‘Dekkingsgraad pensioenfondsen fors achteruit’

Delen

‘Dekkingsgraad pensioenfondsen fors achteruit’ staat er met een grote kop in mijn favoriete roddelblad.
De gemiddelde dekkingsgraad bij de grote pensioenfondsen is in de maand januari 2015 gedaald van 108 naar 105 procent. En dat op een moment dat de beurzen het, mede dankzij de geldpers van de heer Draghi, prima deden. Zo ging de AEX in de periode van 4 t/m 28 januari 2015 met maar liefst 50 punten omhoog (408-458). Een stijging van ongeveer 15%.

Hoe komt het dan dat de positie van de pensioenfondsen niet met minstens hetzelfde percentage beter werd, moet je jezelf dan afvragen?Nou, omdat de regering in al zijn wijsheid besloten heeft dat we met ingang van 1 januari 2015 een andere berekeningsmethodiek moeten gaan hanteren.
Waar tot dan uitgegaan werd van een (verwacht) rendement van jaarlijks 4%, moeten de pensioenfondsen nu rekenen met de huidige rentestand. En die is laag, dat weten de spaarders onder ons vast ook wel?

Maar is het terecht dat uitsluitend rekening wordt gehouden met de huidige rentestand? Pensioenfondsen beleggen immers niet alleen in vastrentende waarden, maar ook in risicodragende aandelen en vastgoed.
Het jaarlijks rendement ligt voor de meeste pensioenfondsen zo rond de 7 tot 8%. Je trekt de kosten van beheer, overhead en salarissen van de top er van af en er blijft nog zeker 4 tot 5% over.

Om zeker te zijn van mijn vermoeden kijk ik iets verder. Een snelle zoekopdracht naar de groei van het pensioenvermogen van de vijf grootste fondsen in Nederland laat het volgende resultaat zien:
Het vermogen van de vijf grootste pensioenfondsen is sinds eind 2008 met 295 miljard euro gegroeid naar ruim 600 miljard euro aan het einde van het tweede kwartaal van 2014. Het rendement in die periode is dus bijna 100% geweest!

Moeten we geloven in de verhalen dat de pensioenpot de komende jaren wordt leeggegeten door de generatie van nu en die hier achteraan komt?
Of spelen andere motieven een rol?

Die conclusie mag u voor uzelf trekken!


Delen

About Gerard Boonstra

Het kan handig zijn om iemand stand-by te hebben voor de boekhouding, salarisadministratie of afdeling Personeelszaken. Want plotseling valt er iemand uit, of er is ineens een tijdelijke piek in de werkzaamheden.Als u op dat moment kunt beschikken over een ervaren kracht voor desnoods een paar uur per week, maand of kwartaal scheelt dat veel kopzorgen. U gaat geen vaste verplichtingen aan en voor de kosten hoeft u het ook niet te laten.Voorkeur voor ondersteuning in regio A'dam/ NH en/ of Westfriesland.- Maar ook rest van Nederland uiteraard mogelijk en bespreekbaar.Informeer eens via een mail naar de mogelijkheden. Doe dit via gp653@quicknet.nl. U krijgt altijd antwoord. En meestal ook nog eens heel snel.https://nl.linkedin.com/in/gerardboonstrahttp://gerardboonstra.blogspot.nl/Ook voor een advies over belastingzaken, afkoop (klein) pensioen of het opzetten van uw administratie kunt u bij hem terecht.

3 comments on “‘Dekkingsgraad pensioenfondsen fors achteruit’

 1. Pingback: ‘Dekkingsgraad pensioenfondsen fors achteruit’ - Werken in een Callcenter Werken in een Callcenter

 2. T. de Bruijn

  U spreekt over een stijging van het rendement van 100% maar vergeet u daarbij niet dat de AEX eind 2008 op ongeveer de helft stond van het hoogtepunt in 2007 (564). Nog maar niet te spreken van het feit dat de AEX in 2000, en dat is toch echt 15 jaar geleden, al op 700 stond. U lijkt te suggereren dat het 100% rendement een zekere voorspelling geeft voor het rendement vanaf nu naar de toekomst toe. Dat we echter vaker een dergelijk rendement gaan halen lijkt m.i. een illusie.

 3. Gerard

  Beste T.

  U heeft voor een deel gelijk. Het vermogen van de vijf grootste pensioenfondsen is na de beurs/ bankcrisis in eerste instantie met 75 miljard afgenomen.
  Die zijn in de daarop volgende periode t/m 2014 ruimschoots goedgemaakt. Het vermogen nam toen toe met 200 miljard.
  Ik suggereer niet dat een rendement van bijvoorbeeld 10 tot 15% jaarlijks haalbaar is.
  Maar het verleden heeft wel uitgewezen dat 7 tot 8% bruto rendement het minimum is.

  Om dus botweg te gaan rekenen met een rendement dat gelijk staat aan de rente ECB of DNB is gewoon belachelijk. Je zou het bijna ‘stelen’ van de deelnemers kunnen noemen.

Comments are closed.