De allerlaatste Top 25 Meest gelezen artikelen 2012

Top 20 Best gelezen Recruitment Artikelen 2012

Ik geef het toe: Ik ben misschien een beetje losgeslagen met mijn Top 20 lijstjes, maar ik miste in al onze lijstjes gewoon nog een aantal artikelen waarvan ik weet dat ze gewoon ontzettend goed gelezen zijn. Daarom vandaag op de eerste dag van het nieuwe jaar dan nog één laatste lijstje met de Top 25 Meest gelezen artikelen 2012. Ik heb alle artikelen op een hoop gegooid en ben daarbij, met natuurlijk het gebruik van de welbekende Hi-RE sleutel, tot de onderstaande Top 25 Meest gelezen artikelen 2012 gekomen.

Erg grappig om te zien was overigens dat er behoorlijk wat verschuivingen in de verschillende toplijstjes hebben plaatsgevonden waardoor artikelen in deze lijst soms hoger of lager staan dan in de eerdere lijstje die we hebben gepubliceerd 🙂

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012

.Top 25 Meest gelezen artikelen 2012Recruitmenttrends volgens Kevin Wheeler door Ward van Beek/Basri Hoogstrate

Recruitment moet medewerkers zien als ondernemers. Kevin Wheeler schetst 4 recruitmenttrends voor komende jaren.

Tijdens het Connect & Inspire Congres van DutchWebshark, begin deze maand in Amsterdam, sprak de Amerikaan Kevin Wheeler voor een zaal van 100 HR-professionals en recruiters, over de belangrijkste trends in recruitment. En hij kan het weten want voor zover het recruitmentvak goeroes heeft, is Kevin Wheeler (ceo van Gloabal Learning Resources) onbetwist nummer 1. Zijn boeken verkopen uitstekend en hij is een veel gevraagd spreker en adviseur.

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012CV 2.0: Creatief met een bierviltje door Marjolein van der Maat

Een CV 2.0 is een creatief en origineel CV of een creatieve wijze van solliciteren. Wekelijks hebben we hier op Hi-RE een leuk, origineel en creatief CV 2.0. Deze week een erg leuk CV 2.0 gemaakt op een…. bierviltje. Nu kun je met een bierviltje je heel veel dingen doen. Je kunt aan het bierviltje krabben, je kunt er op tekenen, je kunt er een briefje op schrijven, je kunt er een toren meebouwen, je kunt er mee overgooien en je kunt er natuurlijk je glas opzetten. En waarschijnlijk kun je veel meer dingen met een bierviltje doen…

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012Passieve kandidaten; hoe start je de conversatie? door Jan Bernhardt

Passieve kandidaten zijn een hot topic in recruitment. Het vinden van passieve kandidaten is voor fanatiekeboolean searchers zoals ik een koud kunstje. De echte kunst zit natuurlijk in het aan tafel krijgen van die passieve kandidaten. De eerste stap, het benaderen van de passieve kandidaat, is hierin van cruciaal belang. Ik heb met veel recruiters gesproken over hoe je passieve kandidaten het best kunt benaderen. En ik heb vaak gebaald dat hier nooit onderzoek naar is gedaan. En dus besloot ik het zelf te doen.

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012Nooit meer zweten tijdens een sollicitatiegesprek door Pauline le Rûtte

Het is geen overbodige luxe. Een goed sollicitatiegesprek voeren. De banen liggen bepaald niet voor het oprapen.

Als sollicitant moet je je duidelijk onderscheiden om alleen al een ronde verder te komen.

De eerste minuten van het gesprek zijn begonnen.

Je shirt is nog nat van de deo, maar je voelt de stroompjes zweet al langzaam naar beneden glijden. Een zenuwentoestand. Zo’n sollicitatiegesprek. Beoordeeld worden door mensen die je helemaal niet kent. In een vreemde omgeving. Je hebt het gevoel dat ze elke microbeweging zien.

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012Proefplaatsing via UWV door Zwager van A’dam

In de serie afleveringen van dit dagboek, waarin de verschillende subsidies en regelingen besproken worden om “werklustigen” weer aan de slag te helpen, komt ditmaal de “ Proefplaatsing ” via UWV aan bod.

Even tussendoor een kleine verklaring voor het woord “werklustigen” in de 2e zin. Een grote groep mensen is van mening dat het woord “werkzoekende” een wat negatieve lading in zich heeft. Daarom spreekt men liever over de “werklustige”. Een verdere uitleg lijkt me niet nodig.

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012Een dag uit het leven van een arbeidsbemiddelaar door Saskia van Dartel

Ik werk vandaag op de kop af 2.315 dagen in de arbeidsbemiddeling. Eerst in de functie van account intercedent voor een landelijke uitzendorganisatie en sinds 2008 in de re-integratie en outplacement. Ik heb al honderden mensen richting de arbeidsmarkt of naar hun nieuwe (droom)baan mogen begeleiden en ervoor gezorgd dat opdrachtgevers volledige jaarsalarissen of uitkeringen in hun zak kunnen houden. Ik had vroeger nooit kunnen bedenken dat ik op een dag de functie van arbeidsbemiddelaar zou veroveren. Ik wilde stewardess worden en zag mezelf al helemaal in een mooi blauw uniform naar allerlei exotische en verre bestemmingen over de hele wereld vliegen. In mijn middelbare schooltijd was werken in de verpleging helemaal mijn ding, maar omdat mijn vakkenpakket hier niet op aansloot en ik eigenlijk doodsbang was voor naalden, ging dit dus helaas niet door.

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012Arbeidsmarkt: Begin eens met een goede werkgever te zijn door Annemarie Stel

Er wordt steen en been geklaagd over ‘tekorten’ en ‘kwalitatieve mismatches’ op de arbeidsmarkt. Terwijl het aantal werklozen in rap tempo oploopt, zijn er steeds meer vacatures die niet worden opgevuld. Omdat er te weinig kandidaten zijn, of omdat ze er wel zijn, maar dat deze mensen intussen andere dingen doen of met verkeerde kwalificaties van de opleiding komen. Omdat voor toekomstige studenten niet duidelijk is dat er kansen zijn. En soms eenvoudigweg omdat er niet goed wordt gezocht.

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012Arbeidsmarkt 50+: Waarom 50-plussers geen baan vinden, deel 3 door Geert-Jan Waasdorp

Over de werkloze 50-plusser bestaan volgens Geert-Jan Waasdorp veel misverstanden. Veel wordt geklaagd over ‘leeftijdsdiscriminatie’ door werkgevers. Maar volgens hem spelen zeker 15 heel andere factoren een rol. In een reeks op werf-en.nl licht hij zijn bevindingen toe.  In dit derde deel voltooit hij zijn betoog met de laatste vijf oorzaken waarom 50-plussers het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt en moeilijk een baan vinden.

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012Arbeidsmarkt: Waarom 50-plussers geen baan vinden (deel 1) door Geert-Jan Waasdorp

Over werkloze 50-plussers bestaan veel misverstanden volgens Geert-Jan Waasdorp. Er wordt veel geklaagd over ’leeftijdsdiscriminatie’ door werkgevers, maar volgens Geert-Jan Waasdorp spelen zeker 15 heel andere factoren een rol. In dit eerste deel worden de eerste vijf oorzaken belicht.

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012Wat is er aan hand in recruitment land? door Carola Smits

Schokkende berichten bereiken mij op het moment bijna elke dag…wat is er aan hand? Het zal niemand zijn ontgaan, terwijl Rutte en Samson vrolijk lachend de voortekenen tonen van werken aan herstel, is er bij vrijwel iedereen wel minimaal 1 persoon in de directe omgeving die met de directe persoonlijke gevolgen van de crisis kampt. Ontslag… het is ineens niet meer ver van je bed en soms akelig dichtbij. Ook in mijn directe omgeving.  Op naar het strijdveld dat de arbeidsmarkt heet. Je schudt je veren, meldt je aan, actualiseert je cv en daar ga je: solliciteren!

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012Wij moeten ook een social media strategie hebben door Guido Everaert

Een veelgehoorde kreet dezer dagen, en het lijkt er een beetje op alsof het hemels manna zal neerdalen, eens die social media strategie er is. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben het er honderd procent mee eens dat ieder bedrijf dat op een zinvolle manier wil omgaan met zijn rekruterings-inspanningen, best eens nadenkt over zijn aanwezigheid op het web. Het venijn zit zoals steeds in de staart: Er is een hemelsbreed verschil tussen een social media aanwezigheid en een social media strategie. (Een facebook pagina is niet de finaliteit, het is één van de middelen, en al die middelen moeten elkaar versterken, niet door harder te roepen, maar door relevant in te haken op belevingsmomenten en logica bij ‘gebruikers’.

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012Vacaturebanken: voltooid verleden tijd? door Nicol de Voor

De voortdurende laagconjunctuur die Nederland in zijn greep houdt, lijkt geen invloed te hebben op de groei van vacaturebanken. Niche jobboards en premium jobsites schieten als paddenstoelen uit de grond. ‘Old fashion’ vacaturebanken als Nationale Vacaturebank, Intermediair en Monsterboard ondergaantechnische en cosmetische metamorfoses om de onderlinge strijd met elkaar aan te kunnen blijven gaan. Kosten noch moeite lijken te worden gespaard.

Met de hedendaagse krappe arbeidsmarkt, deze ‘wildgroei’ aan vacaturebanken en het toekomstperspectief van arbeidsmarktcommunicatie, ligt het voortbestaan van de traditionele vacaturebanken zwaar onder vuur.

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012Vacature: Schaapherder! door Esmeralda de Vries

In de afgelopen periode van het jaar stond traditie hoog in het vaandel. Hadden we in Nederland niet alleen Koninginnenag en Koninginnedag, maar ook de Dag van de arbeid, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag en dat allemaal in één WEEK!?! Een week van feest voor leiders en vrijheid. De zomer gaat beginnen, de temperaturen stijgen, de koeien en de schapen gaan weer naar buiten. Heerlijk genieten van het frisse groen van de natuur. En wat is het een idylisch gezicht: De traditie van de schaapherder met zijn/haar kudde! Al jaren een mooi en eerzaam beroep.

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012Toekomstplaatje ontslagvergoeding door Simon Stoltz

Vanaf 2014 zullen werkgevers de eerste zes maanden WW uitkering van ontslagen medewerkers zelf moeten betalen. Zo is in het Lenteakkoord overeengekomen door de zogenoemde Kunduz-coalitie. Daar tegenover staat dat de ontslagvergoedingen drastisch worden verlaagd.

Op dit moment kan de ontslagvergoeding die de werkgever moet betalen oplopen tot twee maandsalarissen per dienstjaar. De hoogte van de ontslagvergoeding wordt berekend aan de hand van de kantonrechtersformule. Afhankelijk van de leeftijd van de medewerker wordt per dienstjaar een bedrag vastgesteld van 1 of 1,5 of 2 maanden.

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012Het geheim van succesvolle mensen door Saskis Postma

Wat kun jij leren van succesvolle mensen en bedrijven?

Tom Peters is een bekende managementgoeroe die voor zijn boek  ‘In search of excellence’  succesvolle bedrijven onderzocht. Tom definieerde, na jaren van studie, acht regels die de kern vormden van het succes van de organisaties die, óók in tijden van malaise nog steeds uitstekend functioneerden. Nu er weer tijden van recessie op ons af lijken te komen, wil je vast graag weten welke acht geheimen deze organisaties zo succesvol maakten?

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012Tips voor het schrijven van vacatureteksten door Redactie

Flexibel, hands on mentaliteit, dynamisch, pro actief, out of the box denken, teamplayer; zomaar wat termen die je met grote regelmaat in vacatureteksten tegenkomt. Vacatureteksten die kandidaten enthousiast moeten maken om juist bij jou te solliciteren. Wil je dat bereiken dan zal je bij het schrijven van vacatureteksten er voor moeten zorgen dat je andere vacatureteksten schrijft dan de dertien in een dozijn die er al zijn. Je moet je onderscheiden. Maar dat niet alleen; de vacaturetekst moet ook nog de juiste doelgroep bereiken en daarop aansluiten en goed vindbaar zijn in Google. En zo zijn er nog een heleboel zaken waarop je moet letten bij het schrijven van vacatureteksten. Het schrijven van vacatureteksten is niet altijd eenvoudig; maar het is wel erg belangrijk. De vacaturetekst is een uithangbord van een organisatie; goed geschreven nodigt het de juiste mensen uit om over de drempel heen te stappen en voor deze organisatie te kiezen in plaats van alle andere organisaties.

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012Weten ze wel hoe goed je bent? door Saskia Postma

De gemiddelde interim-manager of freelancer lijkt behoorlijk terughoudend te zijn in het uitdragen van zijn talenten. Voor een deel is dat terug te voeren op de valse bescheidenheid die in Nederland gebruikelijk lijkt te zijn. Onlangs nog sprak iemand weifelend tegen mij: ‘Dat geloven ze toch nooit dat ik dat allemaal heb gedaan en dat ik dat allemaal kan?”

Top 25 Meest gelezen artikelen 201210 tips voor succesvol Referral Recruitment door Daphne van Lit-Kempers

Referral recruitment of viavia-werving. De meeste recruiters kennen hier de voordelen wel van. Denk aan lagere cost per hire, hogere kwaliteit kandidaten, kortere doorlooptijd en meer tevreden medewerkers die langer blijven.

Redenen te over dus om referral recruitment op te nemen in je recruitmentplannen.

Maar… hoe doe je dit, waar begin je, waar moet je aan denken? In totaal 10 tips helpen je op weg om invulling te geven aan referral recruitment in je recruitmentplan. Deze keer de eerste 5 tips op weg naar succesvolle viavia-werving:

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012Doe mij maar…. een blauwe recruiter door Koen Roozen

Ik ben blauw.

Althans dat zeggen mijn vakgenoten. Nu houd ik wel van intuïtieve modellen die aansluiten bij mijn idee over mijzelf, maar als digitaal-auditieve, onderzoekende geest wil ik toch graag weten wat het inhoudt. Want weten en overzicht zijn voor mij erg belangrijk. Dus ik ben er even in gedoken. Deze kleurentypologie komt voort uit het DISC-model. En volgens dit model betekent dat ik, als blauwe recruiter, nauwkeurig, gevoelig, analytisch, regelvolgend, diplomatiek, geordend, perfectionistisch en calculerend ben. Ok, daar herken ik me wel in. En tegelijkertijd zie ik in mijn vak vooral andere kleuren om me heen, vooral veel geel. Misschien is het juist deze blauwe gesteldheid, die me vaak hoofdbrekens bezorgt.

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012Recruitment is marketing; Hoe je als recruiter de War for Talent gaat winnen #eHRM door Daphne van Lit-Kempers

Hoewel het de eerste lentedag van 2012 was en ik door vele enthousiaste vakgenoten werd omringd en de Fokker Terminal als locatie precies paste bij de mooie open sfeer van de dag, heb ik tijdens EHRM toch ernstig met m’n oren zitten klapperen.

Hoe dat kwam? Ik zal het je vertellen.

Tijdens mijn eerste sessie van de dag gingen 3 van de 4 Meest Invloedrijke Recruiters van 2011 Wesley Hendriks, Marcel Rietveld en Bjorn Luijters (nummer 3 van de competitie Jeffrey Koekebacker lag ziek in z’n bed. En voelt zich vast beter na de vele beterschapswensen die op verzoek van discussieleider Bas Westland werden getweet) met elkaar, de zaal en tweeps in discussie over hun eigen stelling.

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012Vacature Bondscoach Nederlands Elftal door Nicol de Voor

Eindelijk een gelegenheid waarin mijn passie voor vacatureteksten en voetbal kunnen worden gecombineerd: het vertrek van Bert van Marwijk bij de KNVB vraagt om een vacaturetekst ten behoeve van de werving van onze nieuwe bondscoach voor het Nederlands elftal:

Vacature Bondscoach Nederlands Elftal

Ben jij een peoplemanager alias ‘ego’ manager? Is jouw incasseringsvermogen even groot als jouw doorzettingsvermogen? Weet je een opstelling te realiseren waarbij je alle Nederlanders tevreden stelt? En heb je het in je om het talent van het Nederlands elftal te vertalen naar concrete overwinningen? Dan ben jij dé nieuwe Bondscoach die onze voetbalreputatie in ere kan herstellen!

 Top 25 Best gelezen artikelenRuim 3 miljoen mensen gaan dagelijks met tegenzin naar hun werk door Zwager van A’dam

De ideale openingszin voor dit blog is ‘Heb jij plezier in wat je doet?’ Ik kwam hem vanmorgen tegen en daarna direct opgeschreven. Want naar het schijnt zal minstens 41% van de werknemers deze vraag met een NEE beantwoorden. Als je tenminste het onderzoek van Unique moet geloven.

Het stond er echt en niet alleen op de site van Unique. Nee, het was te lezen in vrijwel alle media. Zowel “old school” op papier als op het internet;  Het aantrekken van de economie is voor 41 procent van de Nederlandse werknemers het startsein om meteen een nieuwe baan te zoeken.

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012Wat 36.000.000 twitter profielen zeggen… door Redactie

Er is weer een erg leuk onderzoek naar cijfertjes en weetjes over Twitter gepubliceerd en dat willen we jullie natuurlijk niet onthouden. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Beevolve, die 36.000.000 Twitter-profielen gescand en geanalyseerd heeft. Met het scannen en analyseren van deze profielen heeft Beevolve het gebruik van Twitter in de gehele wereld in kaart gebracht.

Twitter wereldwijd

Beevolve heeft echt van alles onderzocht; van de favoriete achtergondkleuren van de profielen van zowel mannelijke als vrouwelijke Twitteraars tot hoeveel volgers een Twitter-profiel gemiddeld heeft, in welke leeftijdscategorieën de meeste Twitteraars zich bevinden.

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012Personal branding : Durf eens onbescheiden jezelf te zijn! door Saskia Postma

We noemen haar voor het gemak maar even Jane. Een lieve vrouw met een passie voor haar vak. Iemand die haar opdrachtgevers blij maakt omdat ze zich als ontwerpster helemaal inleeft in haar klant en vervolgens met haar vormgeving precies de juiste snaar weet te raken.

In de workshop werd haar gevraagd welke complimenten zij vaak van haar klanten kreeg. Daar kwam ze echt niet uit, zo onbescheiden vond ze het om het daar over te hebben. Zelf vond ze het namelijk heel normaal wat ze deed. Veel mensen hebben dat. Juist waar je heel goed in bent, waar jij helemaal geen moeite voor hoeft te doen, ervaar je niet als een speciaal talent. Terwijl het vaak juist die kwaliteiten zijn, die maken dat een klant speciaal voor jou kiest.

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012Mag de goudvis weer in zijn kom? door Annemarie Stel

Veel organisaties vinden hun eigen medewerkers lelijk. Dat is de conclusie die Fistful of Talent trekt bij de observatie dat er op veel HR- en recruitmentsites gebruik wordt gemaakt van stockfotomateriaal in plaats van foto’s van eigen mensen. Dat is zo. Sterker nog, als je er op let, gaat het telkens ook nog om dezelfde koppen. Er zijn aardbewoners die het tot Bekende Persoonlijkheid hebben geschopt, alleen maar omdat hun foto overal opduikt.

3 Top 20 Best gelezen AMC Artikelen 2012‘15 redenen waarom werkzoekende 50-plussers niet graag meer naar een verjaardag gaan’ door Zwager van A’dam

Soms word ik wel zo chagrijnig van dat hele Twitter gebeuren. Heb je net zelf een goed onderbouwd verhaal geschreven over een arbeidsmarkt die voor veel groepen op zijn kont ligt. En krijg je als extra onderbouwing van je verhaal een mail van iemand, die beroepsmatig dagelijks met de problematiek van werkzoekenden te maken krijgt. Voornaamste boodschap van deze mail; ‘Je stelt een kernvraag die economen, planners en de media bezighoudt: “hoe staan we er over 10 jaar voor?”.’ Als bonus ontvang je daarbij recent cijfermateriaal van het CBS en een doorkijk naar de Arbeidsmarkt van UWV voor de komende 10 jaar.

Top 25 Meest gelezen artikelen 20122013 wordt een cruciaal jaar door Simon Stoltz

Voor werkgevers en werknemers gaat het jaar 2013 een cruciaal jaar worden. Zakken we verder weg in het economisch moeras of gaan we ons daar juist tegen wapenen?

De marketingplannen en verkoopplannen zijn doorgaans al ruim vóór 1 januari op orde; zo ook de begroting voor 2013. Met de kwantitatieve “huishouding” binnen onze organisaties zit het vaak wel goed bij het begin van een nieuw jaar. Hoe staat het met de kwaliteit?

Top 25 Meest gelezen artikelen 2012Doe mij maar… een flirtende recruiter door Koen Roozen

Vorige week sprak ik een teleurgestelde collega. Hij was ingegaan op een uitnodiging voor een oriënterend gesprek van een bureaurecruiter en had een zeer enthousiast, positief gesprek. Met hoog gespannen verwachtingen wachtte hij de weken daarna op vervolguitnodigingen. De recruiter die hem helemaal begreep, hem als kandidaat en zijn kwaliteiten centraal stelde, dat ging lukken.

Maar je raadt het al… het bleef oorverdovend stil aan deze andere kant van de telefoon. De recruiter heeft nooit meer iets van zich laten horen en de collega zit nog steeds bij mijn opdrachtgever.

Nog meer toplijstjes van het jaar 2012 inzien? Kijk dan ook eens hier:

Top 20 Best gelezen HRM Artikelen 2012
Top 20 Best gelezen AMC Artikelen 2012
Top 20 Best gelezen Recruitment Artikelen 2012
Best of 2012 Filmpje
Best of 2012 HI-REographic’s
Best of 2012 CV 2.0
Best of 2012 Apps

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
De allerlaatste Top 25 Meest gelezen artikelen 2012, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

About Natasja Jansen

Redactrice én blogger voor HI-RE Blog