De fulltime parttimer heeft de toekomst!

      Reacties uitgeschakeld voor De fulltime parttimer heeft de toekomst!
Delen

fulltime parttimer - twee of meer banenMeer werknemers met meer banen

Volgens het CBS hebben bijna een half miljoen Nederlanders inmiddels twee banen. Dat is bijna 8% van alle werknemers. 2/3e  combineert twee banen als werknemer. De grootste groep betreft personen die een baan als werknemer (loondienst) combineren met werk als zelfstandige (ZZP / freelance). Verder is opvallend dat veel jongeren meerdere banen combineren.

In vergelijking met andere Westerse landen scoort Nederland goed op het aantal parttimers, maar ook op het aantal mensen met 2 banen.

Pure noodzaak

Een deel van de mensen met 2 banen kiezen hier niet voor uit luxe, maar pure noodzaak, omdat ze anders niet rond kunnen komen. Verder is er een tendens waarneembaar dat fulltime banen worden uitgehold naar parttime banen (o.a.  door technologie) en dan heeft de werknemer dus een extra baan nodig om aan een fulltime salaris te komen.

Luxe, slashing

Er zijn ook mensen die er heel bewust voor kiezen om 2 (of meer) banen tegelijk te hebben. Dat doen ze dan om meer afwisseling te hebben of zich verder te ontwikkelen. Met name jongeren lijken hier meer voor te kiezen. Dit fenomeen noemt men slashing.
Verder hebben steeds meer mensen behoefte om voor zichzelf te beginnen. Dit wordt overigens door het UWV ook sterk gestimuleerd. Echter, het blijft onzeker om dat direct voltijds te doen, dus begint men vaak parttime met een eigen bedrijf en blijft men parttime in loondienst.

Flexibilisering

De arbeidsmarkt flexibiliseert in rap tempo. Vaste banen worden steeds minder gegeven en de Wet Werk & Zekerheid zal (onbedoeld, het tegenovergestelde werd beoogd) dit verder versterken. Het aantal tijdelijke contracten zal verder toenemen en ook de payrollconstructie groeit gestaag.

Conclusie

De fulltime parttimers, dus de mensen die twee of meerdere parttime banen combineren om aan een fulltime baan (lees fulltime inkomen) te komen hebben de toekomst ! Werkgevers dienen hier op te anticiperen en werknemers moeten ook nadenken wat deze nieuwe realiteit voor hen betekent of kan betekenen.

De grafieken van het CBS

Aantal werknemers met een tweede baan

fulltime parttimer cbs 1

Combinatie van banen naar leeftijd, 2013

fulltime parttimer cbs 3


Delen

About Michel den Daas

Michel den Daas, eigenaar Pienk, Office Professionals en blogger bij Hi-RE.nl

Michel den Daas is een intermediair pur sang, met een carrière in ‘Werving & Selectie’land’. Na bijna 15 jaar bij een uitzendbureau te hebben gewerkt (intercedent, vestigingsmanager, regiomanager, commercieel directeur) zijn eigen Recruitmentbureau gestart: Pienk, Office Professionals.

Met Pienk bemiddelt Michel op basis van W&S, uitzenden, detacheren én freelance. Interimmers zijn dus ook van harte welkom. Pienk bemiddelt professionals op MBO en HBO niveau binnen de volgende disciplines: management ondersteuning & secretariaat, commercie, marketing & communicatie, customer service, HR, administratie & finance.

Zijn persoonlijke passie ligt op het bij elkaar brengen van partijen, de verbinding tot stand brengen. Privé is hij trots op zijn dochters en heeft hij voetbal en golf als passie.