Eerste grensoverschrijdende vacaturebank van start in Limburg

Delen

vacaturebankHet arbeidsmobiliteitsnetwerk Empower Limburg en de vacature-/carrií¨resite Monsterboard zijn een samenwerkingsverband aangegaan voor het starten van een euregionale vacaturebank voor het gebied in Nederland, Belgií« en Duitsland dat grofweg valt binnen een straal van 80 km vanuit Maastricht. Er blijken verschillen te zijn tussen vraag en aanbod op de regionale arbeidsmarkten in Nederland, Belgií« en Duitsland. Zo zijn er tal van functies waarvoor in de ene regio een tekort bestaat aan gekwalificeerde mensen, terwijl aan de andere kant van de grens daar juist een overschot aan is.

Het is voor het eerst dat een dergelijke grensoverschrijdende vacaturebank in deze landen is opgezet om de arbeidsmobiliteit over de grens heen een extra impuls te geven.

Grensregio’s: communicerende vaten

“De arbeidsmarkt in Limburg is ‘smal’ en vacatures zijn ‘dun gezaaid’. Vraag en aanbod sluiten vaak niet op elkaar aan. Door de arbeidsmarkt te verbreden naar de Euregio scheppen we nieuwe mogelijkheden. Zo hebben we in Zuid-Limburg bijvoorbeeld de komende jaren als gevolg van wijzigingen in de zorg een teveel aan bepaalde vakmensen, terwijl ze in Nordrhein-Westfalen of in Belgisch Limburg daar juist om vragen. VDL-Nedcar zoekt enkele honderden nieuwe medewerkers. Zou de onderneming er niet in slagen om in de “˜eigen’ regio voldoende gekwalificeerde mensen te vinden, dan moeten wij ons realiseren dat in Genk in die sector veel mensen hun baan verloren. We moeten de regionale arbeidsmarkten in de drie grensstreken meer zien als “˜communicerende vaten’. Daarmee worden de belangen gediend van zowel de werkzoekenden als van de werkgevers”, benadrukt Carla Langen, bestuursvoorzitter Empower Limburg. “Nergens in Nederland liggen drie grensregio’s zo dicht bij elkaar. Niet alleen in kilometers, maar vooral ook wat betreft taal en opleiding. Daar zit kracht in. Laten we die beter benutten.”

Het project sluit naadloos aan bij de visie en initiatieven van o.a. Limburg Economic Development.

Grensoverschrijdende vacaturebank wegens mismatch op de arbeidsmarktMismatch arbeidsmarkt

Vacature/carrií¨resite Monsterboard constateert ook dat er een mismatch is op de arbeidsmarkt.

“Zo blijkt bijvoorbeeld uit een analyse van eigen data dat er in Limburg o.a. een tekort is aan ingenieurs, terwijl die mensen in het nabije Luik wel te vinden zijn. Wij hopen dat met dit project bedrijven én werkzoekenden kunnen profiteren van het aanbod net over de grens”, aldus Gian Zandoní , managing director bij Monsterboard. “Monsterboard koppelt mensen aan bedrijven. Als die baan of kandidaat over de grens ligt, moet die natuurlijk vindbaar zijn. Omdat wij ook in Duitsland en Belgií« actief zijn, kunnen wij met dit project een belangrijke rol spelen in het bij elkaar brengen van vraag en aanbod in die grensregio”, benadrukt Gian Zandoní . “Alle banen uit de grensregio’s vind je nu op één plek, dat is vrij uniek. Vacatures op het digitale platform van Empower Limburg, komen nu ook op Monsterboard.”

Samenwerking in “˜t kort

In Limburg werken de regionale netwerken LIFTIGOM en Empower Limburg nauw samen op het gebied van de arbeidsmobiliteit. Tezamen hebben ze een honderdtal leden: (semi)overheid, zorg, onderwijs, industrie en dienstverlening. Werkgevers die een vacature plaatsen op het RTC, kunnen deze tegen een gereduceerd tarief ook op de Monsterboard-sites in Nederland, Duitsland (NRW) en Belgií« (Limburg, Brabant, Antwerpen, Luik) plaatsen.

Monsterboard publiceert vacatures van aanbieders uit Limburg en de aangrenzende regio’s Eindhoven en Arnhem, uit de Belgische provincies Limburg, Brabant, Antwerpen en Luik, en uit de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen via het digitale platform Regionaal Transitie Centrum (RTC) van Empower Limburg.

Empower Limburg brengt met z’n digitale platform belangrijke instrumenten en dienstverlening in de samenwerking in. Zo kunnen medewerkers van de bij LIFT, IGOM of Empower Limburg aangesloten organisaties en ondernemingen kosteloos ePortfolio’s inzetten en met behulp van hun e-(competentie)profiel een match zoeken met werk(ervarings)plekken die in arbeidsmarktpools op het RTC-platform worden aangeboden.

Empower Limburg en Monsterboard maken deel uit van de ProfessionalsGroep (DPG). Een samenwerkingsverband dat bestaat uit een aantal organisaties die beschikken over expertise op het gebied van loopbaanontwikkeling en mobiliteit.

– persbericht –


Delen

1 comment on “Eerste grensoverschrijdende vacaturebank van start in Limburg

  1. Pingback: Eerste grensoverschrijdende vacaturebank van start in Limburg « Werken in een Callcenter

Comments are closed.