Meer vrije dagen moet talent aantrekken

Delen

Nedetalent aantrekken met meer vrije dagenrlandse werkgevers zetten vooral in op een goede werk/privé balans om nieuw talent aan zich te binden, zo blijkt uit een onderzoek van vacaturezoekmachine Adzuna.nl naar de secundaire arbeidsvoorwaarden die organisaties bieden. Aanvullend verlof in de vorm van extra vakantie- en ATV/ADV dagen wordt ruim twee keer zo vaak genoemd in vacatures die op dit moment openstaan als materií«le extra’s zoals een leaseauto of laptop. Naast extra verlof worden opleidingsmogelijkheden en extra financií«le beloningen het meest genoemd als aanvullende arbeidsvoorwaarden

Extra vrije dagen moet talent over streep trekken

Voor het onderzoek, dat in oktober 2014 is uitgevoerd, zijn meer dan 125.000 actuele vacatures die in Nederland openstaan geanalyseerd, om de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers bieden om talent aan zich te binden in kaart te brengen. In het onderzoek is ook gekeken naar het aantal extra vrije dagen dat wordt geboden om talent over de streep te trekken. In veertig procent van de gevallen gaat het om 1 tot 5 dagen extra bovenop het wettelijk minimum van 20 dagen, terwijl in ruim 29% van de gevallen 16 tot 20 extra dagen worden geboden.

Werkgevers bieden in de strijd om het talent meer vrije dagen aan. Hoeveel extra vrije dagen geven werkgevers als arbeidsvoorwaarde?

Andere veelgenoemde arbeidsvoorwaarden gericht op het verbeteren van de werk/privé balans zijn flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden. Naast de bouw & techniek en de onderwijs sector die traditioneel via de CAO veel vrije dagen kennen, worden deze arbeidsvoorwaarden vooral in de IT-sector geboden. In ruim 3 procent van alle vacatures wordt extra beloning in het vooruitzicht gesteld om talent te motiveren voor een functie te kiezen. In deze gevallen gaat het meestal om een bonus (63%), een dertiende maand (21%) of een winstuitkering (9%).

Extra beloning als arbeidsvoorwaarde

 

Arbeidsvoorwaarden die talent over de streep moeten trekken

“Nederlandse werkgevers lijken het belang van een gezondere verhouding tussen werk en privé voor werknemers te herkennen.” zegt Rik Langerak, country manager van Adzuna Nederland. “Toptalent laat zich bij een keuze voor een werkgever niet alleen meer leiden door materií«le extra’s zoals een auto of laptop. Een groot deel van de beroepsbevolking verkiest een gezonde werk/privé balans bijvoorbeeld boven een salarisverhoging. Door hierop via de arbeidsvoorwaarden in te spelen, hopen werkgevers competitief te zijn in de strijd om toptalent.

Daarnaast proberen werkgevers nieuwe werknemers aan te trekken door de reis van en naar het werk aantrekkelijk te maken. Dit gebeurt o.a. door een reiskostenvergoeding, leaseauto of fietsplan als arbeidsvoorwaarde aan te bieden.

De complete top 10 meest genoemde secundaire arbeidsvoorwaarden:

Arbeidsvoorwaarde

Aantal vacatures

verlof

4285

opleidingsmogelijkheden

3836

extra beloning

3785

reiskostenvergoeding

3655

flexibele werktijden

2464

lease-auto

2022

laptop/telefoon

1174

uitjes/borrels

992

thuiswerken

457

fietsplan

446

De resultaten van het onderzoek in een infographic

Welke arbeidsvoorwaarden zet je in om talent aan te trekken....

 – persbericht –


Delen

1 comment on “Meer vrije dagen moet talent aantrekken

  1. Pingback: Meer vrije dagen moet talent aantrekken - Werken in een Callcenter Werken in een Callcenter

Comments are closed.