Uit elkaar knallen!

      Reacties uitgeschakeld voor Uit elkaar knallen!
Delen

Meewerkend voorman/teamleider Gerard is nu alweer zes maanden bezig als meewerkend voorman/teamleider. Hij loopt wel tegen wat “˜dingetjes’ aan, maar dat hoort erbij. Tenslotte is er overal wel wat, toch? De jongens gaan goed, en hij hoeft eigenlijk niks tegen ze te zeggen: ze doen het vanzelf.

Leidinggeven

Leidinggeven is eigenlijk een eitje, denkt hij. Als de jongens maar doen waarvoor ze zijn opgeleid, en als ze maar weten wat ze moeten doen, dan gaat het allemaal vanzelf….

Sjon

Vanochtend anno 9.15 uur: “Goedemiddag!! Daar komt Sjon eindelijk. Voor de derde keer deze week, te laat. Wat is er toch met hem aan de hand?”, mompelt Gerard in zichzelf. Lastig! Ook vervelend voor de collega’s: ze beginnen natuurlijk allemaal om 7.30 uur. Daardoor blijven de klussen van Sjon liggen en kan een ander het voor hem oplossen. Het kan natuurlijk iedereen wel eens gebeuren, maar bij Sjon gebeurt het de laatste tijd wel heel vaak. Mmmm…..

Late oplevering

Sjon pakt zijn spullen bij elkaar en gaat aan de slag. Hij is bezig met het “˜tig’-lassen van beugels. Hij moet er nog een stuk of 30 en dan is deze klus eindelijk klaar. Sjon heeft er eigenlijk niet meer zo heel veel zin in. Maar ja: “˜Wat mot dat mot”! Het is een opdracht van een belangrijke klant en de klus had vorige week eigenlijk al opgeleverd moeten worden.

werkenIn het kantoor-hok krijgt Gerard de tirade van de projectleider over zich heen: “˜Het kan toch niet zo zijn dat een van jouw medewerkers veel te laat met die klus is!! Ik heb het de klant nog zo beloofd!!” Gerard houdt zijn mond maar, dan waait het “˜overleg’ des te sneller over. “Grmpff: “Jammer dat Sjon er nu niet bij is!!”, denkt Gerard nog… Enfin, als Sjon vandaag de klus maar afmaakt, dan valt het allemaal misschien nog wel mee en zijn er geen meerkosten aan verbonden. We wachten het af….

Andere zaken

Na het “˜onderonsje’ met de projectleider loopt Gerard zijn kantoor-‘hok’ uit. Hij heeft nog een bult werk te verstouwen en snel gaat hij aan de slag. Er staan veel projecten op stapel, en tot overmaat van ramp moet hij ook nog een aantal werkzaamheden van Sjon afmaken. Daar is Sjon deze week nog niet aan toegekomen. (?!) Op zich fijn natuurlijk dat het zo druk is; de zaken gaan goed! Aan de andere kant betekent het ook veel werk met hetzelfde aantal
mankracht; aanpoten dus! “Wel zo fijn als iedereen zich dan verantwoordelijk voelt en gewoon op tijd komt, of desnoods s ‘avonds langer blijft om de klussen af te maken”, denkt Gerard bij zichzelf.

Lawaai

Hé, wat is dat? Een hoop gevloek en getier. Wat is er nou weer aan de hand? Gerard loopt richting de herrie: “Brand!” “˜Brand!” Hoe kan dat nou weer? (En waar is de brandwacht? Toch niet weer aan het roken?!) En ja hoor, uiteraard is Sjon er weer bij betrokken; een van zijn handschoenen heeft vlam gevat! Een druppel gloeiend heet “˜spul’ is op het hout terecht gekomen waarmee Sjon zijn werk altijd vastklemt. Sjon mag natuurlijk nooit met hout zijn werk vastklemmen, helemaal niet als hij gaat lassen! En dat weet Sjon maar al te goed!

GRRRRRR Sjon!!!

Sjon!! Wat ben je nou voor een prutser! De hele tijd te laat komen, niks op tijd af kunnen krijgen en nou de hele boel in de fik steken! Wat is er toch met je aan de hand! Zo heb ik helemaal niks aan je; donderstraal jij alsjeblieft even heel snel op!

Sjon staat er beteuterd bij. Hij ziet het even niet meer zitten. Zijn hoofd loopt de laatste tijd om. Zijn vrouw heeft een nieuwe baan, en daardoor kan zij de kinderen niet meer naar school brengen; dat is nu Sjon zijn pakkie an. Daarnaast heeft hun jongste aan de lopende band middenoorontstekingen die maar niet over gaan. Het jochie blijft maar huilen, nachtenlang en dat kost hem en zijn vrouw hun nachtrust.

Daarom is hij tegenwoordig ook zo “˜duf’ als hij naar zijn werk moet. Maar ja, dat vertelt Sjon liever niet aan Gerard, die heeft het de laatste tijd toch al zo druk. Sjon vraagt zich de laatste tijd wel vaker af hoe het nu verder moet….

Wat is hier nu allemaal aan de hand?

 • Tja, Goede vraag. Kennelijk spelen er een aantal zaken bij zowel Gerard als bij Sjon. Laten we eens kijken; bij Gerard speelt het volgende:
 • Sjon komt veelvuldig te laat de laatste tijd. Gerard ergert zich hieraan, maar zegt er niets van. Daardoor vult Gerard “˜zijn eigen emmertje’. En als het emmertje helemaal gevuld is, loopt het over. Logisch! Gerard “˜knalt’ dan uit elkaar en wee je gebeente als je dan in zijn buurt bent!
 • Gerard springt in de bres voor Sjon door zijn taken zoveel mogelijk af te maken. Want stel je voor wat er gebeurt als de geplande werkzaamheden niet klaar zin! Dus doet Gerard het toch echt liever even zelf…. Zo gaat het sneller en beter, denkt Gerard. Maar stiekem zit hem dat toch niet zo lekker.
 • Gerard maakt zich zorgen over de kwaliteit van het werk van Sjon. Hij vindt het wat magertjes de laatste tijd.
 • Gerard weet nog niet waarom Sjon zich niet aan de las-voorschriften rondom de veiligheid, heeft gehouden. Daarnaast weet hij ook niet of er meer medewerkers zijn dit zich niet aan de veiligheidsvoorschriften houden.
 • De brandwacht staat op cruciaal moment buiten te roken, dat betekent dat men zich niet aan dit veiligheids-voorschrift heeft gehouden. Hoe kan dit?

En bij Sjon speelt het volgende:

 • Sjon moet tegenwoordig s’ochtends zelf de kinderen naar school brengen. Dat is een behoorlijk eind om, en daardoor redt Sjon het niet om op tijd te komen. Vroeger bracht zijn vrouw de kinderen naar school, maar tegenwoordig heeft zij een andere baan waardoor het haar niet meer lukt.
 • Het jongste zoontje van Sjon heeft een flinke middenoorontsteking die maar niet over lijkt te gaan. Dit houdt Sjon s ‘nachts uit zijn slaap. Daardoor is hij s ‘ochtends erg “˜duf’. Dit speelt al enkele weken.
 • Sjon denkt dat Gerard hem telkens moet hebben. Vroeger waren ze goede collega’s. Nu is dat ver te zoeken. Wat is er toch met Gerard aan de hand? Hij doet zo opgefokt de laatste tijd, vindt Sjon.

Wat is hier nu nodig?

 • De volgende zaken zijn nu van belang:
 • Gerard moet met Sjon de lucht gaan klaren. Er moeten afspraken komen over het te laat komen van Sjon, want zo kan het niet langer. Wat is de reden van het te laat komen van Sjon, ook dit moet besproken worden, en afspraken over worden gemaakt.
 • Gerard moet stoppen met het “˜werk uit handen nemen’ van zijn medewerkers. Zo lang Gerard maar bezig blijft “˜met brandjes blussen’ en klussen van anderen afmaken, verandert er nooit iets.
 • Ook moet duidelijk worden waarom Sjon de laatste tijd minder kwaliteit in zijn werk laat zien. Wat is de reden dat het nu minder goed gaat? Kan Sjon het werk minder goed aan? Is Sjon er met zijn kop niet meer bij?
 • Gerard moet actie gaan ondernemen op het gebied van de veiligheidsvoorschriften. Hoe kan het dat men zich er niet (meer) aan houdt?

Maar, hoe pak je dat nu aan?

Ik zou zeggen, begin eens met de beroemde “˜BOT’-sessie. Dat betekent: je “˜Benen op tafel’ en je eerst eens afvragen wat er nu nodig is, wat je gaat doen, hoe je het gaat aanpakken, en welke zaken er nu eerst afgehandeld moeten gaan worden. Pas wanneer je dit allemaal in kaart hebt gebracht, kun je acties ondernemen.

Een van die acties is bijvoorbeeld in gesprek gaan met Sjon en hem “˜feedback’ geven (let op: zonder dat Sjon de
gordijnen invliegt) op zowel de kwaliteit van zijn werk, als op het te laat komen. Daarnaast moet Gerard goed achterhalen wat de reden is dat de kwaliteit van het werk van Sjon achteruit gaat. Is het een kwestie van niet “˜kunnen’ of niet “˜gemotiveerd’ zijn?

Afhankelijk daarvan moet Gerard acties ondernemen.

Tot slot moet Gerard bij zichzelf te rade gaan waarom hij zelf steeds zo meewerkt. Aan de ene kant is dat Gerard zijn verantwoordelijkheidsgevoel, aan de andere kant is het ook een beetje een gewoonte; Gerard deed vroeger natuurlijk niet anders.

En tot het allerlaatste slot moet Gerard zich nog eens buigen over de veiligheidsvoorschriften. Zijn ze nog van deze
tijd? Is iedereen ervan op de hoogte? Zijn de voorschriften makkelijk te volgen? Etc. (Toolboxmeeting nodig?!)


Delen

About Andrea van Aken

Over Andrea van Aken:

Ik help meewerkende voormannen en teamleiders met leidinggeven op de werkvloer

Jij bent een specialist binnen je vakgebied. Je blinkt vaak uit doordat je hebt ‘beste jongetje van de klas bent’. Je kunt het zo gek niet bedenken of jij draait het wel eventjes in elkaar. Eigenlijk ben je onmisbaar. Omdat jij zo goed in je vak bent, neemt het management automatisch aan dat jij dan ook wel leiding kunt geven. Ze hebben het je voorgelegd en enthousiast ga je aan de slag met deze nieuwe uitdaging. Maar na een tijdje stoot je je neus. Want, wat blijkt? Leidinggeven is echt een vak, en dat vak valt soms helemaal niet mee! Gelukkig kun je het vak met een beetje begeleiding wel leren.

Mijn vak

Trainen is mijn passie, míjn vak. Ik train leidinggevenden en voormannen in het vak van leidinggeven. Ik ondersteun je met tips en trics zodat het leidinggeven je goed afgaat en je meer grip krijgt op de soms zeer lastige praktijksituaties. Met mijn hands-on trainingen boek je direct resultaat; met wat je vandaag leert, kun je onmiddellijk aan de slag in je eigen praktijk.

Wat mijn klanten over mij zeggen:

• “Het is een ‘niet-te-ver-van-mijn-bed show en direct toepasbaar in de praktijk”

• “Zeer praktisch. Gewoon leuk!!”

• “Door deze training sta ik steviger in mijn schoenen”

• “Ik heb er echt van geleerd! Hier heb ik wat aan”

• “De trainingen zijn een prima mix van theorie en praktijk”

Heb je een lastige situatie op het werk en wil je daar eens over sparren? Ik sta je graag te woord op 06 46268332.

Meer weten over Gerard? Zie: Gerardblogs

Meer weten over succesvol leidinggeven? Dan heb ik een gratis E-book voor je. Je kunt het downloaden op mijn website: E-book over Gerard Je ontvangt dan ook elke maand gratis tips, trics, adviezen en nieuwtjes over leidinggeven.

Bedrijfsgegevens:

Praktisch leidinggeven aan of op de werkvloer

Noordstraat 1

4493 AE Kamperland

E-mail: andrea.vanaken@gmail.com

Website: www.praktischleidinggevenaandewerkvloer.nl of: www.l-va.nl