HRM: Nieuwe ziektewet einde flexibele arbeidsmarkt

      Reacties uitgeschakeld voor HRM: Nieuwe ziektewet einde flexibele arbeidsmarkt
Wet Modernisering Ziektewet
Delen

Wet Modernisering Ziektewet

Op 1 januari 2014 wordt de Wet Modernisering Ziektewet van kracht. Werkgevers krijgen vanaf die datum de kosten van ziektewetuitkeringen voor werknemers, die na een contract voor bepaalde tijd ziek uit dienst gaan, voor hun kiezen. Dat geldt ook voor de WGA uitkeringen die deze groep werknemers na twee jaar ziekte ontvangt.

Individueel beoordeeld

Tot nu toe worden de premies voor werkgevers per sector waarin zij actief zijn vastgesteld. Met de Wet Modernisering Ziektewet gaat dat veranderen. Bij het ingaan van die wet worden de premies per werkgever berekend. Bij een hoog aantal zieke tijdelijke contractanten zullen de premies per werkgever stijgen. Daarmee wordt een belangrijk argument om bij voorkeur tijdelijke contracten aan te gaan, zijnde minder risico voor werkgevers bij ziekte van een werknemer, te niet gedaan. Tegelijk wordt daarmee de flexibiliteit in arbeidsrelaties beperkt.

Lastenverzwaring werkgevers door nieuwe ziektewet

De gevolgen van de Wet Modernisering Ziektewet komt bovenop de lasten die de werkgever al heeft vanwege de verplichte doorbetaling van loon bij twee jaar ziekte van vaste werknemers, de gevolgen van de Wet Verbetering Poortwachter, en de gedifferentieerde premie WAO en WGA. En ook al gaat de nieuwe wet pas op 1 januari 2014 in, de invoering heeft ook gevolgen voor nu bestaande ziektegevallen. Voor kleine werkgevers kan een hoog verzuim van tijdelijke werknemers zelfs de financií«le doodsteek zijn.

Risicomanagement

Ziekteverzuim wordt een belangrijk onderdeel van risicomanagement in HRM. Meer dan ooit zal de werkgever goed zicht moeten hebben op de tijdelijke contractanten. Net zoals bij vaste werknemers, moet ook voor de tijdelijke contractanten een sluitende registratie plaatsvinden rond ziekteverzuim. Niet alleen gedurende de tijd dat zij in dienst zijn, maar vooral ook daarna wanneer zij ziek uit dienst zijn gegaan. Werkgevers zullen deze groep werknemers moeten volgen, registreren wat het verloop van hun verzuim is en hen ondersteunen door re-integratiebegeleiding aan te bieden. Kortom, de kostenlast is meer dan alleen stijgende premies.

De oplossing

Werkgevers kunnen nu al de oplossing binnen hun bedrijf invoeren: strategische personeelsplanning. Dit klinkt wellicht groter dan het in feite is. Het leidt tot betere kostenbeheersing en maakt het bedrijf meer wendbaarheid en flexibel. Pieken en dalen in het bedrijfsproces zijn beter te beheersen en de tijdelijke inzet van arbeidskrachten is optimaal bestuurbaar. Er kan worden toegewerkt naar een “vaste” pool van tijdelijke krachten. Een praktische invulling van strategische personeelsplanning voorkomt het einde van een flexibele arbeidsmarkt op bedrijfsniveau.

Meer lezen van Simon Stoltz? Simon schreef ook:

HRM: Organisaties lopen vast in HRM
HRM: Laat u ook geld aan u voorbijgaan?
HRM: Toekomstplaatje ontslagvergoeding
Strategisch HRM: doe niet zo moeilijk
HRM : Talentonwikkeling tegen verzuim
HRM : Aanmodderen of ontslag
HR – Ontslagregels: straf voor ondernemers
Wat kost strategisch HRM?


Delen

About Simon Stoltz

Vanuit Coadin BV Werk ik als interim (HR) manager en adviseur, maar ook als raadsman in arbeidszaken en bestuursrechtelijke kwesties. Recent heb ik mijn laatste interim opdracht afgesloten als hoofd P&O voor een Wsw bedrijf waar ik eindverantwoordelijk was voor de implementatie van arbeidsontwikkeling als primair proces. Ik mag graag columns schrijven op mijn weblogs hradviseur.wordpress.com en ingrijpen.wordpress.com en ik ben te volgen op twitter.

 

De artikelen van Simon Stoltz op Hi-RE.nl vind je hier...