Het woord van 2013: werkloosheidsdiscriminatie

Het woord van 2013: werkloosheidsdiscriminatie
Delen

Records worden gebroken alsof het niks is: met 552.000 werklozen overtreffen we de hoeveelheid werklozen uit eerdere recessies zoals in 2009 en 2011. Met 108.000 vacatures hebben we het laagste aantal vacatures van het afgelopen decennium, aldus het CBS. Hoera: cijfers! Zoals aangegeven in mijn vorige blog ben ik geen rekenwonder, maar deze deelsom moet lukken: 552.000 personen zonder baan gedeeld door 108.000 vacatures= 5 werklozen voor elke vacature!

Het woord van 2013: werkloosheidsdiscriminatieGouden tijden

Vijf mensen zonder baan voor elke vacature. Vijf mensen die per direct inzetbaar zijn voor elke baan die vacant is. Vijf mensen waarbij de motivatie om de openstaande functie te vervullen veelal bovengemiddeld is. Gouden tijden, als je het alleen theoretisch zou bekijken. Maar zo simpel is het niet, vrijwel niemand kijkt niet sec theoretisch: het beeld wordt vertroebeld door een stempel dat vetgedrukt staat op het cv van elke werkloze.

Stempels worden al snel geassocieerd met discriminatie, een veelomstreden onderwerp in de arbeidsmarkt (en daarbuiten). Toch gebeurt het meer dan we voor mogelijk houden. In het kader van dit blog schoot mij het woord werkloosheidsdiscriminatie te binnen. Een woord dat ik nu nog niet terugvind in de Van Dale maar (na Project X-feest in 2012) zou werkeloosheidsdiscriminatie zo maar eens hét woord van 2013 kunnen worden! Met als verklarende omschrijving: het maken van onderscheid tussen sollicitanten met baan en sollicitanten zonder baan, bewust dan wel onbewust.

Het woord van 2013: werkloosheidsdiscriminatie - hokjesDe hokjes denkwijze

Bewust óf onbewust, of je wilt óf niet: heeft niet iedereen een bepaalde vorm van een ‘hokjes denkwijze’? Het doen van aannames, scheren over één kam, hebben van vooroordelen,: de één doet het intensiever dan de ander, de ander verzet zich er meer tegen dan de één. Dat is niet alleen mijn aanname / vooroordeel / hokjes denkwijze maar werd onlangs bevestigd door een onderzoek dat werd uitgevoerd aan de Northeastern University in Boston. Na het versturen van 5.000 identieke sollicitatiebrieven met verschillende duur in werkloosheid, was de bevestigende uitkomst dat werklozen over het algemeen minder snel worden aangenomen, dan mensen met baan die solliciteren op een zelfde vacature. Na een periode van 6 maanden werkloosheid blijkt de werkloze een stempel opgedrukt te krijgen.

Het woord van 2013: werkloosheidsdiscriminatie - gat in cvGaten worden gevuld met aannames

De meest voorkomende aannames bij sollicitanten met een zogenaamd ‘gat in het cv’ zijn: hij solliciteert vast alleen bij mij omdat het moet’ of er is vast een onderliggende reden dat zij geen werk heeft.  En des te gapender het gat in het cv wordt, des te meer er vragen rijzen als is de kennis wellicht verouderd?’of is het arbeidsritme nog wel aanwezig?.  En met die aannames komen veel werkelozen in een vicieuze cirkel terecht en wordt het vinden van een baan steeds moeilijker.

Heb je naast geen baan, ook Sarah of Abraham al gezien, zit je vaak in een nog lastiger pakket. Juist in deze tijden van crisis wordt er op kosten gelet en zijn de hoge pensioenkosten bijvoorbeeld al snel een secundaire reden om niet voor een 50-plusser maar voor een jongere kandidaat te kiezen.

Gooi je hengel uit

Maar is het juist niet zo dat de motivatie van werklozen groot is? Dat de reden van baanverlies geregeld is te danken aan faillissementen en reorganisaties waarbij ook de allerbeste krachten aan het kortste eind trekken? En wellicht nu niet actief in het werkproces, maar een goede werkzoekende is zeer ijverig in het sollicitatieproces waardoor diens kennis zelfs wordt verbreed. Bovendien zijn zij vaak per direct beschikbaar wat tijdswinst oplevert.

Een prima gezelschap dus, waar je als HRM-er / recruiter de ruime keuze hebt over welke bijtgrage sollicitant je uit de vijver vist en uitnodigt voor een gesprek op het droge. Zo kun je hier een grote vis aan de haak slaan! Maar dan moet je dus wel buiten de hokjes durven te denken en het zogenaamde ‘no-go’ stempel van de werklozen wegvagen. Met een open blik, de juiste aas en een beetje Typex om het stempel weg te vagen. En als we dat allemaal doen wordt ‘werkeloosheidsdiscriminatie’ misschien toch niet hét woord van 2013. Laten we daar voor gaan!

Meer lezen van Voor Tekst? Lees dan ook eens:

In tijden van crisis: halvering van jouw doelgroep
Tot welke helft behoor jij? Schouderklop of schop tegen het zere been?
Online screening: doe jij wat je zegt en zeg je wat je doet?
Tips Vacatureteksten Schrijven | Top Tien
Vacatureteksten in crisistijd
Het wel en wee van conversieratio
‘Weet wie je zoekt, is tweerichtingsverkeer’


Delen

About Nicol Tadema - de Voor

Nicol Tadema – de Voor van VoorTekst schrijft op Hi-RE.nl over arbeidsmarktcommunicatie, geeft tips over het schrijven van vacatureteksten, maar ook over online recruitment en SEONaam: Nicol Tadema – de Voor

Beroep: Tekstschrijver, gespecialiseerd in het schrijven van vacatureteksten

Bedrijf: VoorTekst

 

Professioneel profiel van Nicol Tadema – de Voor

Recht door zee, eigenwijs, creatief, scherp, zonder omweg en met visie: Nicol Tadema – de Voor blogt, zoals zij zelf is. Veel blogs over vacatureteksten, het meest gebruikte middel in de arbeidsmarktcommunicatie, omdat daar gewoon veel over te vertellen is. Maar ook blogs over arbeidsmarktcommunicatie in het algemeen, online recruitment, SEO en gerelateerde events deelt Nicol hier op Hi-Re.

Na een marketingloopbaan van zo’n 10 jaar in de werving- en selectiebranche, bundelde Nicol in 2011 haar passie voor schrijven, kennis van arbeidsmarktcommunicatie en ondernemersdrift. Met als resultaat: Voor Tekst, het tekstbureau voor online (arbeidsmarkt-) communicatie. In 2013 is daar de service Voor Vacaturetekst aan toegevoegd, het gespecialiseerde tekstbureau voor vacatureteksten. Samen met haar team van tekstschrijvers schrijft Nicol tekst die doel treft.

Waar kun je  Nicol Tadema – de Voor online vinden?

Website Nicol - Voor Tekst E-mailadres Nicol Tadema – de VoorLinkedIn profiel Nicol Tadema – de Voor Nicol op FacebookNicol Tadema – de Voor op Google+Voor Vacaturetekst op TwitterVoorTekst op Twitter

Contactgegevens Nicol Tadema – de Voor

Mobiel +31 (0)6 11760846

E-mail: nicol@voortekst.nl

Meer artikelen van Nicol vind je hier...

3 comments on “Het woord van 2013: werkloosheidsdiscriminatie

  1. Adriana van Schalken | Payrolling Works

    Ik was vier maanden werkloos voordat ik bij payrolling works solliciteerde. Ik heb toen heel eerlijk aangegeven waarom ik werkloos was, maar daarbij wel neergezet dat ik niet stil heb gezeten en de tussentijd cursussen heb gevolgd voor bepaalde certificeringen. Deze eerlijkheid werd enorm gewaardeerd en ze hebben mij dan ook aangenomen, ook al hadden ze de keuze uit andere sollicitanten die een baan hadden.

  2. Pingback: Prijzenslag bij keuze werkgever « Werken in een Callcenter

  3. Pingback: De [tegenstrijdige] wereld van solliciteren. Een handig overzicht. | RecTec

Comments are closed.