Reistijd van huis naar werk is geen arbeidstijd

      Reacties uitgeschakeld voor Reistijd van huis naar werk is geen arbeidstijd
Delen

Een werknemer die door een file te laat komt op zijn werk, kan de extra reistijd op eigen rekening schrijven. Maar reist hij onder werktijd naar een klant, dan is dat arbeidstijd en komt het op rekening van de werkgever. Dat zegt Juridisch adviesbureau JuroFoon.

De wet zegt dat arbeidstijd de tijd is dat onder gezag van een werkgever arbeid wordt verricht (art. 1:7 lid 1 sub k Arbeidstijdenwet). De werkgever heeft dan namelijk zeggenschap over de tijdsbesteding van de werknemer.

File voor eigen rekening
De reistijd die men aflegt vanaf huis tot aan het werk, wordt niet gezien als arbeidstijd en is dus voor rekening van de werknemer. “Een werknemer kiest er immers vrijwillig voor om ergens te gaan werken en accepteert daarmee dat de reistijd naar zijn werk voor eigen rekening is”, legt juriste Marjolein de Loí«-Sevenstern van JuroFoon uit.
“Als werknemer moet je je daarvan bewust zijn. Je werkgever kan namelijk eisen dat de “verloren tijd” op een ander moment wordt ingehaald. Kom je vaak en veel te laat, dan kan het zelfs leiden tot ontslag. Door ruim op tijd van huis te vertrekken, kun je de files mogelijk ontwijken. Maar je kunt ook afspraken maken met je werkgever wat betreft flexwerken, dus op sommige dagen thuis werken, of om na de spits pas in de auto te stappen.”

Op weg naar klant is werktijd
Maar als de werknemer met de auto vaststaat terwijl hij op weg is van klant A naar klant B, dan is de werkgever verplicht die tijd gewoon door te betalen. Dit geldt ook als hij rechtstreeks vanaf huis naar een klant rijdt, aangezien dit onder werktijd plaatsvindt.

Bron: http://oversalarisadministratie.nl/


Delen