Samenwerking en vitalisering binnen teams

samenwerking
Delen

samenwerkingWerken aan vitalisering betekent dat een organisatie, een team, een medewerker weerbaar is voor de toekomst.  Dat zij positief belastbaar is en een bestaansrecht heeft voor de toekomst. Hierin spelen factoren als balans, energie, vitaliteit en levensstijl een belangrijke rol.

Als u ervoor kiest om te werken aan vitaliteit binnen uw organisatie is het van belang dat de leiding van de organisatie  een duidelijke visie heeft of ontwikkeld over vitaliteit. En wat dit betekent voor uw medewerkers en hoe u dit wilt uitdragen. Een van de aspecten die bijdraagt aan vitaliteit is een goede en gezonde samenwerking binnen teams.

Bewustwording

Werken aan het optimaliseren en verbeteren van samenwerken binnen teams begint met bewustwording van het team en de teamleden. Bewustwording kan worden gestimuleerd door aan de slag te gaan met de volgende vragen:

 • Waar kom ik voor?
 • Wie ben ik en waar sta ik voor?
 •  Welke waarden zijn voor mij belangrijk?
 • Door welke bril kijk ik naar mijzelf en door welke bril kijk ik naar de ander?
 • Door welke bril kijk ik naar het team en de organisatie?

Wanneer een team zich bewust is  van bovenstaande vragen ontstaat er meer verbinding en vertrouwen.

In de praktijk zie je vaak terug dat dergelijke vragen weinig worden gesteld aan teams. Er wordt veel ingegaan hoe het werk moet worden gedaan en welke taken er liggen om uit te voeren.

Met als gevaar dat er meer consumerende teams ontstaan dan teams die willen mee produceren!

Samenwerking binnen teams levert bijdrage aan vitale organisatie

Wij als teamontwikkelaars zien dat er veel wordt geí¯nvesteerd in het ontwikkelen van vakmanschap van medewerkers. Uiteraard is dit nodig om het vakmanschap van een medewerker verder te ontwikkelen. Echter investeren in de samenwerking binnen teams zal een bijdrage leveren aan een vitale organisatie.


Delen

About Fons Musson

Fons Musson (1966) haalt plezier en energie uit het begeleiden van teams en adviseren van mensen in organisaties waarbij het gaat om het ontwikkelen van een visie op teamontwikkeling, het optimaliseren van duurzame inzetbaarheid en het  voorkomen van verzuim.

Zijn aanpak kenmerkt zich door met compassie bieden van helderheid. Hij brengt mensen bij elkaar en vindt het belangrijk dat dit vanuit verbinding met een gezonde dosis humor gebeurt.

Voordat Fons in 2003 besloot voor zichzelf te gaan werken heeft hij als consulent gewerkt bij een Centrum Voor Werk en Inkomen en bij het UWV als arbeidsdeskundige.

Fons volgde na zijn HBO opleiding personeelswerk de opleiding tot arbeidsdeskundige en hij is als arbeidsdeskundige gecertificeerd en geregistreerd. Daarnaast heeft Fons de driejarige Opleiding in Professionele Communicatie gevolgd bij Phoenix Opleidingen te Utrecht.

Hij begeleidde en adviseerde bedrijven in de rol van procesbegeleider, casemanager en arbeidsdeskundige. Fons werkt voor diverse opdrachtgevers in de Zorg, het Bankwezen de Bouwsector, de Transportsector, Arbo-Dienstverleners, Gemeenten en UWV.

 

1 comment on “Samenwerking en vitalisering binnen teams

 1. Maarten de Winter

  Dit klinkt aannemelijk maar vaak ligt het net anders.

  Een medewerker zei het zo: “mijn takenpakket is zo overvol dat ik moet overleven. Ik ben al blij als ik mijn taken kan wegroeien. Dan kom ik echt niet meer toe aan samenwerking, ook al verlang ik dat wel”.

  Begin dus bij de basis en ga het gesprek aan over het takenpakket. Doe dat op basis van feiten. De Taaktuner bijvoorbeeld is toepasbaar gereedschap om de feiten goed op de rij te zetten. Dat zet de gevraagde en beschikbare capaciteit in een overzicht op de rij.

  Wanneer er daardoor weer balans in het takenpakket komt is er wél ruimte om deze belangrijke vragen aan te snijden en ook de team samenwerking verder te ontwikkelen.

  Dat formeleerde een medewerker zo: Omdat we nu weten dat de leiding ons steunt in het maken van keuzes op basis van de Taaktuner is er een basis gelegd om in de teamsamenwering te groeien.

Comments are closed.