Doe mij maar… de firma List en Bedrog

list & bedrog
Delen

list en bedrog

Ik kreeg een paar weken geleden de vraag of je met een nul-urencontract onder je sollicitatieplicht uit kon komen. Want als recruiter weet ik natuurlijk alles van de arbeidsmarkt, cultuurontwikkeling, selectie, ontslagzaken, contracten en natuurlijk uitkeringen. Ik geeft het eerlijk toe: niet dus. Maar gelukkig hebben Berners, Page en Brin daar iets op gevonden; het internet en Google.

Firma List en Bedrog

Dus ik tik even wat slimme zoektermen in, want zoeken kan ik als de beste. En zie daar… mijn oog valt op een gesponsorde advertentie van www.brief-generator.nl. Solliciteren zonder brieven te schrijven? Dat lijkt me een vreemde sollicitatie. Dus klik ik en kom dus op een site uit van Ingrid Akkerveken (uit Eindhoven de gekste). Als je je gegevens 1 keer invult, poept het systeem – tegen betaling van een luttele € 1,99 (een biertje is duurder) – er wekelijks een sollicitatiebrief uit naar een bedrijf van keuze. En om het nog gemakkelijker te maken: je hoeft alleen maar één bestandje van bedrijven aan te leveren, zij doen de rest. Nooit meer solliciteren. Hadden we dat in de jaren tachtig gehad, dan hadden de jongens van de Janse Bagge Bend, “Solliciteren” waarschijnlijk niet geschreven.

firma list en bedrog - niet willen werkenOch, nee nu doorzie ik het systeem van Ingrid. Ze helpt je gewoon de idiote sollicitatieplicht van het UWV te ontlopen. En dat snap ik, want solliciteren en afgewezen worden, kan zeer frustrerend zijn. Maar misschien voldoet de brief-generator aan de letter van de regeling, aan de geest ervan voldoet het zeker niet. En als sollicitant loop je het risico dat je werkcoach het niet als een serieuze sollicitatie telt. Op zijn minst is het listig, maar waarschijnlijk is het bedrog.

En ieder geval bedriegt ze wel de recruiters die deze sollicitanten in behandeling nemen. Iedereen die al enige tijd in het vak rondloopt, heeft ze voorbij zien komen: sollicitatiebrieven waar het “Ik wil eigenlijk niet solliciteren/werken, maar ik moet solliciteren voor behoud van mijn uitkering” er van af druipt. Maar in dit geval komt er een nette brief naar je toe, alleen de sollicitant erachter is enigszins viritueel.

List en Bedrog in recruitmentland

En natuurlijk, afhankelijk of je altijd halfvolle of –lege glazen drinkt, is recruitment bij uitstek natuurlijk een vakgebied waar de consorten list & bedrog stevig op de deur kloppen. Pragmatisch opportunisme zullen sommige van mijn vakbroeders het noemen. Zo herinner ik me de fraudezaken bij het UWV nog waar twee managers in de fout gingen bij het inhuren van personeel. De ene kreeg steekpenningen voor inhuur bij vrienden en de ander manager huurde voor 8,5 ton mensen in bij zijn eigen bedrijf. Maar er is nog meer bedrog in recruitmentland: Shell kreeg in 2008 te maken met oplichters die sollicitanten geld probeerden af te troggelen, zogenaamd om werkvergunningen te regelen.

firma list en bedrog - gewetenRecruitment gewetensonderzoek

Maar waar leg jij zelf de grens? Het is een dunne lijn tussen verzachten, verfraaien en verdraaien. Ik geeft het toe, ook ik heb als bureaurecruiter wel eens de randen opgezocht. Maar naarmate ik langer werk (leef?), merk ik dat ik transparantie in het proces en de uitkomst ervan steeds gemakkelijker kan hanteren en het betere respons oplevert. En misschien kan jij je zelf ook eens onderwerpen aan een recruitment gewetensonderzoek.

Wat bedoel je als je zegt: “We houden je gegevens in file.”?
Haal jij wel altijd direct je vacatures van de site zodra de positie ingevuld is?
Ben je eerlijk tegen je klant als je denkt dat je niet kan leveren of hoop je op een meevaller?
Leg je de verantwoording bij de manager neer of betoon je je een echte vent/vrouw?
Luister je misschien toch een klein beetje naar de manager die een vrouw van midden dertig wil?
Stel je wel eens een vraag die op het randje is? Een verwerkte burn out is toch handig om te weten.
Houd je wel eens een kandidaat achter de hand, omdat dat nét even beter uit komt?
Zet jij je vacatures altijd uit bij het  beste bureau of ook wel eens bij de consultant die net even wat aardiger is?

Zo kan ik nog wel een aantal grensgevallen noemen, maar ik ben ook erg benieuwd naar jouw grote en kleine ethische dillema’s die jij in de praktijk tegenkomt. Deel ze met me!

Oh en trouwens: ook het aangaan van een nul-urencontract ontslaat je niet van je sollicitatieplicht, maar dat wist je natuurlijk al.

Meer lezen van Koen Roozen? Koen schreef ook:

Doe mij maar… een beetje meer show en minder inhoud
Doe mij maar… misschien wat meer twijfel
Doe mij maar… een flirtende recruiter
Doe mij maar…. een hoboïst
Doe mij maar… een goed gesprek met je pa
Doe mij maar… een gewoon actief werkzoekende


Delen

About Koen Roozen

Koen Roozen wandelt al een tijdje rond in de recruitmentwereld en heeft ooit de bijnaam recruitmentjunky gekregen. Naast een uitgesproken mening heeft hij als recruiter een nuchtere aanpak: het resultaat en de mens telt. Koen is als Associate Partner verbonden aan Het RecruitingKantoor en houdt zich bezig met Recruitment Process Outsourcing (RPO) en bemiddeling van recruitment en arbeidsmarktcommunicatieprofessionals op projecten en vaste banen. Daarnaast is hij als expert verbonden aan de Hogeschool voor Recruitment. Kijk voor meer over koen op HetRecruitingKantoor.

4 comments on “Doe mij maar… de firma List en Bedrog

 1. Ilona

  Herkenbare blog over de dilemma’s! Vooral aan bureauzijde heb ik zaken meegemaakt waar ik mij in al mijn (en ik koester deze) naïviteit over heb verbaasd. Ooit schrijf ik er nog eens een boek over. Dat er dus ook brievengenerators op de wereld rondlopen…
  Inmiddels heb ik geleerd dat hoe dichter ik bij de waarheid blijf (bijvoorbeeld in reden van afwijzing), hoe meer tijd het me kost om het goed uit te leggen, maar ook hoe meer begrip en acceptatie ik terugkrijg. Kandidaat kan weer door met het vinden van de échte perfect match. Iedereen blij.

 2. Koen Roozen

  Hoi Ilona,
  Dank voor je reactie.
  Waarbij opgemerkt moeten worden dat échte perfect match een kwestie van perspectief is. Twee invalshoeken:
  – jij hanteert per definitie een ander perspectief dan een kandidaat
  – sommige recruiters/managers beschouwen een kandidaat die voldoet aan het profiel: “doet dit trucje nu succesvol voor de concurrent”; andere kiezen ervoor om te selecteren op groei. Lees een andere blog van mij hierover als je wil: http://www.hi-re.nl/2012/02/01/doe-mij-maar-een-sollicitant-die-iets-nog-niet-kan/

  Tot slot: recruitment is als een diamant. Je kan nooit alle facetten in één keer doorgronden. Iemand die dat kan is briljant of kijkt naar een heel klein diamantje.

 3. Pingback: Lancering gratis online recruitmentsite VONQ

 4. Pingback: Lancering gratis online recruitmentsite VONQ « Werken in een Callcenter

Comments are closed.