Banksaldo te hoog eind 2015? Heb ik nog wel recht op huur- en zorgtoeslag?

      Reacties uitgeschakeld voor Banksaldo te hoog eind 2015? Heb ik nog wel recht op huur- en zorgtoeslag?
Delen

Banksaldo te hoog eind 2015? Krijg ik nog wel huur- en zorgtoeslag?

Het einde van het jaar nadert en dan kom je weer allerlei tips tegen. Ook die over belastingen gaan. Maar vrijwel altijd zijn die tips vooral belangrijk voor mensen met een redelijk vermogen. Die daarnaast hun belastingzaken uitbesteden aan een adviseur en in ruil daarvoor een globaal advies en een aardige rekening ontvangen. Waarbij in veel gevallen niet proactief wordt meegedacht.

Voor die mensen is het blijkbaar niet zo belangrijk of zij volgend jaar nog wel huur- en/of zorgtoeslag krijgen. Of zij binnen de vrijgestelde vermogensgrens blijven. Of dat hun zorgkosten wel of niet aftrekbaar zijn? Zij hebben het waarschijnlijk goed of het kan hun niet veel schelen. Hun “˜mannetje’ zal het immers wel weten. En het gaat toch al jaren goed?

Voor al die anderen, die dit wel belangrijk of desnoods interessant vinden, publiceer ik dit artikel. Zodat, als het hen aangaat, zij nog de noodzakelijke maatregelen kunnen nemen vóór i januari 2016.

Aftrekpost onderhoud kinderen (kinderalimentatie) in 2015 ‘verdwenen’.

Eén wijziging heeft zich het afgelopen jaar al bijna geruisloos voltrokken, namelijk de aftrekpost voor kinderalimentatie. Mocht je in 2014 nog een aftrekpost opvoeren als je aan je ex-partner een bedrag voor (mede) onderhoud van je kinderen betaalde. In 2015 is deze aftrekpost van het IB-biljet verdwenen.
Wanneer je geen rekening hebt gehouden met het verdwijnen hiervan en je bijvoorbeeld je toets inkomen voor huur- en/ of zorgtoeslag niet hebt aangepast, dan wacht je een onaangename verrassing in 2016. Je wordt verzocht minstens een deel terug te storten in de staatskas.

Ook wanneer je ieder jaar een voorlopige teruggaaf aanvraagt, en daarbij rekening hield met de (verdwenen) aftrekmogelijkheid, zal het waarschijnlijk uitdraaien op deels terugstorten van het reeds ontvangen bedrag.

DE ALLERGROOTSTE WIJZIGING VOOR 2016!

Per i januari 2016 verdwijnt de extra ouderentoeslag voor ouderen met een vermogen van meer dan € 21.330 per persoon. Voor een echtpaar en/ of samenwonenden is dit bedrag € 42.660.
Tot 31-12-2015 waren deze bedragen (alleenstaand) € 42.278 en (gehuwd/ samenwonend) € 84.556.

Dit kan flinke consequenties hebben voor allerlei andere regelingen en aftrekposten in de IB. Zo gelden de vrijgestelde bedragen vermogen ook bij de berekening voor het recht op eventueel ontvangen van huurtoeslag. En bij betaling Eigen Bijdragen aan het CAK.
Dat over alles boven het heffingsvrije vermogen de vermaledijde vermogensrendementheffing moet worden betaald moge duidelijk zijn.

Wat kunt u dit jaar nog ondernemen om bijvoorbeeld de ontvangst van toeslagen in 2016 zeker te stellen?

Wilt of moet u een grotere uitgaaf doen in 2016? Een scootmobiel aanschaffen? Of van die handige elektrische fietsen? Een mooie reis maken is 2016? Iets in huis verbouwen of nieuws aanschaffen? Een nieuwe of betere tweedehandsauto kopen? Een betere bril of groot onderhoud aan uw gebit? Doe de (aan) betaling nog voor 1 januari 2016. Zodat uw banksaldo niet over de vrijgestelde vermogensgrens komt.

Geld schenken aan uw kinderen in verband met hun aankoop van een nieuw/ ander huis of omdat u hun per kind wel een belastingvrij extraatje gunt?

De grenzen van belastingvrij schenken aan uw kinderen zijn als volgt:
Eenmalig aan kinderen onder de 40 jaar € 25 499. Dit zouden zij kunnen besteden aan hun studie, maar er is geen verplichting tot vermelden van een doel.
Kinderen boven de 40 jaar mag u € 5.300 schenken, ook nu zonder doel. Voor meer over schenken volg deze link

Natuurlijk kunt u ook gewoon zuinig zijn op uw geld, er kunnen immers slechtere tijden aanbreken. Maar weet dan wel dat dit soms verkeerde zuinigheid kan zijn. Want in 2016 kunt u de klos zijn en bijvoorbeeld uw huurtoeslag dus kwijtraken. Of meer moeten gaan betalen voor uw zorg en hulp.

Oh ja, bijna vergeten! Vergeet niet dat uw saldo eind december nog eens wordt vermeerderd met uw salaris, pensioen, uitkering of ander inkomen, dat voor januari 2016 is bestemd. Houd daar dus rekening mee bij tellen van al uw geld. Zodat u niet nodeloos over de grens duikelt.

Naar proefberekening toeslagen.

U BENT GEWAARSCHUWD!!!


Delen

About Gerard Boonstra

Het kan handig zijn om iemand stand-by te hebben voor de boekhouding, salarisadministratie of afdeling Personeelszaken. Want plotseling valt er iemand uit, of er is ineens een tijdelijke piek in de werkzaamheden.Als u op dat moment kunt beschikken over een ervaren kracht voor desnoods een paar uur per week, maand of kwartaal scheelt dat veel kopzorgen. U gaat geen vaste verplichtingen aan en voor de kosten hoeft u het ook niet te laten.Voorkeur voor ondersteuning in regio A'dam/ NH en/ of Westfriesland.- Maar ook rest van Nederland uiteraard mogelijk en bespreekbaar.Informeer eens via een mail naar de mogelijkheden. Doe dit via gp653@quicknet.nl. U krijgt altijd antwoord. En meestal ook nog eens heel snel.https://nl.linkedin.com/in/gerardboonstrahttp://gerardboonstra.blogspot.nl/Ook voor een advies over belastingzaken, afkoop (klein) pensioen of het opzetten van uw administratie kunt u bij hem terecht.