INDEED MEEST FAVORIETE SOLLICITATIE APP ONDER BAANZOEKERS

      Reacties uitgeschakeld voor INDEED MEEST FAVORIETE SOLLICITATIE APP ONDER BAANZOEKERS
Delen

INDEED MEEST FAVORIETE SOLLICITATIE APP ONDER BAANZOEKERS

WhatsApp, Facebook en Nu de drie meest populaire apps onder de Nederlandse beroepsbevolking

Rotterdam, 9 december 2015.

Apps en mobiele websites zijn onmisbaar als mensen op zoek zijn naar informatie. Arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group heeft gepeild wat de meest gebruikte (arbeidsmarkt) apps zijn onder de Nederlandse Beroepsbevolking. De top-5 bestaat uit WhatsApp, Facebook, Nu.nl, Instagram en Buienradar. Arbeidsmarkt gerelateerd zien we onder actieve baanzoekers dat Indeed, LinkedIn en Trovit het meest gebruikt worden. Tussen mannen en vrouwen en tussen generaties zijn er opvallende verschillen in de populariteit van apps, zoals blijkt uit analyses van de antwoorden van 10.387 respondenten in 2015.

Grote verschillen tussen generaties en geslacht in gebruik Apps

De top-10 meest populaire apps worden bijna allemaal vaker gebruikt door vrouwen dan mannen, behalve de nieuwsapps Nu.nl en NOS: Nu.nl wordt door mannen en vrouwen even vaak geraadpleegd en de NOS-app net iets meer door mannen dan vrouwen. Hoger opgeleiden en “˜ouderen’ gebruiken relatief vaker de nieuwsapps dan jongeren en de lager en middelbaar opgeleiden. Daarentegen worden social media apps aanzienlijk vaker gebruikt door de jongste generaties: WhatsApp, Facebook, Twitter en Instagram.

Nieuw in de top-10: Instagram, NOS en Weeronline.

In de afgelopen drie jaar is er veel veranderd in de top-10 lijst van meest gebruikte apps. Vergeleken met de lijst van 2012, valt op dat twee ooit razend populaire app-spellen zijn verdwenen uit de top-10 (Wordfeud en Angrybirds), evenals de Telegraaf. Nieuw in de top-10 zijn Instagram, NOS en Weeronline. Instagram, dat in 2012 nog niet bestond, is in relatief korte tijd sterk in populariteit gegroeid.

Top 10 populairste apps Nederlandse beroepsbevolking:
2015                                                             2012
1 WhatsApp 49%                                       1. Facebook 37%
2 Facebook 33%                                        2. WhatsApp 32%
3 NU 11%                                                    3. NU 16%
4 Instagram 10%                                        4. Wordfeud 16%
5 Buienradar 8%                                        5. Twitter 15%
6 Twitter 7%                                                 6. Telegraaf 5%
7 Rabobank 6%                                          7. Buienradar 5%
8 (Mijn) ING 6%                                           8. Rabobank 4%
9 NOS 5%                                                     9. ING 4%
10 Weeronline 5%                                     10. Angrybirds 3%

Indeed meest geraadpleegde arbeidsmarkt en vacature-app

Om op de arbeidsmarkt vraag en aanbod bij elkaar te brengen is een “˜mobile’ strategie inmiddels een vereiste. Steeds meer apps worden ontwikkeld om werkgever en werknemer met elkaar in contact te brengen. Welke arbeidsmarktapp raadpleegt de actieve baanzoeker? Meest favoriete arbeidsmarkt apps onder de actieve baanzoekers zijn:
1. Indeed
2. LinkedIn
3. Trovit
4. Monsterboard

Spannende uitdaging

Het landschap waarin werknemers en werkgevers elkaar kunnen vinden wordt steeds complexer, ondoorzichtiger en vluchtiger. Uit eerdere analyses bleek al dat er op elke 60 werklozen in Nederland een vacaturesite was. Nu na social media, ook WhatsApp een rol krijgt in de communicatie tussen werknemer en werkgevers wordt het landschap nog meer divers. Daarin heeft de werkgever die een mobile strategie heeft en de juiste arbeidsmarktkennis een voorsprong om schaars talent aan te trekken. “Door de steeds grotere diversiteit van media en tegelijkertijd de randvoorwaarden die techniek stelt, zoals zoekmachine optimalisatie en mobile first vinden vraag en aanbod elkaar steeds lastiger op de arbeidsmarkt. Degene die dit spel beheerst, weet het juiste talent aan te trekken. Degene die dat niet beheerst, zal steeds minder in staat zijn om kwalitatief de juiste personen aan te trekken” aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group

Technische verantwoording

Het Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek (AGO) is een continu onderzoek dat sinds 2003 elk kwartaal afgenomen wordt. De onderzoeksresultaten zijn afkomstig uit de meest recente cijfers (november 2015) en betreffen 3.592 respondenten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Geert-Jan Waasdorp (geert-jan@intelligence-group.nl).


Delen