Doe mij maar een Chimpansee en een afwijsknop

afgewezen
Delen

afwijzen recruitmentsysteem

Doe mij maar een afwijsknop waarmee ik honderden sollicitaties in één keer kan afwijzen. Veel recruiters vinden dat de belangrijkste functionaliteit van een recruitmentsysteem (ATS). Het persoonlijk afhandelen van een sollicitaties is er niet echt meer bij. Sollicitanten krijgen veelal een standaardafwijzing waarbij het bijna onmogelijk is om op de afwijzing te reageren. Laat staan dat je via het recruitmentsysteem kunt communiceren met de afwijzer. Nee, dan moet je ouderwets bellen en na lang aandringen, krijg je dan “real life”  je afwijzer aan de lijn.

De afwijzer gaat je dan vertellen dat er veel reacties zijn op de betreffende vacature en dat je helaas niet bij de eerste selectie zit. Als het een “echte” recruiter is, legt hij uit waarom je bent afgewezen. Tref je een nepper dan krijg je een antwoord dat de manager heeft besloten om je niet uit te nodigen. En volgt er een vaag verhaal over waarom de manager denkt dat je niet past. Alsof managers verstand van mensen hebben.

Recruitmentsysteem steeds slimmer

Software wordt steeds intelligenter, zegt men. Zo zijn er in recruitmentland systemen die aangeven hoeveel procent de kandidaat past op de vacature. Waardoor je als recruiter alleen maar hoeft te kijken naar het matchpercentage en als deze te laag is, je direct op afwijzen kunt drukken. Zonder daarbij echt naar CV of kandidaat te hoeven kijken. Elke vorm van creativiteit van de kandidaat wordt niet beloond. De gegevens moeten immers in een kille database passen.

De moderne systemen zitten zo in elkaar dat ze in staat zijn om veel informatie te verzamelen over een kandidaat en er zijn systemen met koppelingen naar social media.

Via LinkedIn, Facebook of twitter solliciteren. Het kan allemaal, maar waarom willen we dat? Enerzijds om de database te vullen met zoveel mogelijke gegevens en anderzijds om te laten zien hoe hip je bent als bedrijf. Bij ons kun je solliciteren via Facebook of via LinkedIn. Wauw, dat moet wel een hip, cool bedrijf zijn.

Dat deze geí¯nteresseerden massaal worden afgewezen middels een standaardmail maakt niet uit, toch? Zeker in deze ruime arbeidsmarkt wordt er massaal elke dag door recruiters op de afwijsknop gedrukt.

afwijzen recruitmentsysteem chimpanseeRecruiters vinden het raar en jammer dat sollicitanten steeds meer op hun eigen standaard sollicitatieknop gaan drukken. Standaard CV en standaardbrief is wat ze veel zien. Tja, wat zou jij doen als sollicitant na de zoveelste standaardafwijzing….? Je gaat automatisch minder energie en tijd in je sollicitatie stoppen. Je brief en CV gaan immers niet naar een echt mens, maar eerst naar een recruitmentsysteem, dan krijg je een anonieme ontvangstbevestiging met een standaardverhaal en als het tegenzit binnen 24 uur een standaardafwijzing. Kijkt er eigenlijk wel een mens naar mijn sollicitatie? Of is het een chimpansees die de knoppen bedient en dan vooral de afwijsknop.

Deze bijdrage verscheen eerder al in Personeelsbeleid, het vakblad dat de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatiebeleid (NVP) uitgeeft.


Delen

1 comment on “Doe mij maar een Chimpansee en een afwijsknop

  1. Pingback: De kandidaatervaring - hoe simpel kan het zijn | wervingsvisieswervingsvisies

Comments are closed.