De Scrum Master

      Reacties uitgeschakeld voor De Scrum Master
De scrum master
Delen

De scrum master

De Scrum Master; het klinkt als een mengeling van een mythische figuur en een rugby coach. Het is geen van beide. Maar het zijn toch zo’n beetje de tovenaars van deze tijd. They get things done! Projecten opgeleverd, situaties uitgeklaard.  Het  is meer dan een methodologie, het is bijna een geloofssysteem. De jongens die agile als project management stijl omhelzen, want daarover gaat het,  kennen de principes als geen andere, en zweren er bij.

En ik moet toegeven, de keren dat ik het heb zien werken, vond ik het fantastisch. Om verschillende redenen. In eerste instantie omdat het vooruit gaat. Iedereen, van developer, over projectleider, tot account manager of klant, iedereen ziet de dingen gebeuren. Niet binnen een jaar, of over ettelijke maanden. van “sprint tot sprint” zie je je project groeien, en weet je of je moet bijsturen of niet, en wat daar de consequenties van zijn. En de Scrum Master is de ceremoniemeester, de Enabler. Hij zorgt voor echte communicatie, voor begeestering, voor het oplossen van de problemen, en dat oplossen dat moet u ook echt zien als het oplossen van een tablet in een glas water. Het gaat om chemie.

Dat is echter niet alles. Ik heb nog nooit een organisatie meegemaakt die niet beter wordt van de aanpak. Alleen al op communicatief vlak is het een zegen. Om zoveel verschillende redenen. Er zit van alles ingebakken om teamwork (nu moet je co-creation zeggen om hip te zijn) echt en tastbaar te maken.  Een proces wordt opgebouwd uit sprints. Dat zijn vaste periodes waarbinnen objectieven gehaald moeten worden. Het staat je vrij om te beslissen hoe lang zo’n spint periode duurt, als ‘t maar kort is. tussen de week en de maand. Gewoon om de focus te houden.

Binnen een sprint heb je de dagelijkse scrum meetings. Korte evaluatie momenten om vooruitgang te monitoren en vooral ook problemen te zien aankomen. There is no way to hide, en dat is ook niet nodig. Je kweekt teams met verantwoordelijkheidsgevoel, er zijn geen verrassingen tenzij aangename en iedereen leert met elkaar te communiceren en te werken.

Want dat zit er ook in, paired learning of coding, om snel know how door te geven. Het klinkt vreemd en het vereist een erg open mindset om zo met elkaar om te gaan, maar het werkt wel.

Het zal allicht geen toeval zijn dat agile/scrum vrij snel ingang vond in open source development communities à la drupal, maar er is echt geen reden om het te beperken tot die omgevingen.  Ik ken massa’s organisaties die hun oplevercapaciteit zouden verbeterd weten, mochten ze agile als project methodologie omhelzen.

Wil u er meer over weten? Ik heb dit stukje geschreven omdat ik onlangs een ontbijtsessie had met één zo’n guru (hij huivert zelf van het woord, spreekt meer over coach, enabler, maar toch).

Het was fascinerend om naar zijn verhalen te luisteren, zijn visie over bepaalde problemen en vooral hoe hij de oplossingen voor de vuist weg kon uittekenen.


Delen

About Guido Everaert

Guido Everaert is geboren en getogen in Brussel en nog steeds Brusselaar in hart en nieren. Na zijn studies Latijn Wetenschappen en Politieke en sociale wetenschappen, begonnen aan een carrière op het gebied van Marketing en Communicatie (AC Nielsen, Ogilvy, IBM, Draft, Duval Guillaume, Philips Europe, Edison, ONE Agency). Momenteel is Guido werkzaam voor HeadCount, een executive search kantoor binnen de Cronos groep, waar hij verantwoordelijk is voor de recrutering van marketing profielen en de ontwikkeling van een Web 2.0 offering naar de markt.

Schrijven is voor Guido een ware passie en hij publiceert dan ook met grote regelmaat mooie artikelen op zijn persoonlijke blog Just! Guidoooh en GE-wild.com site. Daarnaast heeft Guido een vaste column in het mag-ezine van de VDAB.

Naast schrijven, mag Guido graag hardlopen, squashen, skiën, golfen en als ware Bourgondiër, lekker eten en drinken.

Guido online