Kop koffie buitenshuis meestal koffie op het werk

Delen

koffie op het werkDriekwart van koffie buitenshuis drinken we op het werk

Nederlanders drinken meer dan een kwart (27%) van hun koffie buiten de deur. Driekwart van die kopjes drinken ze op het werk en dan vooral om energiek aan een nieuwe werkdag te beginnen of om op te laden tijdens het werk. Bovendien speelt het sociale aspect van koffie drinken tijdens de pauze een belangrijke rol.

Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek naar drinkgedrag van Nestlé Professional, producent van koffieconcepten voor de zakelijke markt. Nestlé Professional ziet de Nederlandse koffiemarkt flink veranderen richting variatiekoffies zoals Latte Macchiato. Ondanks dat wordt buitenshuis het normale kopje zwarte koffie nog veruit het meest gedronken (68%).

Koffie op het werk om op te laden

Koffie op het werk wordt veel gedronken om op te laden voor en tijdens werk (25%). Koffie maakt daarmee deel uit van de dagelijkse routine. Een koffiebreak is bovendien een momentje van rust en wordt gebruikt om zowel privé als zakelijk dingen met collega’s te delen. De koffie op het werk is voor driekwart zwart, voor 15 procent cappuccino en voor 5 procent espresso. Op kantoor drinken meer mannen koffie, terwijl in cafés en koffiehuizen vrouwen in de meerderheid zijn.

  Totaal koffie buitenshuis Op het werk Café of koffiehuis Vrijetijdslocatie Onderweg
Zwarte koffie (met of zonder suiker) 68% 73% 17% 80% 59%
Espresso 5% 6% 5% 1% 1%
Latte / Café au Lait 2% 2% 6% 3% 4%
Cappuccino 20% 17% 44% 13% 26%
Latte Macchiato 1% 0% 8% 1% 3%
Andere koffiespecialiteiten 1% 0% 17% 1% 2%
Wiener melange / Chocolade koffie 2% 2% 2% 0% 1%

Koffie buitenshuis 
Bron: Nestlé Professional

De koffiemarkt is voortdurend aan het veranderen en dat heeft ook invloed op koffie op het werk. Werknemers willen tegenwoordig dezelfde varií«teit en kwaliteit op het werk als thuis of in een café. Koffie op het werk is bovendien een belangrijk ritueel. Zo grijpen mensen het aan om even tot rust te komen, bij te kletsen en weer op te laden“, aldus Roelof van Dinter, directeur van Nestlé Professional Benelux.

Nederlander in de ochtend niet graag de deur uit voor koffie

De meeste koffie die buitenshuis gedronken wordt,  is de koffie op het werk (74%) en dan met name in een kantooromgeving. 18 procent van de koffie drinkt men in horecagelegenheden, 5 procent op “˜vrijetijdslocaties’ (bijvoorbeeld pretparken) en 3 procent onderweg. Buitenshuis wordt koffie vooral in de ochtend en in de middag gedronken. In tegenstelling tot andere Europese landen, gaat de Nederlander in de vroege ochtend echter niet graag de deur uit voor koffie. Vóór of tijdens het ontbijt wordt er nauwelijks koffie buiten de deur gedronken; 3 procent van de koffie buitenshuis drinkt men tijdens het ontbijt en slechts 1 procent vóór het ontbijt. Na het ontbijt zien we een grote piek, 39 procent van alle koffie buiten de deur wordt namelijk in die periode gedronken.

  Aandeel
In de ochtend voor het ontbijt 1%
Tijdens het ontbijt 3%
In de ochtend na het ontbijt 39%
Tijdens de lunch 27%
In de middag 21%
Tijdens het avondeten 5%
Na het avondeten 5%

Koffieconsumptie per dagdeel buitenshuis
Bron: Nestlé Professional

De Nederlandse koffiecultuur wijkt af van die in veel andere landen als Italií« en Frankrijk. Mensen delen in die landen hun dag anders in en drinken vóór het werk al veelvuldig koffie buiten de deur, bijvoorbeeld in een café. In Nederland drinkt men eerst thuis koffie en daarna vooral koffie op het werk“, zegt Roelof van Dinter, directeur van Nestlé Professional Benelux.

Over het onderzoek
Het onderzoek is in 30 landen uitgevoerd. In Nederland deden zo’n 2.000 respondenten mee die in totaal 26.878 drinkmomenten registreerden. De deelnemers hielden de drinkmomenten inclusief kraanwater van één dag bij en registreerden dit online.

– persbericht –


Delen

1 comment on “Kop koffie buitenshuis meestal koffie op het werk

  1. Pingback: Kop koffie buitenshuis meestal koffie op het werk « Werken in een Callcenter

Comments are closed.