Wet werk en zekerheid: de voor- en nadelen

Delen

Wet werk en zekerheidMet de Wet werk en zekerheid (Wwz) wordt de positie van tijdelijke werknemers (flexwerkers) versterkt. Flexwerkers moeten zoveel mogelijk hetzelfde behandeld worden als vaste medewerkers. Bijvoorbeeld door sneller door te stromen naar een vaste baan. De Tweede en Eerste Kamer hebben de plannen goedgekeurd. De meeste maatregelen voor flexwerkers gaan in op 1 januari 2015. Voor deze bloggers-blog vroegen wij onze bloggers: Wat betekent dit voor jouw werk? Welke voor- en nadelen voorzie jij?

Verslechtering positie flexwerkers

Volgens Michel den Daas “zal de WWZ niet leiden tot een versterking van de positie van flexwerkers. Integendeel, ik voorzie een verslechtering van hun positie. Veel werkgevers denken nu al na hoe ze de wet kunnen omzeilen en hoe ze er het beste op kunnen anticiperen. De 7,7,8 constructie wordt veel genoemd. Drie contracten van 7, 8 en nog eens 8 maanden, zodat men onder de 24 maanden blijft en dus geen transitievergoeding hoeft te betalen. Vroeger was het mogelijk om 3 x 1 jaarcontract te geven, een verslechtering dus. Ook de nieuwe ketenbepaling zal niet gunstig uitpakken. Sommige werkgevers namen medewerkers na 3 maanden weer terug en gaven weer een tijdelijk contract. Die periode wordt nu 6 maanden, een periode die voor veel werkgevers te lang is waardoor ze een ander zullen aannemen. Ik verwacht dat deze wet binnen 3 jaar wordt teruggedraaid.”

Onbegrip flexwerkers buiten werk

Carola Smits benoemt dat “door de inzet van flexwerkers een organisatie zich makkelijker kan aanpassen aan veranderingen op de markt. Nederland werkt alweer sinds 1999 met de “˜flexwet’ (officieel de Wet Flexibiliteit en zekerheid). Ik denk dat  de arbeidsmarkt in Nederland daardoor ook daadwerkelijk flexibeler is geworden. Maar blijkt de arbeidsmarkt zo flexibel geworden, dat de regering de touwtjes weer even wil aantrekken. Ik denk dat het belangrijkste nadeel voor de flexwerkers ligt in de moeilijkheden en onbegrip die zij aantreffen buiten het werk, het minder makkelijk een huis huren of kopen bijvoorbeeld. Ons Nederlandse stelsel hangt nog te veel op het oude vertrouwde vast dienstverband als een soort kwaliteitsstempel. En dat terwijl we wel weten en gezien hebben de afgelopen jaren dat ook een vast dienstverband zo over kan zijn. De tijden zijn veranderd en veranderingen gaan zo snel dat we niet om flexibiliteit heen kunnen.”

“Zolang we die bredere flexibiliteit niet omarmen begrijp ik wel dat er weer regels komen die van flex naar toch een beetje vast gaan. Persoonlijk vind het wel jammer en het past ook in de discussie over employability. Bij de totstandkoming van de wetswijziging is ook te lezen als reden dat werkgevers  minder lijken te investeren in de scholing van werknemers met een flexibel contract. Langdurig flexibele werknemers hebben ook minder carrií¨reperspectieven dan vergelijkbare vaste werknemers en doen vaker een beroep op de WW. Daar waar de verantwoordelijkheid voor eigen ontwikkeling echt wel wat meer tussen de oren van de werknemer zou moeten groeien en bloeien flex of vast, wordt hij nu weer richting de werkgever teruggeschoven. Wel goed vind ik de aanpassingen van het concurrentiebeding, dat werkt flexibiliteit voor beide partijen maar zeker de werknemer in de hand.”

Wet werk en zekerheidFlexwerkers zullen zich wel aanpassen

Fons Schoemaker vertelt het volgende. “Mijn zienswijze is dat op iedere wet gereageerd wordt: “˜Life does not obey but it always reacts’ (M. Wheatly). Flexwerkers zullen hun weg wel weer vinden en zich aan omstandigheden aanpassen. Of dat nu een versterking is, dat is nog maar de vraag?”

 

Hoe denk jij hierover? Deel je bevindingen in de comments!


Delen

About Esmee Weelink

Kort gezegd, ben ik een taalliefhebber in de breedste zin van het woord. Ik ben graag bezig met het schrijven, lezen en editen van teksten of content zoals artikelen en blogs. Verder ben ik geïnteresseerd in social media, websiteanalyses en vertalen (ENG-NL, NL-ENG). Tot slot houd ik van coördineren, organiseren en plannen en ga ik graag verschillende uitdagingen aan!

2 comments on “Wet werk en zekerheid: de voor- en nadelen

 1. NumoQuest®

  Tijd zal leren hoe dit voor de arbeidsmarkt en de individuele flexwerker zal uitpakken. Vast staat wel dat het slechts voor weinig vacatures een goed idee is gebruik te maken van flexwerkers, voor de meeste vacatures niet.

  Vanaf 2008, het uitbreken van deze vorotkabbelende crisis, hebben een aantal mensen heel snel kom af gemaakt met allerhande werkgerelateerde zaken. Uiteraard is het de werkgever er alles aan gelegen geweest de ontslag mogelijkheden uit te breiden, vergoedingen te minimaliseren.

  Maar wat heeft dit per saldo nu werkelijk opgeleverd?
  Naast de realiteit dat er een aanzienlijk goed geschoold en actuele kenniskern met een paar pennenstreken aan de kant is gezet, word er nu al gesproken van een verloren generatie zijnde 45+.

  Het heeft een miljardenschade voor de Nederlandse economie tot gevolg gehad die nog enkele decennia zal aanhouden. Immers, zet je professionals redelijk achteloos aan de kant als het een stuk minder gaat, leid je als bedrijf enorme naam en reputatieschade. En dat laat zich gelden.

  Er word momenteel nogal wat af beredeneerd en gepretendeerd. Zo hebben wij in HR en recruimtent land te maken met een veeleisende klant die maar niet wil inzien hoe schadelijk de voorbije jaren zijn geweest. Immers, probeer maar eens te verkopen als HR medewerker of recruiter, dat de organisatie waar jij op dat moment voor acteerd, een betrouwbare partner is. Immers, ook flexwerkers zijn niet gek natuurlijk.

  Huidig momentum
  Wij zitten met een collectief probleem. Er zijn heel veel werkelozen die momenteel aan het eind van hun ww termijn zitten en door zullen gaan stromen naar de bijstand. Dat heeft enorme voorspelbare schade tot gevolg. Immers, deze mensen moeten worden onderhouden en dat gaat allemaal uit de belastingen pot.

  De voorbije kabinetten, sinds 2008, hebben volkomen nagelaten hier gedegen over na te denken en hier op te anticiperen. Wanneer we namelijk een andere weg waren ingeslagen, door met eventueel bijpassen van subsidies, banen te behouden, dan hadden we die enorme schade van enerzijds de faillissementen en de daarbij behorende vervolgschade, aanzienlijk kunnen reduceren.

  Nu?
  Nu is het maar afwachten wie er gaat solliciteren op een bepaalde functie en welke criteria u en ik, in HR en recruitment gaan toepassen. Wil je voor je klant het onderste uit de kan, voor zo min mogelijk geld? Dan mag je een aantal zaken niet verwachten. Kennis, ervaring, inzicht, inzet, loyaliteit, om er maar een paa te noemen.

  Als je als professional geen redelijk uitzicht hebt op continuiteit of redelijk perspectief, dan heeft dit natuurlijk weersla op de kwaliteit van de relatie die je met elkaar aan gaat. Ik denk dat dat in elk geval zeker moet leven tussen de oren van HR professional en recruiter. Want wij zijn namelijk de boodschapper in between, zoals zo vaak.

 2. Adriana van Schalken | WePayPeople

  Goed artikel! Ik denk dat het nog veel te vroeg is om allerlei conclusie te trekken. Zowel van voor- als tegenstanders zijn er verschillende geluiden te horen. De tijd zal echter uitwijzen of deze wet het beoogde resultaat heeft behaald of dat het juist de positie van de flexwerkers (nog) verder heeft verslechterd.

Comments are closed.