Staat ons pensioenstelsel op instorten?

      Reacties uitgeschakeld voor Staat ons pensioenstelsel op instorten?
Delen

Dat is waarschijnlijk een vraag die velen zal bezighouden. Niet de man “˜uit het journaal’ die alles “˜lekker aan zijn meissie overlaat’. Die het jaarlijks pensioenoverzicht aan haar geeft om het in een “˜mappie’ te laten stoppen. Ook niet de man/ vrouw die aan het begin van een carrií¨re staat. Zij hebben andere dingen aan het hoofd. Wonen, kinderen, studieschuld en de jaarlijkse drie vakanties. Het enige wat zij misschien weten is “˜dat de ouderen hún pensioen opeten’. Want dat wordt ze door hun politieke partijen, zo ze die volgen, verteld.

De kranten staan er ook bol van. Zo laat De Telegraaf op 20 mei namens De Nederlandse Bank weten dat de verslechtering van de dekkingsgraad bij een aantal grote pensioenfondsen hun eigen schuld is. Niet de lage rente, maar onverantwoorde risico’s zijn er genomen.

Als ik zo iets lees vraag ik me direct af of de toezichthouders, inclusief DNB zelf, dan een tijdje hebben zitten slapen. Inmiddels zijn hierover wel Kamervragen gesteld, iets dat ik me heel goed kan voorstellen.

Kortingen

Kortingen op het pensioen komen nu echt zeer dichtbij. Voor minstens 200.000 ouderen dreigt volgend jaar een inkomens-verlies van gemiddeld 5,50 euro netto per maand. Daar kun je toch een dagje van eten! Maar ja, als die trend zich doorzet wordt die korting het jaar daarop zeker 11 euro (5,50 + de nieuwe korting).

En de groep die gekort wordt zal ook veel groter worden. Lees bijvoorbeeld dit bericht van BNR.

Inkomenspolitiek met de premie

Wat ik de afgelopen dagen nog gemist heb in het verhaal is, dat er inkomens-politiek bedreven wordt met de pensioenpremie. Mijn oog viel op een verhaal dat er een onenigheid was bij een aantal cao-onderhandelingen over het doorgeven van de premiekorting ABP aan de werknemers. Dit was kennelijk overeengekomen om het netto loon van de werknemers op peil te houden (Koopkracht).

Toen ik die vraag via Twitter aan het ABP stelde kreeg ik wel een keurig antwoord. Maar mijn wantrouwen over het vaststellen van een echt kosten-dekkende premie werd hiermee niet weggenomen.

SER

Toen brak vrijdagmiddag 20 mei aan. De SER zou zijn plannen over de toekomst van het Nederlandse pensioen-stelsel openbaar maken. Bijna klokslag 13.00 uur viel de Themabrief Pensioen en AOW in mijn mailbox en natuurlijk was ik nieuwsgierig. Zou de SER ONS pensioenstelsel hebben gered en vanaf wanneer zou men met de noodzakelijke renovatie beginnen?

Helaas, het bleef bij een verkenning. Knopen, waar men zowel voor als tegen kan zijn, werden niet doorgehakt. Het bleef bij termen als “˜individualisering’, “˜een eigen pensioenpotje’, “˜marktwerking’, “˜marketingstrategie’ en “˜vrije keus van een pensioenfonds’. Om er maar eens een paar te noemen.

De mooiste zin vond ik echter “˜De SER heeft de variant persoonlijk pensioen-vermogen met collectieve risicodeling nader onderzocht en uitgewerkt en vindt deze nog steeds interessant.’ Een open deur die door velen op een door hen gewenste wijze zal worden opengetrapt.

Waarna nog vele “˜technische verkenningen’ zullen volgen. Of we daar op korte termijn iets mee opschieten? Ik heb zeer ernstige twijfels.

Voor degenen die kennis willen nemen van de volledige SER verkenning of de Publieksversie , klik op de desbetreffende link.


Delen

About Gerard Boonstra

Het kan handig zijn om iemand stand-by te hebben voor de boekhouding, salarisadministratie of afdeling Personeelszaken. Want plotseling valt er iemand uit, of er is ineens een tijdelijke piek in de werkzaamheden.Als u op dat moment kunt beschikken over een ervaren kracht voor desnoods een paar uur per week, maand of kwartaal scheelt dat veel kopzorgen. U gaat geen vaste verplichtingen aan en voor de kosten hoeft u het ook niet te laten.Voorkeur voor ondersteuning in regio A'dam/ NH en/ of Westfriesland.- Maar ook rest van Nederland uiteraard mogelijk en bespreekbaar.Informeer eens via een mail naar de mogelijkheden. Doe dit via gp653@quicknet.nl. U krijgt altijd antwoord. En meestal ook nog eens heel snel.https://nl.linkedin.com/in/gerardboonstrahttp://gerardboonstra.blogspot.nl/Ook voor een advies over belastingzaken, afkoop (klein) pensioen of het opzetten van uw administratie kunt u bij hem terecht.