Guerrilla-boeren

Toronto Food Council - Rotterdam Food Council

De Rotterdam Food Council richt zich, onder meer, op de promotie van lokaal voedsel. Het uit Amerika en Canada overgewaaide initiatief bestaat uit experts op het gebied van voedsel, gezondheidszorg, onderwijs, woningbouw en natuur.

De Rotterdam Food Council geeft gevraagd en ongevraagd – wat klinkt dat lekker rebels – advies aan de gemeente. Daarnaast brengt de raad lokale ondernemers met elkaar in contact en creëert hiermee meer duurzame voedselketens. Lokaal geproduceerd voedsel hoeft geen grote afstanden af te leggen en is dus beter voor ons leefmilieu. Speciaal voor de Rotterdammer brengt de Food Council de lokale boeren in kaart, zodat de stadsbewoner gemakkelijker lokaal geproduceerd voedsel kan kopen. Dit draagt tevens bij aan de Rotterdamse kennis over eten: ‘waar komt mijn voedsel vandaan?’. Het onder de aandacht brengen van lokale, verse producten komt de – niet al te beste – gezondheid van de gemiddelde Rotterdammer ten goede.

guerilla-boeren Rotterdam Food CouncilBuurtmoestuin

Toevallig zat ik een paar weken geleden met mijn vriend op mijn balkon te fantaseren over een stukje groen achter mijn flat. Een prettig buurtgrasveld aansluitend op de achtertuinen van een paar gelukkige Kralingers. Deze gelukkige Kralingers even buiten beschouwing gelaten, bedachten wij hoe geniaal het zou zijn om dit plukje gras in een nacht om te ploegen, hier stiekem verschillende gewassen te zaaien en het om te dopen tot ‘buurtmoestuin’. Of, iets vriendelijker voor de vrolijke Kralingers die dankbaar gebruik maken van dit stukje extra achtertuin, er gewoon een paar koeien neer te zetten. Melk, boter, yoghurt, kaas, ijs… regelrecht van de eigen ‘buurtweide’.

Mijn vriend wees mij erop dat iets dergelijks al bestaat en ja hoor: ‘Uit Je Eigen Stad’ gebruikt kantoorgebouwen, braakliggende terreinen, daken, etc., midden in de stad Rotterdam om te planten, zaaien en kweken. Toch jammer: het spannende van het guerrilla-boeren is er nu wel een beetje af. Desondanks ga ik binnenkort zeker een (hooi)vorkje prikken in het ‘Uit Je Eigen Stad Restaurant’! Prik je mee?

stadsboeren - Rotterdam Food Council

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Guerrilla-boeren, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Fatal error: Uncaught Exception: Make sure you are passing in the correct parameters in /home/hire/public_html/wp-content/plugins/add-local-avatar/TwitterAPIExchange.php:45 Stack trace: #0 /home/hire/public_html/wp-content/plugins/add-local-avatar/avatars.php(173): TwitterAPIExchange->__construct(Array) #1 /home/hire/public_html/wp-content/plugins/add-local-avatar/avatars.php(1393): add_local_avatars->get_twitter_avatar('@JoycevRandwijk') #2 /home/hire/public_html/wp-content/themes/arras.1.5.0.1/library/filters.php(173): get_avatar(682, 64) #3 /home/hire/public_html/wp-content/themes/arras.1.5.0.1/single.php(23): arras_post_aboutauthor() #4 /home/hire/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include('/home/hire/publ...') #5 /home/hire/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/home/hire/publ...') #6 /home/hire/public_html/index.php(17): require('/home/hire/publ...') #7 {main} thrown in /home/hire/public_html/wp-content/plugins/add-local-avatar/TwitterAPIExchange.php on line 45