Eerste hoogleraar Loopbaanmanagement benoemd

      Reacties uitgeschakeld voor Eerste hoogleraar Loopbaanmanagement benoemd
Delen

De arbeidsmarkt verandert in hoog tempo. Mensen werken langer door en blijven niet meer hun leven lang voor dezelfde werkgever werken. Ook het studieklimaat is flink op de schop genomen waardoor studenten sneller studeren en hogere kosten maken. Tegelijkertijd houdt één op de drie ziekmeldingen in Nederland verband met een werk gerelateerde psychische oorzaak. Tijdig loopbaanadvies- en begeleiding kan problemen op de arbeidsmarkt voorkomen en met een kleine investering kunnen grote problemen worden opgelost. Naar aanleiding van deze maatschappelijke ontwikkeling benoemt de Open Universiteit daarom met ingang september 2015 dr. Judith Semeijn tot bijzonder hoogleraar Loopbaanmanagement.

Loopbaanmanagement

Loopbaanmanagement omvat de activiteiten van bedrijven, werknemers en studenten die gericht zijn op het langer en optimaal kunnen doorwerken of studeren.

Het combineren van kennis uit het vakgebied van HRM met de expertise van loopbaanprofessionals kan relevante wetenschappelijke inzichten opleveren voor de praktijk. En dat is hard nodig, want door de veranderende arbeidsmarkt is meer kennis op het gebied loopbaanmanagement noodzakelijk. Mensen werken langer, voor meerdere werkgevers en blijven doorleren. Daarnaast maken steeds meer mensen een carrií¨reswitch, bijvoorbeeld omdat het werk fysiek te zwaar is om een leven lang vol te kunnen houden. Loopbaanadvies zal daarom een steeds belangrijkere rol innemen. Het benoemen van een hoogleraar loopbaanmanagement is een cruciale stap om de uitdagingen van onze arbeidsmarkt aan te gaan. 

De Leerstoel: waarom nu?

De Nederlandse overheid wil stimuleren dat werknemers langer aan het werk blijven en dat werknemers hierbij ‘duurzaam inzetbaar’ blijven. Dat betekent dat elke werknemer tot aan zijn of haar pensioen gezond en gelukkig het werk moet kunnen blijven doen. Dit vraagt om een aanpassing van het personeelsbeleid. Organisaties moeten over de grenzen van de eigen organisatie heen kunnen kijken en zichzelf niet alleen de vraag stellen “˜hoe haal ik het beste uit mijn werknemers “˜ maar ook “˜hoe haalt mijn werknemer het meest uit het bedrijf’. Daarnaast zullen ook studenten steeds vaker een loopbaan- of studieadviseur nodig hebben. Studeren is kostbaar en een verkeerde studiekeuze kan een student al gauw een extra studieschuld van 12.000 euro per jaar opleveren (cijfers: Nibud). Ester Leibrand, voorzitter van de beroepsvereniging Noloc is blij met de leerstoel: “˜Als beroepsgroep juichen wij de investering in meer wetenschappelijke inzichten binnen ons vakgebied van harte toe. Maar ook voor werkend Nederland is deze ontwikkeling fantastisch, want een loopbaancoach biedt op een laagdrempelige manier advies om het werk leuk en uitdagend te houden’. 

Judith Semeijn

Dr. Judith Semeijn (1970, Amsterdam) volgde de studie Gezondheidswetenschappen en studeerde af in Geestelijke Gezondheidskunde bij de Universiteit Maastricht. Ze schreef haar proefschrift over competenties van afgestudeerden en succes bij hun arbeidsmarkt-intrede. In 2007 werd zij bij de Open Universiteit aangesteld als universitair docent op het gebied van Strategisch Human Resource Management, later als universitair hoofddocent en voorzitter van de vakgroep Organisatie. Tevens is zij als research fellow verbonden aan het ROA.


Delen