Nieuwe aanpak werkzoekenden: Hoe vind ik een baan–Bootcamp!

Delen

Speciaal voor werkzoekenden - De Hoe vind ik een baan-bootcampVan zelforií«ntatie naar arbeidsmarktorií«ntatie

NRC Carrií¨re en “˜Hoe vind ik een baan‘ hebben een nieuwe aanpak voor werkzoekenden ontwikkeld in de aanpak tegen werkloosheid: de Hoe vind ik een baan-Bootcamp. Tijdens een intensieve dag leren werkzoekenden tot 10x meer vacatures vinden, maken een effectief baanzoekplan en leren zichzelf onderscheidend presenteren. Na 10 voorbereidende webinars met meer dan 2.000 werkzoekenden ligt er nu een vernieuwde, intensieve aanpak die iedere werkzoekende brengt naar de plekken waar banen en vacatures zijn. Binnen 2 dagen zijn de helft van de plekken inmiddels vergeven.

Vernieuwde aanpak

Trainingen, workshops en cursussen solliciteren schieten als paddenstoelen uit de grond. Op zoek naar je droombaan, ontdek je talent, wat past bij je persoonlijkheid. Gericht op zelforií«ntatie. In de huidige arbeidsmarkt is het niet realistisch om te lang stil te staan bij wie je bent en wat je wilt. Hoe langer je uit het werkproces bent, des te kleiner wordt de kans om een nieuwe baan te vinden. Het Hoe vind ik een baan – Bootcamp richt zich om die reden op arbeidsmarktorií«ntatie, door mensen gericht en effectief leren zoeken naar relevante vacatures. Vacatures en banen die er wel zijn, maar nu niet gevonden worden door de complexiteit en intransparantie van de arbeidsmarkt

Intensief en effectief

In een groep van maximaal 35 personen, onder leiding van een loopbaancoach, een arbeidsmarktanalist en een recruiter gaan werkzoekenden aan de slag. Zeer intensief, persoonlijk en met een vernieuwende en inmiddels bewezen doelgerichte aanpak waarbij mensen tot 10 keer meer relevante vacatures vinden. Niet door te knuffelen, maar hen zelf hard aan het werk te zetten. En, alleen geschikt voor mensen die écht een baan willen.

“Wij overtuigen mensen dat er voor hen een baan is, door ze zélf de baan te laten vinden”, zo zegt Maaike Kooter, een van de trainers tijdens dit Bootcamp. De behoefte onder werkzoekenden blijkt groot: binnen twee dagen is al de helft van het aantal beschikbare plaatsen bezet.

Programma Bootcamp

Het programma bestaat uit afwisselende activiteiten, allen gericht op het vinden van die baan. Dat betekent dat er in korte tijd veel de revue passeert en je het geleerde direct kunt toepassen met behulp van tools. Natuurlijk komen we tussentijds ook even op adem met een lunch en een wandeling in de buitenlucht.

De bootcamp kent 4 stappen:

  • Warming-up: Kennismaking met een onderscheidende aanpak
  • Conditietraining: Solliciteren is gewoon hard werken. We werken aan structuur, een baanzoekplan en we verhogen je ritme en uithoudingsvermogen.
  • Krachttraining: Je leert effectief zoeken naar vacatures en werkt aan je persoonlijke profilering. Zet jezelf in je kracht en verhoog je arbeidsmarktwaarde.
  • Cooling-down: Na alles in een hoog tempo te hebben geleerd en toegepast, vindt de interactie en afronding plaats. Met uitgebreid ruimte voor de laatste tips, vragen en natuurlijk netwerken.

De Hoe vind ik een baan – Bootcamp vindt op zaterdag 12 juli 2014 plaats in het NRC Carrií¨re Café in Amsterdam. Een Rotterdamse aanpak, met een Amsterdams tintje.

Meer informatie over de Bootcamp vind je hier

( Persbericht )


Delen

2 comments on “Nieuwe aanpak werkzoekenden: Hoe vind ik een baan–Bootcamp!

  1. Pingback: Nieuwe aanpak werkzoekenden: Hoe vind ik een baan–Bootcamp! « Werken in een Callcenter Werken in een Callcenter

  2. RegenBoog

    Ik vind het heel triest om te zien hoe de ZOEKTOCHT naar banen, meer werk oplevert voor de banen-zoek-industrie zelf, dan er daadwerkelijk arbeidsplaatsen bij komen waar mensen, gewoon (weer) echt aan de slag kunnen.

    Ik mis ook steeds bij dit soort berichten hoeveel mensen er nu daadwerkelijk voor hoe lang weer aan de slag zijn geholpen..?? dus. leuk stukkie PR voor het betrokkenbedrijf maar het heeft inhoudelijk geen toegevoegde waarde voor alle mensen die gewoon aan de slag willen (zonder alle poespas eromheen 😉

Comments are closed.