Personal branding: Hoe blijf je gemotiveerd om je doel te bereiken?

Delen

Vorig jaar maart was het weer zover. Ik vond het weer hoog tijd om eens wat sportiever te worden.

Je kent het misschien wel.  Je gaat naar klanten en naar je werk met de auto en ’s avonds heb je ook niet altijd zin om naar de sportschool te gaan. Ik heb jarenlang ingeschreven gestaan voor het programma waarbij je onbeperkt per week mag sporten. In de praktijk ging ik hooguit een paar keer per maand. Uiteindelijk heb ik het abonnement opgezegd en een crosstrainer aangeschaft, en daar probeer ik een aantal keer per week een uurtje op te trainen.  Maar nu werd het tijd om het eens over een andere boeg te gooien. Ik ging mij aanmelden bij een hardlooptraining. In het begin vond ik het helemaal geweldig! Maar uiteindelijk heb ik toch die training niet helemaal afgemaakt…

Hoe komt het toch dat je allemaal fantastische plannen hebt, waar je ook wel in gelooft, en dat je dan toch niet doorzet?

Het begin is het halve werk

Het schema van die hardlooptraining ligt nog steeds in de kast en eigenlijk ben ik wel van plan om het hardlopen weer op te pakken zodra het mooi weer wordt. Want op zich is het heerlijk om ’s avonds na een hele dag binnen te hebben gezeten, even lekker je hoofd leeg te maken. Lekker buiten zijn en de frisse geuren van het bos opsnuiven terwijl je in beweging bent. Af en toe een haas ontdekken langs het pad die opeens de bosjes induikt. Ik krijg er best weer zin in nu ik dit zo opschrijf!

Toch is het soms nog lastig om dan daadwerkelijk die eerste stap echt te zetten. Onlangs sprak ik met iemand die grossiert in de prachtige plannen. Hij is al eerder ondernemer geweest, heeft daarna wat andere stappen gemaakt en zit nu even op een kruispunt waarbij hij keuzes moet gaan maken voor de komende jaren. Wordt het toch weer een vaste baan of liever weer een keuze voor het ondernemerschap? En als hij als ondernemer zou gaan starten, welke van al die prachtige plannen zou hij dan eens oppakken om er echt wat van te gaan maken? Echte urgentie is financieel gezien nog er niet om echt in beweging te komen. Tja, en dan kabbelen de dagen gezellig door en gebeurt er niet zo veel…

Hoe kom je in beweging?

Als je echt in beweging wilt komen, kan ik het boek van Ben Tiggelaar aanraden” Dromen, Durven, Doen”.

Hij schrijft hele zinnige dingen over veranderen: Hij schrijft onder andere:

  • Het is soms niet makkelijk, maar wel noodzakelijk om te weten wat je echt belangrijk vindt in het leven. Neem de tijd voor dat proces.
  • Stel jezelf haalbare doelen. Denk vanuit zaken die je onder controle hebt. Bepaal heel concreet wat je wel en wat je niet doet.
  • Als er een grote verandering nodig is, betekent dit ook loslaten wat geweest is. Blijf niet achterom kijken, maar  richt je op de toekomst en begin met een schone lei.
  • Zet je dromen in beweging vanuit het JA. Het JA-gebied is de optelsom van je beste moment tot nu toe. Het gaat om momenten waarop je jezelf was op je beste momenten. In dat JA-gebied liggen de mogelijkheden om je verder te ontwikkelen.

Als je iets in beweging zet, ontstaan er vanzelf mooie dingen heb ik gemerkt. Het leven wordt aanzienlijk boeiender als je in ontwikkeling blijft.  Als je weet wat je wilt en wat je gaat doen, treedt er een merkwaardig effect in werking. Je zult vanaf de eerste dag allerlei kansen gaan waarnemen in het dagelijks leven om je voornemens gestalte te geven. Dat is geen magie. Die kansen zijn er altijd. Maar totdat je weet wat je wilt en wat je daarvoor gaat doen, neem je ze domweg niet waar. Dat is het focus-effect. Je kunt het vergelijken met iemand die net een Harley Davidson heeft gekocht. Opeens lijkt het in zijn omgeving te wemelen van de Harley-rijders…

Hoe raak en blijf je geí¯nspireerd?

  • Spreek hardop voor jezelf uit welke doelen je wilt behalen en deel dit ook met je omgeving.
  • Zorg dat je mensen in je omgeving hebt met wie je afspraken maakt, en die jou aan je afspraken houden.
  • Probeer je eens concreet voor te stellen hoe jouw leven er uit zou zien als jij je doel hebt bereikt. Een goede oefening hiervoor is op te schrijven hoe je werkweek er uit zou zien als je doet wat je altijd hebt willen doen. Waar woon en werk je dan; met wie werk je; wat voor soort werk doe je precies en hoe verlopen jouw (werk)dagen, wie zijn jouw klanten en wat doe je voor hen? Als je deze situatie goed voor ogen hebt, kun je vervolgens bepalen welke stappen je gaat doorlopen om hier te komen.
  • Laat je inspireren door verhalen van anderen die hun droom hebben waargemaakt.

Laat je niet afschrikken

Als je verhalen gaat lezen over succesvolle mensen, kan dat soms ook intimiderend werken. Maar laat je niet afschrikken door het idee dat anderen wellicht ergens beter in zijn dan jij. Stel je voor dat Picasso na het bestuderen van de schilderijen van Rembrandt had bedacht “ Zo goed word ik nooit!”

Dat was toch jammer geweest voor de kunst.

Er zijn altijd wel mensen in je omgeving die ergens beter in zijn dan jij. Mijn zusje kan véél mooier schrijven dan ik. We hebben een paar jaar geleden samen een cursus creatief schrijven gedaan, en dat was best een beetje confronterend op een bepaalde manier. Als zij haar verhalen voorlas dan hing de groep aan haar lippen, zo prachtig vonden ze het. En dan te bedenken dat ze die stukjes in korte tijd  en zonder al te veel moeite uit haar mouw schudde…

Door zulke talentvolle mensen in je omgeving kun je je laten ontmoedigen maar dat brengt je niet veel verder.

Ontwikkel gewoon je eigen stijl en geloof in je eigen kracht. Sinds ik ben begonnen met het schrijven van blogartikelen om mensen te inspireren om zichzelf te laten zien met al hun kwaliteiten, krijg ik heel vaak leuke mail van lezers. Zij schrijven dat een bepaald artikel precies aansloot op iets waar ze toevallig mee rondliepen. Vorige week kreeg ik nog een mail van iemand die schreef:

“ Nog niet vaak heb ik een website gevonden waar ik zo enthousiast van werd. Momenteel ben ik bezig om de stap van loondienst naar zelfstandig ondernemerschap te maken en ik herken heel veel in jouw teksten. Ik kom dus heel graag vaker terug op jouw website om inspiratie op te doen.”

Sinds ik de Personal Branding Coach ben gestart, ben ik in een geweldige mooie flow gekomen. Mijn blogartikelen leveren mij een expertstatus als personal branding coach op, en een gestage stroom van nieuwe opdrachten en klanten. Ik wens iedereen toe dat ondernemen zo leuk mag zijn. Wat niet wil zeggen dat er niet nog voldoende uitdagende doelen aan de horizon liggen en ook ik leer nog iedere dag weer nieuwe dingen bij. Dat houdt het leven boeiend.

Wil je begeleiding in je veranderproces waarbij je je kwaliteiten scherp in beeld krijgt en leert jezelf op de kaart te zetten? Mail mij dan! Ik help je graag verder.

Meer lezen van Saskia Postma? Saskia schreef ook:

Durf jij jezelf in deze tijden nog uitdagende doelen te stellen?
Het geheim van doorbraakmarketing
Personal branding : Durf eens onbescheiden jezelf te zijn!
Het geheim van succesvolle mensen
Personal Branding : Hoe word je succesvol met social media?
Waar kom jij je bed voor uit?
Hoe netwerken werkt
Personal Branding : Netwerken werkt!


Delen

About Saskia Postma

Naast mijn ervaring op het vlak van marketing (en communicatie) beschik ik over ruim twintig jaar ervaring als (loopbaan)coach, en headhunter. Ik heb honderden sollicitanten gesproken en begeleid. Ook bemiddelde ik voor Managers en directeuren bij vaste en tijdelijke functies in alle mogelijke branches.Die brede werkervaring maakt dat ik mij snel kan verplaatsen in alle mogelijke soorten werkgebieden van interim-managers. Ik merk dat ik hiermee veel te bieden heb aan mensen die voor zichzelf werken als interim-manager en worstelen met hun positionering.

Daarom heb ik De Personal Branding Coach opgericht. Een bureau dat jou helpt om een authentiek "merk" van jezelf te maken. Authentiek in die zin dat de "etalage" die je mooi gaat inrichten voor de buitenwereld klopt met de "winkelinhoud". Ik wil graag dat je trots bent op wat jij te bieden hebt als mens en als ondernemer, en dat je communicatie-uitingen jouw toegevoegde waarde voor anderen op een wervende manier gaan ondersteunen. Met mijn ervaring kan ik jou helpen om in beeld te brengen waar jouw grootste kracht en focus ligt en hoe je dit communiceert naar jouw doelgroep: zodat jij in beeld bent als er mooie opdrachten te vergeven zijn.

Op mijn site kun je je opgeven voor een GRATIS E-BOOK over Personal Branding.

Contact:

E-mail: saskia@depersonalbrandingcoach.nl

Twitter: @SaskiaDPostma

Website: www.depersonalbrandingcoach.nl

2 comments on “Personal branding: Hoe blijf je gemotiveerd om je doel te bereiken?

  1. Pingback: Hi-RE’s Keek op de week – HRM Weekoverzicht week 18 | HI-RE Social Medium

  2. Pingback: Waarom juist jouw authenticiteit je succesvol maakt… | HI-RE Social Medium

Comments are closed.