Rabobank wederom Favoriete Werkgever Nederland

      Reacties uitgeschakeld voor Rabobank wederom Favoriete Werkgever Nederland
Rabobank wederom favoriete werkgever 2013
Delen

Rabobank wederom favoriete werkgever 2013Voor het vijfde jaar op rij mag Rabobank zich de Favoriete Werkgever onder hoogopgeleiden noemen. Rabobank deelt de top-3 dit jaar met Shell en Philips op respectievelijk plaats 2 en 3. Ten opzichte van vorig jaar vertoont de top-10 een aantal mutaties. Meest opvallend is de stijging van KPN van plaats 17 naar 10. Hiermee herovert KPN weer een plek in de top 10 sinds 2006. Dat blijkt uit het jaarlijkse Intermediair Imago Onderzoek.

 

Favoriete Werkgever Nederland 2013

Organisatie Ranking 2013 2012
Rabobank 1 1
Shell 2 4
Philips 3 3
Unilever 4 5
KLM 5 7
GGZ 6 2
ING 7 8
ABN AMRO 8 9
AHOLD 9 6
KPN 10 17

Tabel: Favoriete Werkgevers 2013

Weinig vertrouwen in arbeidsmarkt

Het vertrouwen dat hoogopgeleiden hebben in de arbeidsmarkt lijkt een dieptepunt te hebben bereikt. Bijna 70% van de ondervraagden bestempelt de huidige situatie waarin de arbeidsmarkt verkeert als (zeer) ongunstig. In 2012 was dat nog iets meer dan de helft (55%). En er is nog geen licht aan het einde van de tunnel.

Mannen positiever dan vrouwen

De helft van de hoogopgeleiden denkt dat deze moeilijke arbeidsmarkt het komende jaar onveranderd zal blijven. Bijna een derde voorziet een verdere verslechtering. Toch zijn er ook optimisten die denken dat de arbeidsmarkt het komende jaar aantrekt; respectievelijk 23% van de mannen tegenover 16% van de vrouwen. Het meest positief over de arbeidsmarkt zijn ICT’ers (57%) en technici (58%). Hoogopgeleiden in marketing & sales zijn het meest negatief; driekwart van hen ziet de toekomst van de arbeidsmarkt somber in.

Geen tijd om baan te switchen - Intermediair Imago Onderzoek 2013Beperkte doorgroeimogelijkheden reden om te switchen

Steeds meer hoogopgeleiden zijn onzeker over hun baan: 22% weet zeker of denkt misschien zijn baan te verliezen tegenover 18% in 2012. Slechts 15% van de hoogopgeleiden is actief op zoek naar een andere baan. Van de hoogopgeleiden verwacht slechts 7% binnen een half jaar en 16% binnen een jaar van werkgever te veranderen. Dat zijn historisch lage cijfers: vorig jaar was dat 10 respectievelijk 21% en in 2011 18 respectievelijk 32%. Wo’ers zijn arbeidsmobieler dan hbo’ers; vrouwen zijn arbeidsmobieler dan mannen. Belangrijkste reden om toch van baan te veranderen zijn beperkte doorgroeimogelijkheden bij de huidige werkgever.

Loyaal om uitdagend werk en prettige collega’s

Uitdagend werk is voor bijna 60% van de ondervraagden de belangrijkste reden om niet binnen nu en twee jaar van baan te willen veranderen. Daarnaast zijn prettige collega’s en een vast contract de belangrijkste motieven om te blijven. Meer vrouwen (61%) dan mannen (52%) vinden dat het werk inhoudelijk uitdagend moet zijn. Ook hechten vrouwen significant meer belang aan prettige collega’s en een vast contract. Inhoudelijke uitdaging blijkt ook een belangrijke voorwaarde voor wo’ers, terwijl hbo’ers een vast contract prefereren. De meest populaire organisaties om bij te werken hebben bij voorkeur het imago van betrouwbaar, professioneel, sociaal, idealistisch en trendsettend.

Mannen vinden thuiswerken en parttime werken minder belangrijk

Wo’ers vinden een goede balans tussen werk-privé belangrijker dan hbo’ers. Opvallend is dat mannen ten opzichte van vorig jaar thuiswerken (in 2013 29% vs 36% in 2012) en parttime werken (in 2013 12% vs. 15% in 2012) minder belangrijk vinden.

Intermediair Imago Onderzoek 2013 - Favoriete werkgever RabobankWhitepaper Intermediair Imago Onderzoek 2013

Naar aanleiding van het Intermediair Imago Onderzoek 2013 is er een whitepaper geschreven met daarin de belangrijkste resultaten uit het onderzoek over de laatste trends op de arbeidsmarkt.

De Whitepaper “Intermediair Imago Onderzoek – Inzicht in uw doelgroepen op de arbeidsmarkt” kun je hier downloaden…

Over het Intermediair Imago Onderzoek

Het jaarlijkse Intermediair Imago Onderzoek meet jaarlijks het werkgeversimago van organisaties en geeft een representatief beeld van de ambities, wensen en verwachtingen van hoogopgeleiden tot 45 jaar. Het onderzoek is uitgevoerd door Motivaction, in opdracht van VNU Vacature Media.

– persbericht –


Delen