Gefeliciteerd, het is de Dag van de Arbeid

      Reacties uitgeschakeld voor Gefeliciteerd, het is de Dag van de Arbeid
Dag van de Arbeid
Delen

Dag van de ArbeidGefeliciteerd, het is vandaag de Dag van de Arbeid. Met Koninginnedag nog in de benen, is het vandaag in bijna alle landen van Europa de Dag van de Arbeid. En in bijna heel Europa heeft iedereen een vrije dag, behalve in Nederland (en dat terwijl het ons, zo na Koninginnedag, niet slecht zou uitkomen, zo’n vrije dag om een beetje bij te komen, het oranje uit je haar te wassen en vlaggetjes van je wangen te verwijderen).

De Dag van de Arbeid; de invoering van een achturige werkdag

De Dag van de Arbeid is een feestdag van de socialistische en communistische arbeiderspartij en viert de invoering van de achturige werkdag.

Het invoeren van een achturige werkdag is een historisch proces dat zich voltrok vanaf het einde van de 19e eeuw. Oorspronkelijk begon het tijdens de Industrií«le revolutie in Groot-Brittannií«. De komst van het industrií«le productieproces en grote fabrieken, zorgde er voor dat het werkende leven veranderde; lange dagen (van 10 tot 16 uur per week), lange werkweken (6 dagen per week) en slechte arbeidsomstandigheden. Mede dankzij de sociaal bewogen ondernemer Robert Owen, die er al in 1817 in Engeland voor pleitte om in werkplaatsen en fabrieken de achturige werkdag in te voeren.

dag van de arbeid ontstaanOok in Amerika neemt de roep om een achturige werkdag toe en demonstreren op 1 mei 1886 een half miljoen mensen voor de invoering van de achturige werkdag. Deze demonstratie loopt echter enorm uit de hand en men besluit hierdoor om jaarlijks op 1 mei te blijven demonstreren boor een achturige werkdag.

Dit idee wordt door Europa overgenomen tijdens een groot Europees Congres in Parijs. In Amerika wordt de 1 mei-demonstratie slechts 1 jaar plaats, want de demonstratie wordt door President Cleveland de viering/demonstratie verplaatst naar begin september. Dit deed hij om te voorkomen dat de 1 demonstratie een herdenking wordt van de rellen uit 1886.

De achturige werkdag in Nederland

In Nederland staat de achturige werkdag bij onder meer de sociaaldemocratische SDAP op de agenda en wordt er in Nederland voor het eerst in 1911 gedemonstreerd. In 1919 wordt dan de wet die de achturige werkdag regelt ingevoerd door de toenmalige Nederlandse Minister van Arbeid, Piet Aalberse. Deze wet wordt op 11 juli 1919 aangenomen en kent Nederland sindsdien een achturige werkdag.

In Nederland is de Dag van de Arbeid geen officií«le feestdag en zijn we dus ook niet allemaal vrij. Slechts een klein groep ambtenaren en medewerkers van de vakbonden zijn vandaag wel vrij.

Dat Nederland niet vrij is op 1 mei heeft eigenlijk veel te maken met het feit dat er in Nederland niet echt harde confrontaties hebben plaatsgevonden tussen de vakbonden en de overheid in het verleden. En bovendien hebben we in Nederland de traditie om vooral kerkelijke feestdagen te vieren, waardoor we op de die dagen vrij zijn. En misschien heeft het vrij zijn op 30 april er ook wel mee te maken, nog een dag vrij is misschien te veel van het goede en zal ook betekenen dat er ergens anders in het jaar een dag ingeleverd zal moeten worden.


Delen