10 meest gebruikte buzzwoorden op LinkedIn – Infographic

meest gebruikte woorden linkedin
Delen

meest gebruikte woorden linkedinLinkedIn’s jaarlijkse lijst met buzzwoorden toont aan dat “˜verantwoordelijk’ het meest gebruikte woord is op LinkedIn profielen van Nederlandse leden.

LinkedIn, “˜s werelds grootste professionele netwerk met wereldwijd meer dan 259 miljoen leden, publiceert jaarlijks de lijst met meest gebruikte woorden op LinkedIn profielen. Dit jaar staat “verantwoordelijk” wereldwijd op nummer 1 als het meest gebruikte “˜buzzwoord’ op LinkedIn in 2013. “Strategisch” staat op nummer 2.

LinkedIn Nederland publiceert vandaag haar top 10 buzzwoorden. Ook in Nederland vormen verantwoordelijk en strategisch de top 2. Maar er zijn ook verschillen met andere landen. Opvallend is bijvoorbeeld dat “˜duurzaam’ alleen in Nederland de toplijst heeft gehaald. Hieronder is de Nederlandse top 10 van dit jaar te vinden, met daarin de woorden die het meest voorkomen op profielen van Nederlandse professionals.

 1. Verantwoordelijk

 2. Strategisch

 3. Expert

 4. Creatief

 5. Innovatief

 6. Dynamisch

 7. Gedreven

 8. Duurzaam

 9. Effectief

 10. Analytisch

Verschuiving in populariteit

Dit is het vierde jaar op rij dat LinkedIn de lijst met meest gebruikte “˜buzzwoorden’ publiceert. Terugkijkend naar de afgelopen jaren is er een verschuiving te zien in de populariteit van buzzwoorden. In 2010 was in Nederland “innovatief” het grootste buzzwoord. In de twee jaar hierna, in zowel 2011 als 2012, stond “creatief” op nummer één.

“Het bouwen van je eigen professionele merk is een belangrijke stap om succesvol te zijn op de arbeidsmarkt,” zegt Floor Nobels, online en social media recruiter bij Worklife Recruitment. “Maar als je hetzelfde klinkt als iedereen, val je niet op tussen andere professionals die met jou strijden om kansen op de arbeidsmarkt. Onderscheid jezelf door op een opvallende manier te beschrijven welke resultaten je hebt behaald in je carrií¨re en onderbouw dit met concrete voorbeelden van je werk. Voeg bijvoorbeeld foto’s, video’s en presentaties toe aan je profiel. Het is altijd beter om concrete voorbeelden te laten zien van jouw creativiteit of strategisch inzicht, dan dit slechts met woorden te beschrijven.” (Tips voor het gebruiken van andere woorden dan de buzzwoorden, vind je onder de infographic.)

Verantwoordelijk ook internationaal meest gebruikte woord

In de onderstaande infographic zie je een overzicht van de meest gebruikte woorden op LinkedIn wereldwijd.

10 meest gebruikte buzzwoorden linkedin infographic

LinkedIn Tips

Laat zien hoe verantwoordelijk, creatief of strategisch je bent en zorg dat je opvalt in de LinkedIn menigte door het gebruiken van deze tips:

1. Overweeg het tegenovergestelde: Zou je jezelf ooit omschrijven als onverantwoordelijk of ongeduldig? Eén van de snelste manieren om te beslissen of je een woord wel of niet moet gebruiken in je profiel, is het kijken naar het tegengestelde van dat woord. In het geval van “˜effectief’ is dat “˜ineffectief’. Dit maakt effectief een voorbeeld van één van de woorden die een gegeven zijn. Oftewel een woord dat staat voor een eigenschap die een mogelijke werkgever of klant voor lief zal nemen. Je hele profiel kan laten zien dat je verantwoordelijk en effectief bent, zonder voor deze te vaak gebruikte woorden te kiezen.

2. Koppel het aan een resultaat:  Link je vaardigheden aan een specifiek resultaat waar je vakbekwaamheid uit blijkt. Laat waar mogelijk een voorbeeld van je skills zien. Vooral voor veelgebruikte buzzwoorden als “innovatief, “strategisch” en “creatief”. Upload binnen je profiel voorbeelden van je werk, zoals een foto, video of presentatie, zodat anderen een beter beeld krijgen van jouw talenten.

3. Laat anderen voor je spreken: Een andere manier om je vaardigheden – die vele anderen ook in hun profiel claimen – op te laten vallen, is te vragen om endorsements of aanbevelingen van betrouwbare bronnen. Wanneer je iemand om een aanbeveling vraagt, geef dan aan welke vaardigheid je wilt laten benadrukken en idealiter ook welk resultaat de ander hierdoor heeft ervaren of gezien.

4. Gebruik actief taalgebruik: Zeg niet dat je ergens verantwoordelijk voor bent, maar laat zien hoe deze verantwoordelijkheid heeft geleid tot het behalen van goede resultaten. Je collega’s, mogelijke klanten en toekomstige medewerkers nemen aan dat je verantwoordelijk bent voor verschillende programma’s, maar hoe zette jij dit om in resultaten? Je zou bijvoorbeeld “verantwoordelijk voor social media” kunnen vervangen door “verantwoordelijk voor het vergroten van het aantal social media volgers met een factor 10″. Laat visuals zien om dit resultaat te demonstreren.

5. Gebruik de juiste toon: Pas jouw professionele profiel op LinkedIn aan op basis van het taalgebruik van bedrijven waar je graag zou willen werken. Als je bijvoorbeeld graag bij een makelaar aan de slag zou gaan, volg dat bedrijf dan op LinkedIn en je vindt een schat aan informatie die je kan helpen om de juiste toon voor je profiel te vinden. Als je twijfelt welke woorden je moet kiezen om jouw werkervaring te omschrijven, stap dan af van één van de bekende buzzwoorden en kies voor een woord dat het bedrijf waar je graag zou werken gebruikt.

– persbericht –


Delen

1 comment on “10 meest gebruikte buzzwoorden op LinkedIn – Infographic

 1. Martin Overbeeke

  Zoekt U Het Talent of de Expert, die verantwoordelijk is, strategisch denkt, zowel creatief als analytisch is en effectief en gedreven werkt en uiteraard flexibel past in een dynamisch team dan gebruikt u al 9 van de tien buzz worden. Zoekt u in Nederland vergeet dan vooral niet het woord ‘duurzaam’ in de vacaturetekst op te nemen.
  Zo, en dan nu nog even mijn CV aanpassen. 🙂

Comments are closed.