Tijdelijk contract? Weet waar je recht op hebt!

Delen

De belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2015 op een rij

Het nieuwe jaar is weer begonnen. De kerstvakantie is voorbij en je maakt je op voor een jaar vol kansen in je carrií¨re. Natuurlijk is het daarbij van belang om goed op de hoogte te zijn van je rechten als werknemer. En er is veel veranderd op het gebied van arbeidsrecht. Met de invoering van de Wet Werk en Zekerheid per 1 januari 2015 krijg je als werknemer met een contract voor bepaalde tijd meer zekerheid.

De Wet Werk en Zekerheid zorgt ervoor dat je als medewerker met een tijdelijk contract sterker in je schoenen staat. De regering heeft ervoor gezorgd dat de voorwaarden binnen tijdelijke contracten zijn behoorlijk zijn aangescherpt. Ook staan er nog aardig wat veranderingen op touw voor juli van dit jaar. Maar laten we eerst focussen op wat nu voor jou van belang is: Wat zijn de belangrijkste veranderingen per 1 januari 2015? Wij van Bonque, the IT jobsite, zetten ze voor je op een rij. 

  1. Regels proeftijd op de schop

Ga je een tijdelijk contract aan van zes maanden of korter? Dan mag je werkgever vanaf 1 januari 2015 geen proeftijd meer opnemen in het contract. Voor contracten van tussen de zes maanden en twee jaar kan er een proeftijd van maximaal één maand opgenomen worden. Alleen in het geval van een tijdelijk contract van meer dan twee jaar wordt een proeftijd van tot twee maanden mogelijk. En krijg je een vervolgcontract voor dezelfde functie? Dan mag daarin helemaal geen proeftijd meer opgenomen worden.

  1. Concurrentiebeding in meeste gevallen verboden
    Een concurrentiebeding kan een vervelende beperkende factor zijn als je op zoek bent naar nieuw werk binnen dezelfde sector. Per 1 januari 2015 wordt het voor werkgevers alleen onder bijzondere omstandigheden nog mogelijk om een concurrentiebeding op te nemen in een tijdelijk contract.
  2. Aanzegtermijn: een maand van tevoren duidelijkheid
    Binnen de nieuwe Wet Werk en Zekerheid wordt het verplicht om een maand voor het einde van je tijdelijke contract schriftelijk op de hoogte gesteld te worden van het vervolg. Deze maand wordt de aanzegtermijn genoemd. Of je contract nu verlengd of beí«indigd wordt, je werkgever kan niet meer vlak voor het einde van je contract zijn beslissing maken. Wordt je contract verlengd? Dan moet je werkgever ook de voorwaarden van de contractverlenging aan je voorleggen.

Wat gaat er nog meer veranderen in 2015?
Zoals gezegd staan er voor juli 2015 ook nog een aantal interessante wijzigingen op stapel op het gebied van arbeidsrecht. Zo heb je vanaf juli sneller recht op een vast contract, wordt het ontslagrecht verder aangescherpt en wordt de WW-uitkering aangepast. Natuurlijk houden we je deze zomer op de hoogte van de exacte veranderingen die eraan komen, zodat je het hele jaar op de hoogte bent van je rechten als werknemer. Zo ga je ieder nieuw contract goed geí¯nformeerd aan!


Delen

1 comment on “Tijdelijk contract? Weet waar je recht op hebt!

  1. Adriana van Schalken | WePayPeople

    Handig om dit nog even op een rijtje te zien. Met name voor toekomstige (tijdelijke) werknemers kan deze nieuwe wetgeving veel vragen oproepen. Ik ben benieuwd welke veranderingen er exact zullen worden doorgevoerd vanaf juli.

Comments are closed.