Innovatie in HR? 5 kritieke punten waar dit moet

Delen

innovatie hrAls we praten over innovatie gaat het al gauw over de charismatische leiders, de originele denkers die met de meest wereldschokkende en vernieuwende concepten komen. Het zijn genieí«n en ze veranderen de regels van het spel. Maar in ons digitale tijdperk zien we ook een andere vorm van innovatie. Innovaties ontstaan vaak vanuit een combinatie tussen technologie en praktijk.

5 gebieden waar innovatie moet plaatsvinden

Human Resource Management is hierin geen uitzondering. Een diepgaand onderzoek van de Boston Consulting Group over de toekomst van HR Management in Europa belicht de vijf kritische mogelijkheden om in te concurreren in de toekomst en definieert daarmee de belangrijkste gebieden waar innovatie zal moeten plaatsvinden:

 1. Talent. De tekorten lopen op en de “˜war for talent’ is van start gegaan.
 2. Demografie. Met de vergrijzing in West-Europa krijgen we niet alleen een steeds oudere beroepsbevolking maar verliezen we ook kennis en capaciteit.
 3. De Lerende Organisatie. De steeds meer mondiale economie groeit in complexiteit en in een versneld tempo. Hoe goed kan HR de opleiding van werknemers koppelen aan hun business strategie?
 4. Balans tussen werk en privé. Met het steeds verder vervagen van grenzen tussen privé en werk selecteren werknemers banen afhankelijk van hoe goed ze hiermee hun beoogde balans tussen werk en privé kunnen realiseren.
 5. Culturele verandering. Met een groeiende diversiteit van het personeelsbestand wordt het beheren en managen van culturele veranderingen een steeds kritischer vermogen.

Verzameling Big Data nodig

Uit het onderzoek van de Boston Consulting Group bleek ook dat experts de verzameling van Big Data nodig achten om nieuwe manieren van Talent Management te ontwikkelen. Het lijkt misschien nog ver weg maar het is alleen maar een kwestie van tijd voor HR Management en Big Data hand in hand zullen gaan.

We zijn al in staat om veel verschillende soorten gegevens samen te voegen. Denk aan psychometrische gegevens, biometrische gegevens en tal van gegevens met betrekking tot de vaardigheden en prestaties van medewerkers en organisaties. Waar het nu om gaat is slimme combinaties te maken die inzichten brengen en resulteren in de juiste analyses en voorspellende modellen.

Wat vind jij?

Nu ben ik wel benieuwd: Hoe sta jij hier tegenover? Ben je als HR manager of Talent manager al bezig met Big Data? Of met andere vormen van innovatie? Of heb je tips of aanvullingen op mijn verhaal? Ik hoor het graag!


Delen

5 comments on “Innovatie in HR? 5 kritieke punten waar dit moet

 1. Pingback: Innovatie in HR? 5 kritieke punten waar dit moet « Werken in een Callcenter Werken in een Callcenter

 2. Gerben Ferwerda

  Hoi Angelina, kan je uitleggen wat je bedoelt met de term Big Data? Nu klinkt het als iets geweldigs en ook iets heel vaags. Groet, Gerben Ferwerda

 3. Marie-José Wesselink-snoeren

  Hoi Angelina,

  Als reactie op jouw top 5 heb ik hetvolgende op te merken:
  bedrijven doen er goed aan strategische personeelsplanning nu eindelijk eens serieus te nemen(HR wil vaak wel, maar het management is vaak te korte termijn gefocust).
  Waarom niet kennis borgen door jongeren aan ouderen te koppelen, demotie als instrument verder uit te bouwen, en jongeren in de gelegenheid stellen hun expertise te delen met ouderen? De snelle ontwikkelingen nopen tot exchange tussen jong en oud.
  En bij the war for talent: natuurlijk wil elk bedrijf zijn eigen toppers, maar laten we reëel blijven, iedereen verdient een kans en het werk zal in gezamenlijkheid verricht moeten worden.

 4. Angeline Blom

  Beste Gerben,

  Bedankt voor je reactie op mijn blog.

  In deze context bedoel ik met Big Data het samenvoegen van alle beschikbare data tot bruikbare data die echt waarde kan creëren en toevoegen. Als voorbeeld geef ik ‘we hebben psychometrische gegevens, biometrische gegevens en veel data over vaardigheden en competenties van mensen’. Hoe kunnen we al deze data zo samenvoegen dat dit nieuwe inzichten creëert, inzichten waarmee Talent Management verder ontwikkeld kan worden. Ik hoop dat deze uitleg je meer duidelijkheid geeft.

  Met vriendelijke groet,
  Angeline Blom.

Comments are closed.