkers bij talentontwikkeling. Vooral ook de lager opgeleiden beschikken over veel meer talenten dan vaak wordt gedacht.

Het heft in eigen hand

Laat de verzuimbedrijven werken voor werkgevers die niet begrijpen dat controleren en dreigen met maatregelen alleen maar kostenverhogend werkt en onnodig langdurig verzuim veroorzaakt. Neem het heft in eigen hand en volg de beste weg van preventie: talentontwikkeling! En voor uw zieke medewerkers die extern moeten re-integreren geldt, dat zij gemakkelijker en sneller een nieuwe werkkring vinden wanneer zij bij u hun talenten hebben kunnen ontwikkelen.

Meer lezen van Simon Stoltz? Simon schreef ook:

HRM : Aanmodderen of ontslag
HR – Ontslagregels: straf voor ondernemers
HRM: Ondernemers nemen bedrijf onder handen
Wat kost strategisch HRM?
HRM: Talent aantrekken zonder geld
Talent: Volksvermaak nummer 1!


Delen

About Simon Stoltz

Vanuit Coadin BV Werk ik als interim (HR) manager en adviseur, maar ook als raadsman in arbeidszaken en bestuursrechtelijke kwesties. Recent heb ik mijn laatste interim opdracht afgesloten als hoofd P&O voor een Wsw bedrijf waar ik eindverantwoordelijk was voor de implementatie van arbeidsontwikkeling als primair proces. Ik mag graag columns schrijven op mijn weblogs hradviseur.wordpress.com en ingrijpen.wordpress.com en ik ben te volgen op twitter.

 

De artikelen van Simon Stoltz op Hi-RE.nl vind je hier...