HRM Weekoverzicht – Hi-RE’s Keek op de week 47

      Reacties uitgeschakeld voor HRM Weekoverzicht – Hi-RE’s Keek op de week 47
HRM Weekoverzicht Hi-RE.nl; Artikelen over Recruitment, HRM en AMC
Delen

HRM Weekoverzicht Hi-RE.nl; Artikelen over Recruitment, HRM en AMC

Het HRM Weekoverzicht van week 47; Wat gebeurde er in de week van 19 tot en met 25 november?

Afgelopen donderdag vond #TruAmsterdam plaats. Namens Hi-RE.nl was ik daar ook aanwezig en vond het een uitermate geslaagde dag. Veel leuke en interessante dingen gehoord én de opzet van zo’n unconference is erg leuk. De sfeer op #TruAmsterdam is in ieder geval een stuk ongedwongerder dan op een normale conferentie en er is volop gelegenheid tijdens de tracks voor interactie met de trackleader en de aanwezigen in de zaal. Erg leuk! Mocht je er deze keer niet bij geweest zijn; #TruAmsterdam is zeker een aanrader!

Het HRM Weekoverzicht

arbeidsmarkt - 45+De oudjes zijn in. Of zijn ze uit?
Door: Annemarie Stel | Geplaatst op 19 november 2012

Op de een of andere manier is er momenteel héél veel aandacht in de pers, op blogs en elders voor oudjes, oeps, voor 50-plussers op de arbeidsmarkt. Ik maak me er zelf schuldig aan (tenminste, een beetje), op Hi-re wordt er een complete reeks gewijd aan de vraag waarom deze groep geen baan kan vinden (samengevat: er zijn 15 redenen en ze hebben het allemaal aan zichzelf te danken) en op RecTec gooit een charmante vijftiger zichzelf met veel humor en smaak in de aanbieding. Om er een paar te noemen.

Niemand zal ontkennen dat het voor mensen boven een bepaalde leeftijd heel lastig is om een baan te vinden, al dan niet nadat ze het slachtoffer zijn geworden van een reorganisatie. Maar ja, dat geldt ook voor jongeren (onder hen is de werkloosheid zelfs nog een stuk hoger dan onder ouderen). En voor allochtonen. En voor nog veel meer groepen. Waarom zijn 50-plussers opeens zo actueel? Lees verder…

Werkloosheid Melkertbanen AsscherbanenAsscherbanen
Door: Zwager van A’dam | Geplaatst op 20 november 2012

Sinds de regeerakkoorden 1 en 2 zijn afgesloten, lijkt het wel alsof ik een “writersblock” heb. Of ben ik lamgeslagen door de inhoud van wat is afgesproken. Op mijn bureaublad staan, sinds de twee beí«digingen, een aantal half afgemaakte blogs. De inspiratie om ze af te maken, is op dit moment verdwenen.

Want, zoals ik het nu ervaar, geeft de nieuwe regering bij voorbaat de strijd tegen de werkloosheid op. Een visie op de arbeidsmarkt, nu en in de toekomst, ontbreekt volledig. Of is zo goed verstopt dat vrijwel niemand hem nog heeft gevonden? Nergens lees ik dat we bijvoorbeeld de bouwsector een impuls moeten geven. Door middel van renovatie en nieuwbouw. Vreemd, want het “spook” van de woningnood doemt alweer op. Sloop leegstaande kantoren en geef een nieuwe woonbestemming aan overbodige en troosteloze bedrijfsterreinen. Lees verder…

tobbenStoppen met tobben
Door: Marina Schriek | Geplaatst op 20 november 2012

Laatst stond er een uitgebreid artikel in Vrij Nederland: “Tobben in de spreekkamer”. Volgens de krant  slikken één miljoen Nederlanders antidepressiva en het lijkt er niet beter op te worden. Uit het artikel blijkt dat mensen die zich niet goed voelen, om wat voor reden dan ook, massaal bij hun huisarts te rade gaan. Relatieproblemen, te hoge financií«le lasten, ontslag of een ontspoord kind, allemaal redenen om ongelukkig te zijn en bij de huisarts aan te kloppen. Deze arts kent traditioneel twee manieren om om te gaan met depressiviteitsklachten: anti-depressiva voorschrijven of doorverwijzen naar een psycholoog. Helemaal goed werkt het niet: de huisartsen krijgen het verwijt dat ze depressies vaak niet onderkennen, en tegelijkertijd schrijven ze te makkelijk antidepressiva voor. Lees verder…

rare namenSommige namen kun je maar beter niet op je CV zetten
Door: Redactie | Geplaatst op 21 november 2012

Je kunt er niks aan doen. Je wordt geboren en je ouders geven je een naam. Een naam die zij mooi vinden en dan maar hopen dat jij er ook mee kan leven. De meeste ouders zullen de naam ook met zorg uitkiezen. Zo hebben wij in ieder geval alle mogelijke rijmwoorden proberen te bedenken die op de namen van onze kinderen zouden kunnen rijmen om te voorkomen dat ze er mee gepest gaan worden en ook hebben we de tweede en derde naam van de jongste maar even omgedraaid, want anders kreeg zij W.C in haar initialen. En ze komt een keer op een leeftijd dat ze dat niet zo leuk vindt, denk ik (maar misschien ook niet) Maar om voor alle zekerheid geplaag en gepest met namen te voorkomen, kies je een naam weloverwogen. Toch? Lees verder…

gelukEen klein beetje geluk…
Door: Henrií«tte Gathier | Geplaatst op 21 november 2012

Ja! Het is eindelijk gelukt! Weken heb ik onvermoeibaar sollicitaties gestuurd, afwijzingen gekregen, die vaak in dezelfde template geschreven zijn en soms heb ik zelfs maar moeten raden dat ik inderdaad afgewezen was omdat er geen antwoord kwam. Maar hey, alles is vergeven en vergeten zodra ik deze e-mail in mijn inbox zie.

Het moment van euforie duurt echter niet lang aangezien ik me ook snel genoeg realiseer dat ik de baan nog niet heb. Nee, het moeilijkste komt nog. Nu is het belangrijk om, zodra ik de recruiter zie, een verpletterende indruk achter te laten, zodat deze persoon mij die dag (en het liefst eigenlijk de hele week) niet uit zijn/haar hoofd kan zetten, alleen maar aan mij denkt en mij de ultieme kandidaat vindt. Tja, maar hoe doe je dat? Lees verder…

ontslag 4 maandsalarissenOntslag – Dat kost je dan 4 maandsalarissen
Door: Simon Stoltz | Geplaatst op 22 november 2012

Er is al veel geschreven en gezegd over het regeerakkoord van VVD en PvdA. Het ontslagrecht is daarbij onderbelicht gebleven. Zowel werkgevers als werknemers kunnen niet vrolijk worden van het nieuwe stelsel.

De werkgever die een werknemer wil ontslaan zal aan UWV een ontslagadvies moeten vragen. Op welke criteria UWV de aanvraag zal toetsen moet nog worden uitgewerkt. Voor ontslag wegens bedrijfseconomische redenen worden door UWV dezelfde criteria toegepast die op dit moment gelden. Is de werknemer het niet eens met een voor hem negatief ontslagadvies dan kan hij zich tot de rechter wenden. Die zal het door UWV afgegeven ontslagadvies zwaar laten wegen in zijn beslissing. Lees verder…

Werken.FM FMOWerken bij een speciale bank, FMO – WerkenFM
Door: Redactie | Geplaatst op 22 november 2012

Werkzaam in het recruitmentlandschap heb je vast wel eens gehoord van Werken.FM en waarschijnlijk heb je er al eens naar geluisterd. Zo niet dan kun je hier naast het artikel, wat je nu aan het lezen bent, aan de rechterkant via een Mediaspeler naar Werken.FM  luisteren, maar je kunt natuurlijk ook gewoon hier klikken. Werken.FM is een initiatief van Martijn Smit, Dennis Huijzers en Andre Kager. Het radiostation is afgelopen april gelanceerd en zendt 24 uur, 7 dagen per week uit.

Als eerste radiostation ter wereld richt Werken.FM  zich op werkenden én werkzoekenden. In alle shows is er ruimte voor zowel werkzoekenden als werkgevers en doen ze erg leuke dingen bij Werken.FM. Goede doelenacties, werkzoekenden aan het woord, de Banenbon, The Casting Couch, interviews met werkgevers waarbij je een kijkje achter de schermen van het bedrijf krijgt te horen en een idee krijgt van het bedrijf. Zo was er zeer recent ook een erg leuk interview met FMO te horen op Werken.FM. Lees verder…

profileringDurf jij te kiezen voor je ideale klant?
Door: Saskia Postma | Geplaatst op 23 november 2012

Ben jij ook bang om keuzes te maken in je profilering? Dan ben je niet de enige.

Veel interimmanagers en zelfstandige professionals die ik begeleid, vinden het lastig om te bepalen voor welke klanten ze willen werken. Ze zijn bang om klanten en opdrachten te missen als ze duidelijk aangeven op welke doelgroep ze zich graag willen richten.

Het gevolg is echter dat ze ook veel werk doen voor klanten waar ze helemaal geen energie van krijgen. Werk verrichten voor dergelijke klanten betaalt de dagelijkse boterham, maar echt blij word je er niet van. Met gedegen werk en discipline kom je natuurlijk heel ver en je bent professioneel genoeg om geen ontevreden klant achter te willen laten. Omdat je echter niet echt met passie voor deze klanten werkt, zul je over het algemeen ook niet echt excelleren in de uitvoering van dergelijke opdrachten. Lees verder…

Van de Pers

zoeken baan mobileSteeds meer mensen gebruiken smartphone bij zoeken baan

39 Procent van de beroepsbevolking met smartphone en/of tablet zoekt inmiddels “˜mobile’ op een baan. Onder actieve baanzoekers is dit al 95%. Verder blijkt dat 11% van de baanzoekers primair met een smartphone of tablet op zoek gaat naar een baan. Voor 68% ligt dit zoekgedrag tussen mobile en desktop gelijk. Daarbij valt op dat de telefoon vooral “˜ad-hoc’ wordt gebruikt om vacatures te bekijken. Dit blijkt uit analyses van Intelligence Group op het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) uit het derde kwartaal 2012 in opdracht van 123mobile.nl, een Nederlands samenwerkingsverband van mobile pioniers in recruitment Lees verder…

Social Recruitment Monitor thumbNederlandse Social Recruitment Monitor gelanceerd

Maximum Employment Marketing Group heeft gisteren de Nederlandse Social Recruitment Monitor gelanceerd.

Social media zoals Facebook, Twitter, LinkedIn en Youtube spelen een steeds belangrijkere rol voor bedrijven om te communiceren met de arbeidsmarkt. Met de Social Recruitment Monitor kunnen, na Engelse en wereldwijd wervende organisaties, nu ook Nederlandse werkgevers zelf zien hoe zij het op social media doen ten opzichte van hun concurrenten op de arbeidsmarkt. Politie, Deloitte, Sogeti en Albert Heijn lopen daarbij voorop. Lees verder…

vrouwelijke-techniciVrouwelijke technici vinden baan via uitzendbureau, mannen via netwerk

De wijze waarop mannelijke en vrouwelijke technici een baan vinden, verschilt sterk van elkaar. Vrouwelijke technici vinden hun baan vaker via het uitzendbureau, terwijl mannen hun baan het vaakst vinden via hun persoonlijke netwerk. Dit blijkt uit Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van onderzoeks- en adviesbureau Intelligence Group. Ook is de manier waarop vrouwelijke en mannelijke technici zich orií«nteren op de arbeidsmarkt ook anders.Vrouwen orií«nteren zich verhoudingsgewijs vaak via school, terwijl mannen de betaalde krant nog relatief veel gebruiken. De effectiviteit is er echter laag van deze orií«ntatiebronnen. Lees verder…

Onderzoek naar gebruik Twitter wervingsproces - Zipconomy ScriptieprijsOnderzoek naar gebruik Twitter in wervingsproces wint prijs

De eerste ZiPconomy Scriptieprijs, een prijs voor het beste afstudeerwerk over de veranderende arbeidsmarkt, is uitgereikt aan Carlijn Frunt. Haar scriptie, over hoe organisaties beter gebruik kunnen maken van Twitter in het wervingsproces, won zowel de jury- als de publieksprijs.

Uit het onderzoek van Frunt blijkt dat sollicitanten het meeste waardering kunnen opbrengen voor persoonlijke twitteraccounts, die de mogelijkheid bieden tot conversatie. De meeste organisaties kiezen echter nog voor een algemeen corporate accounts, of een speciaal werkenbij-account, waar nauwelijks de mogelijkheid tot interactie bestaat. “˜Veel zenden dus’, aldus de winnares, die voor haar werk uit handen van SER voorzitter Wiebe Draijer een cheque van 2.500 euro kreeg. “˜Via een persoonlijk account van een medewerker kan een organisatie echter meer reacties krijgen. Daar zouden meer organisaties, ook in hun wervingsproces, rekening mee kunnen houden.’ Lees verder…

burn-outklachtenBurn-outklachten treft één op de acht werknemers

Ruim een op de acht werknemers had in 2011 burn-outklachten. Op een totaal van ruim 7 miljoen werknemers in Nederland komt dit neer op ruim 900 duizend personen. Het gaat dan onder andere om gevoelens van vermoeidheid en van emotionele uitputting. Sinds 2008 is het aantal werknemers met burn-outklachten niet echt meer gestegen. Dit blijkt uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceerden over het jaar 2011. Lees verder…

Raet HR Benchmark onderzoek 2012-2013Op zoek naar de economie van de medewerker – HR-trend 2013

Nederlandse organisaties zijn momenteel op zoek naar mogelijkheden om op kosten van personeel te besparen.  Tegelijkertijd zoeken ze ook naar mogelijkheden om meer te investeren in de toegevoegde waarde van individuele medewerkers. Deze trend hangt samen met de toenemende verzakelijking van HR in Nederland. Daarbij worden “˜kosten en baten’ van HR steeds meer meetbaar gemaakt en in lijn gebracht met de organisatiestrategie. Dit blijkt uit het nieuwste Raet HR Benchmark onderzoek dat zojuist is verschenen. Lees verder…

viaviaVia via de beste manier om de beste kandidaten te vinden

Gisteren is de nieuwe vacaturesite JobAmbassadors.com gelanceerd en deze nieuwe vacaturesite heeft grote plannen. De vacaturesite Jobambassadors. wil namelijk de recruitmentmarkt opengooien. Bij Jobambassadors geloven ze dat mensen zelf heel goed weten wie in hun netwerk wel eens iets anders wil, en ook wie echt geschikt is voor een vacature. Door social media zijn onze netwerken bovendien groter dan ooit. Dit maakt mensen volgens Jobambassadors elkaars beste recruiter. Lees verder…

CV’s, infographics, evenementen, etc….

HRM Evenementen December 2012
HRM Evenementen November week 48
Powerpoint Killer app
HI-REographic Top 5 landen waar Nederlanders Facebook vrienden hebben
CV 2.0 Sherlock Holmes
Filmpje Motivatie door prikkels?

Meer HRM Weekoverzichten met alle gepubliceerde artikelen op Hi-RE.nl vind je hier

Wil je ook eens een stukje schrijven over jouw vakgebied en vind je het leuk om dat op Hi-RE.nl te publiceren, laat het ons weten en stuur even een mailtje naar redactie@hi-re.nl

Delen