Hoe overtuig je jonge medewerkers om aan hun pensioen te denken?

Delen

pensioenHet is weer vrijdag en dus tijd voor onze tweewekelijkse bloggers-blog. Het thema van deze keer is “˜Hoe overtuig je jonge medewerkers om toch aan hun pensioen te denken‘. Bij deze stelling lagen de meningen hemelsbreed uit elkaar, dus lees snel verder!

Verandering van het pensioenstelsel

Michel den Daas  zegt het volgende: “Het huidige pensioenstelsel is achterhaald en in de ogen van jongeren ‘iets voor oudere mensen’.  Als je jongeren aan hun pensioen wil laten denken, zul je ze daarvan, op moderne wijze, moeten overtuigen. Het pensioenstelsel moet sterk gemoderniseerd worden! Overigens is voor jongeren een pensioen minder vanzelfsprekend dan voor oudere generaties. Daar liggen dus kansen!” Marchel van Donkersgoed noemt zichzelf  “˜fel tegenstander van dit achterhaald economisch systeem’. Daarom overtuigt hij “liever mensen van een betere vorm. Ergens 15.000 als pensioen inleggen waar je vervolgens maar 10.000 van terug ziet tijdens je pensioen is lastig te verkopen aan jongeren. Pensioen volledig in eigen beheer kan ik beter verkopen, zelfs aan de ‘onverstandigen’, waar we zo bang voor zijn die die verantwoordelijkheid niet aan kunnen.”

pensioen - rollator van de zaakWaarom zou je jongeren moeten overtuigen?

Aan de andere kant is er een aantal bloggers, dat van mening is dat het onnodig is om jonge medewerkers te overtuigen. Fons Schoemaker laat weten dat zijn toverwoord “˜loslaten’ is. Hij stelt: “alleen door zelf verantwoordelijk te zijn gaan mensen nadenken over “˜later'”. Gerline Douwesvindt het niet nodig om jonge medewerkers te overtuigen en vraagt zich dan ook af “waarom zou je?” Lodi Planting sluit zich hier bij aan en stelt de wedervraag “Moet dat?” Olfertjan Niemeijer  ziet ook geen meerwaarde in het overtuigen. Hij zegt: “Waarom zou je dit willen? Ze zijn toch via je bedrijf opgenomen in de pensioenregeling en hoeven er dus niet over na te denken.”

Annelies Baerveldt vindt het woord “˜overtuigen’ misschien niet goed gekozen. “Overtuigen heeft een negatieve klank. Jonge medewerkers (vind ik mezelf ook nog onder vallen, ik ben immers 29) zijn zeer goed in staat om zelf beslissingen te nemen. Ik denk dat een persoonlijke ‘prognose’ en een breed mogelijkhedenpakket de beste manieren zijn om de medewerkers bewust te maken van pensioen en andere zaken die ver in de toekomst liggen.”

pensioen - loesjeCarola Smits benadrukt dat het “bij elke vorm van overtuigen of mensen meekrijgen gaat over de urgentie van het “˜waarom moet ik hier mee starten’ in samenspel met de ambitie die trekt. Voor HR adviseurs in organisaties of adviseurs in het algemeen is het dus goed om per levensfase de boodschap op basis van deze twee pijlers in te richten: welke urgentie is er, waar brandt het vuur achter de billen van deze groep en tegelijkertijd hoe mooi is de stip op de horizon wat verder weg. Mijn persoonlijke mening is dat het bij die laatste vaak verkeerd gaat en het voor de gemiddelde (HR)professional bijna een mogelijke opgave is geworden om een goede voorlichter te zijn op dit gebied.”

Marina Schriekvindt dat je het jonge mensen niet kwalijk kunt nemen dat ze zorgeloos hun leven leiden. “Dat is juist de gift van de jeugd. Met alle krantenberichten is het logisch dat ze geen vertrouwen stellen in pensioenfondsen, zoals we die nu kennen. In plaats van jongeren over te halen om mee te doen aan een systeem dat duidelijk op springen staat, kun je je als werkgever beter laten inspireren door het elan van de jeugd, bijvoorbeeld door gezamenlijk een broodfonds op te richten.” Jurriaan Rang voegt hier aan toe dat het goed is om de gevaren van te laat beginnen met sparen voor je pensioen te benoemen. Pauline le Rí»tte sluit als volgt af: “je kan ook een inspirerend spreker uitnodigen, die het voordeel goed over de bí¼hne weet te brengen.”

Wat vind jij ervan? Wat is jouw mening met betrekking tot: “˜Hoe overtuig je jonge medewerkers om toch aan hun pensioen te denken’?

 

 


Delen

1 comment on “Hoe overtuig je jonge medewerkers om aan hun pensioen te denken?

  1. Pingback: Hoe overtuig je jonge medewerkers om aan hun pensioen te denken? « Werken in een Callcenter

Comments are closed.