Vakantietijd! Hoeveel vrije dagen hebben we eigenlijk?

      Reacties uitgeschakeld voor Vakantietijd! Hoeveel vrije dagen hebben we eigenlijk?
Delen

vrije dagenHeel Nederland heeft nu vakantie. Je merkt het aan alles… Op de wegen is het rustig, net als op je werk. Zijn je collega’s niet op vakantie, dan gaan ze wel bijna of zijn ze net terug. Juli en augustus zijn de vakantiemaanden bij uitstek!

Vakantie…. heerlijk! Alle tijd om te relaxen, leuke dingen te doen wanneer je zin hebt, of niet. Maar hoeveel vakantie hebben we eigenlijk in Nederland? Hoeveel vrije dagen hebben we hier? En in andere West-Europese landen?

Hoeveel vrije dagen hebben we in Nederland?

In Nederland is het wettelijke aantal vakantie-uren per jaar gesteld op 4 keer het aantal uren dat je per week werkt.Tel daar nog een aantal ‘verplichte feestdagen’ die je vrij bent bij op en je komt al snel op zo’n 28 vrije dagen. 28 vrije dagen per jaar, dat is wat de gemiddelde Nederlandse werknemer per jaar aan vrije dagen heeft, volgens een onderzoek van Mercer. En volgens datzelfde onderzoek, is dat niet veel….! En blijkt dat Nederlandse werknemers het minste aantal vrije dagen hebben in vergelijking met andere West-Europese landen. Zowel qua wettelijke verplichte vrije dagen (20) als nationale feestdagen (8). Zo heeft Belgií« bijvoorbeeld 30 vrije dagen en in Finland zijn het er zelfs 39 per jaar! Nederland staat met 28 vrije dagen helemaal onderaan het lijstje….

Het lijstje….

De onderlinge verschillen in wettelijke vrije dagen en nationale feestdagen is groot. Zo hebben in Finland  werknemers de meeste feestdagen (15), gevolgd door Griekenland (12) en Denemarken, Frankrijk, Zweden en Italií« ( 11). De meeste wettelijke vakantiedagen zijn te vinden in Groot-Brittannií« (28), gevolgd door Frankrijk, Zweden, Denemarken en Luxemburg met 25 dagen. In verschillende landen in West-Europa krijgen werknemers extra vakantiedagen op basis van senioriteit, leeftijd en plaats in de organisatie.

Wie maximaal wil scoren qua vrije dagen, wordt bankier in Luxemburg. Tenminste als je ouder bent dan 55. Want een 55-plusser in Luxemburg die bankier is, krijgt 3 extra vrije dagen voor de leeftijd en nog eens 8,5 dag voor het werkzaam zijn in de financií«le sector.

De lijst der vrije dagen

 

Land Totaal vrije dagen Feestdagen Wettelijke vakantiedagen
Finland 39 15 24
Frankrijk 36 11 25
Zweden 36 11 25
Denemarken 36 11 25
Spanje 36 14 22
Groot-Brittannií« 36 8 28
Luxemburg 35 10 25
Griekenland 32 12 20
Italií« 31 11 20
Portugal 30 10 20
Belgií« 30 10 20
Duitsland 29 9 20
Ierland 29 9 20
Nederland 28 8 20

 

Crisis snoept vrije dagen op

Uit hetzelfde onderzoek van Mercer blijkt overigens ook dat als gevolg van de crisis vakantie- en feestdagen geschrapt zijn. Zo zijn er in Portugal bijvoorbeeld 4 vrije dagen geschrapt. Een maatregel die ten minste tot 2018 is ingevoerd.

Bron: Mercer, Rijksoverheid

 

 


Delen