Big Data en HR

      Reacties uitgeschakeld voor Big Data en HR
big data & HR - tips
Delen

big data & HR - tipsBinnen de HR-wereld merk ik dat Big Data en HR Analytics voor velen nog onbekend en onaangeraakt terrein zijn. Binnen de reguliere HR processen – sourcing, kandidaatselectie en talent management – wordt een enorme hoeveelheid aan data verzameld en opeengestapeld. Velen zien door deze “˜data-bomen’ het bos niet meer. Dat is jammer, want je kunt er juist zoveel mee. Maar hoe dan?

 

 

Hou het simpel

Tip 1: houd het verzamelen van data simpel.
Tip 2: besteed het verzamelen van data uit aan de juiste, betrokken personen en zorg voor een wederdienst.
Tip 3: zet de verzamelde data en statistieken om in relevante informatie, voor zowel medewerkers als HR managers.

Een duidelijk voorbeeld hiervan is de bankensector. Bijna alle vormen van data verzameling zijn uitbesteed aan de consument. Door het online regelen van bankzaken verzorgt de consument een enorme stroom aan data waarop de banken inspelen en waarmee zij hun diensten optimaliseren. De wederdienst is het kunnen regelen van je bankzaken, waar en wanneer je maar wilt.

Een ander voorbeeld is onze TalentPitch. In een volledig digitale omgeving organiseren we online communicatie met potentiele kandidaten voor een baan als contactcenter medewerker. De wederdienst is duidelijk: de informatie over een mogelijke baan wordt verruild voor informatie over competenties en vaardigheden. Daarnaast ontvangt de kandidaat feedback op zijn persoonlijke testresultaten, zodat hij altijd van dit proces kan leren. Het verzamelen van data wordt dus uitbesteed aan de juiste personen en er is sprake van een waardevolle wederdienst.

Nu is het tijd de verzamelde data om te zetten in relevante informatie. In het geval van de TalentPitch stelde de data ons in staat om:

  • te bepalen welke digitale kanalen ons de meeste of beste kandidaten gebracht hebben voor de openstaande functie
  • te definií«ren welke bron de beste kandidaten leverde – sommige universiteiten leveren aanzienlijk meer geschikte kandidaten dan anderen
  • de effectiviteit van de werving bespreekbaar te maken
  • de kwaliteit van de kandidaatselectie te beoordelen – voldoen de aangenomen geschikte kandidaten daadwerkelijk aan hun prestatie criteria?

Slim verzamelen

Wat begon als een eenvoudige, online selectietool is uitgegroeid tot een slimme “˜big data’ totaaloplossing voor kandidaatselectie. Het werken met Big Data en HR Analytics hoeft dus helemaal niet zo ingewikkeld te zijn, zolang je de data maar slim verzamelt. Dan zul je ook in staat zijn deze data om te zetten in waardevolle informatie.

 

 


Delen