Eilandjescultuur hindert goede sourcing strategie

Delen

sourcing

Dat sourcing een belangrijk hulpmiddel is om als organisatie in de snel veranderende markt te kunnen overleven, is algemeen bekend. Veel organisaties proberen mee te bewegen in de huidige ontwikkelingen, maar schieten hier vaak in tekort. Sourcing van professionals is anno 2014 nog teveel versplinterd en een strategische, organisatiebrede samenwerking tussen HR en inkoop is ver te zoeken. De ultieme flexorganisatie lijkt voor veel organisaties nog een utopie. Toch is deze, mits er enkele belangrijke stappen worden genomen, in 2020 de normaalste zaak van de wereld als het aan FastFlex ligt.

Strategische inzet sourcing cruciaal

Vrijwel alle markten zijn door zogenaamde disruptive bedrijven omgegooid of krijgen hier nog mee te maken. Het adaptieve vermogen van organisaties wordt op de proef gesteld en een strategische inzet van sourcing is hierbij cruciaal. Eerder onderzoek laat zien dat zelfstandige professionals cruciaal zijn voor de ontwikkeling van organisaties. Daarnaast groeien de vaste en flexibele schil steeds meer naar elkaar toe. Hierdoor raakt het managen omtrent de sourcing van professionals meerdere bedrijfsonderdelen.

Niels Huismans, Business Developer van FastFlex: “Wij zien vaak dat het integreren van een bedrijfsbrede sourcing aanpak onderbelicht is binnen organisaties. Het is essentieel dat HR en inkoop samen sourcing oppakken, maar in de praktijk gebeurt dit niet. Wat ons opvalt is dat bedrijven wel flexibel willen worden, maar nog geen idee hebben hoe ze dat moeten aanpakken. De ultieme flexorganisatie lijkt onhaalbaar, maar door relatief simpele handelingen kunnen bedrijven hier wel naar toe groeien. Het belang van sourcing als strategisch asset wordt nog te veel onderschat, maar gezien de snel evoluerende markt is een organisatiebrede aanpak sourcing naar mijn idee belangrijker dan ooit.”

De ultieme flexorganisatie

FastFlex schreef een whitepaper over de ultieme flexorganisatie. In dit whitepaper krijgen HR- en inkoopprofessionals handvatten aangereikt om flexibeler om te gaan met de vaste en flexibele schil. Het whitepaper is te downloaden via: http://www.fastflex.nl/nl-nl/media/whitepapers/de-ultieme-flexorganisatie

– persbericht –


Delen

1 comment on “Eilandjescultuur hindert goede sourcing strategie

  1. Pingback: Eilandjescultuur hindert goede sourcing strategie - Werken in een Callcenter Werken in een Callcenter

Comments are closed.