Het virtuele museum der achterhaalde beroepen

Delen

beroepen museum10 oktober 2014 kan ik als een merkwaardige dag bijschrijven op mijn cv. Op die dag werd ik namelijk benoemd tot Conservator van “˜Het Virtuele Museum Der Achterhaalde Beroepen’.

Onderdeel van de benoemingsprocedure was dat ik een bijdrage moest schrijven over een achterhaald beroep.

Daarmee kwam ik gelijk het eerste probleem in mijn nieuwe “˜baan’ tegen; 
Wat zijn achterhaalde beroepen en is dat hetzelfde als een verdwenen beroep? 
De sollicitatiecommissie vond bij mijn aanname van niet, dus moest ik op zoek naar een juiste omschrijving van wat een achterhaald beroep precies is.

Jammer genoeg vond ik nergens de exacte definitie. Wel kwam ik een aantal voorbeelden tegen waarvan ik dacht “˜Ja, dat zou hem/ het kunnen zijn.’

Achterhaalde beroepen; de kasmedewerker

Bijvoorbeeld de medewerker van een kasafdeling bij een bank. U kent ze vast nog wel, de man of vrouw bij wie je geld kon opnemen of storten van en/ of op je bankrekening. 

Je vertelde de medewerker dat je geld wilde opnemen van je rekening, waarna hij/ zij handmatig een formulier daarvoor invulde. 
Vervolgens ging de bankmedewerker even naar achteren om te controleren of er voldoende saldo op de rekening stond. 
Was de rekening bij een ander kantoor, dan werd er telefonisch overlegd of de opname akkoord was. 

De ontwikkelingen in het bankverkeer zijn verder, denk ik, wel bekend. Er kwamen computers, bankpasjes, magneetstrips en tenslotte kwam er de pinautomaat. Men kon het geld zomaar “˜uit de muur’ halen. Zonder tussenkomst van die vriendelijke mijnheer/ mevrouw aan het loket.

Over de Chipknip hebben we het al niet meer. Die verdween nog sneller dan hij kwam.

achterhaalde beroepen - de kasafdelingIs de functie van medewerker bij een bank daarmee verdwenen? Nee, hij is veranderd. De man/ vrouw achter de balie heet nu bijvoorbeeld klantadviseur. 

Maar de inhoud van zijn of haar functie kan door de tijd ingehaald zijn en daarmee achterhaald?

Ik kwam nog een paar voorbeelden tegen van beroepen uit heden en verleden. Ik noem ze hier niet, maar laat het aan de lezer over welk “˜achterhaald’ beroep de volgende in deze reeks wordt. 

Ik ben benieuwd of we samen tot een juiste omschrijving komen?

DUS KOM OP MET UW EIGEN DONATIE IN DE VORM VAN EEN ACHTERHAALD BEROEP EN SCHENK DIT AAN:
‘Het Virtuele Museum Der Achterhaalde Beroepen’


Delen

About Gerard Boonstra

Het kan handig zijn om iemand stand-by te hebben voor de boekhouding, salarisadministratie of afdeling Personeelszaken. Want plotseling valt er iemand uit, of er is ineens een tijdelijke piek in de werkzaamheden.Als u op dat moment kunt beschikken over een ervaren kracht voor desnoods een paar uur per week, maand of kwartaal scheelt dat veel kopzorgen. U gaat geen vaste verplichtingen aan en voor de kosten hoeft u het ook niet te laten.Voorkeur voor ondersteuning in regio A'dam/ NH en/ of Westfriesland.- Maar ook rest van Nederland uiteraard mogelijk en bespreekbaar.Informeer eens via een mail naar de mogelijkheden. Doe dit via gp653@quicknet.nl. U krijgt altijd antwoord. En meestal ook nog eens heel snel.https://nl.linkedin.com/in/gerardboonstrahttp://gerardboonstra.blogspot.nl/Ook voor een advies over belastingzaken, afkoop (klein) pensioen of het opzetten van uw administratie kunt u bij hem terecht.

1 comment on “Het virtuele museum der achterhaalde beroepen

  1. Pingback: Het virtuele museum der achterhaalde beroepen « Werken in een Callcenter Werken in een Callcenter

Comments are closed.